Så skyddar du dina barn mot sexuella övergrepp på spel och appar

Det är i barnens favoritappar Roblox, Fortnite, Snapchat, Kik, Tiktok och Instagram som allt fler sexuella övergrepp mot barn sker. På ett halvår har över 250 barn fallit offer för sexuella övergrepp. Som förälder behöver du vara närvarande i barnets digitala världar för att upptäcka övergreppen i tid.

I en unik kartläggning har Svenska Dagbladet gått igenom hundratals färska domar gällande sexualbrott 2020. Dessutom har hundratals polisanmälningar granskats. SvD:s kartläggning visar att över 250 barn har fallit offer för sexuella övergrepp bara i de domar som kommit mellan januari och augusti i år. Under samma period har dessutom över 500 polisanmälningar skett.

Alla föräldrars mardröm, att ens barn ska bli utsatt för en pedofil,  har bytt skepnad och kan ske mitt framför era ögon, i ert hem, på ditt barns mobiltelefon. Förövarna börjar med att bli vän med barnen under fejkade identiteter. När de vunnits barnets förtroende kommer förfrågan om bilder, till en början är det en lek, men med tiden blir barnet allt mer insnärjt och förövaren använder hot för att tysta barnen.

Som förälder är du inte maktlös. Här är några viktiga tips som bidrar till ökad insyn i barnets mobil-/datoranvändning och hjälper till att öka barnets integritet. Tipsen är framtagna av Rädda Barnen.

1. Utforska nätet tillsammans

Att engagera sig i barnens digitala aktiviteter är det bästa sättet att skapa en grogrund för tillit och öppenhet. Börja redan när barnen är små med att gemensamt välja appar och spel som ni kan använda tillsammans

2 Skilj mellan bra och dåliga hemligheter

Alla får ha hemligheter, det är viktigt. Men det finns olika typer – bra hemligheter är exempelvis överraskningar eller födelsedagspresenter, medan dåliga hemligheter är saker man blir ledsen och får ont i magen av. Dåliga hemligheter ska man alltid berätta.

3. Utveckla barnets “selfie-känsla”

Den digitala världen formar våra identiteter, och barn är extra mottagliga. Som förälder är det viktigt att hålla koll så att jakten på bekräftelse i form av likes, följare eller kommentarer inte tar över livet när sociala medier gör entré i vardagen. Bekräftelsetörstande barn är extra utsatta för internets kränkningar. Prata om vad en like egentligen betyder, vilka typer av bilder vi lägger upp på nätet och vem som kan se dem.

4. Uppmuntra integritet

Det är viktigt att barnet förstår att vem som helst kan använda vilken bild och vilket namn som helst, och att man aldrig har skyldighet att lämna ut sina personuppgifter till en annan person. Undvik förbud, men säg att barnet får prata med dig innan det har kontakt med en främmande person på nätet.

5. Ta in nätet i vardagen

Det är inte säkert att den “vanliga” världen är den mest relevanta för barnen. Ta därför för vana att prata om den digitala vardagen på ett otvunget sätt. “Hur var det på nätet i dag?” “Vilka kompisar träffade du?” “Har du sett något kul på Youtube som du vill visa efter maten?”

6. Prata om grooming

När sociala medier används allt längre ner i åldrarna, blir det ett tyngre lass för föräldrarna att identifiera och förklara hur saker och ting fungerar. Grooming – att vuxna tar kontakt med barn på nätet i sexuellt syfte – är tyvärr ett utbrett fenomen. Det är viktigt att poängtera att vissa på internet inte är den de utger sig för att vara. Var noga med att barnet aldrig får använda webbkameran med en okänd person.

Källa: Svenska Dagbladet, Rädda Barnen

Artikelbild: Chaikom/Shutterstock