Så mycket ska du ge dina barn i månadspeng

I ANNONSSAMARBETE MED DANSKE BANK

Har ditt barn börjat fråga efter månadspeng än? Känner du dig lite osäker på när man egentligen börjar ge barnen fickpengar och vad som är rimligt att ge? LOPPI.se har tagit reda på i vilken ålder andra föräldrar börjar med månadspeng och hur mycket de ger.

Det känns som att det var alldeles nyss ditt barn var en nöjd liten bebis som bara brydde sig om närhet, mat och sömn. I takt med att ditt barn blir större ökar också självständigheten. Plötsligt ska det vara ett speciellt märke på jeansen, den senaste telefonen och självklart – den omtalade månadspengen.

Månadspeng är ett vanligt förkommande fenomen i svenska barnfamiljer och kan fungera som ett bra medel för att lära barn om ekonomi. Men vad är en rimlig summa att ge i månadspeng egentligen? Danske Bank har tillsammans med YouGov gjort en undersökning på hur svenska föräldrar med barn mellan 7-12 år ser på det hela.

Lär barnen om ekonomi tidigt

79% av föräldrarna i undersökningen vill föra en dialog med barnen om ekonomi och pengars värde, något influencern Filippa Rådin känner igen sig i.

– Idag kanske det är viktigare än någonsin att prata ekonomi med sina barn då vi mer och mer använder oss av “abstrakt betalning” som kort och barnen knappt ser de fysiska pengarna. I barnens verklighet kan det lätt uppfattas som att vi föräldrar drar kort och handlar utan stopp, skriver hon i bloggen.

Hon inspirerar också till att inte vänta med att lära barnen om ekonomi. Att prata om pengar kan man börja göra tidigt och anpassa efter barnets ålder.

– Hemma har vi köpt en kassaapparat till pojkarna, 2,5 och 5 år, där vi leker affär, köper och lämnar tillbaka och där man ser att pengarna inte räcker i all evighet, tipsar hon.

När ska man börja ge månadspeng och hur mycket?

Själva beslutet om och när det är dags för månadspeng är självklart upp till varje enskild familj att ta och inget det finns ett facit på gällande rätt och fel. Vanligaste åldern att börja med månadspeng är när barnen är 8-9 år enligt undersökningen, och den vanligaste summan att ge är mellan 100-200 kronor per månad.

Får du också tillbaka ”Men alla andra får mycket mer!” när du föreslår upplägget för ditt barn? Underskatta inte barnet utan inkludera hen i dina tankar kring barnets och familjens ekonomi. Prata igenom vad barnet ska köpa för månadspengen, och vad hushållet fortsätter att stå för trots bidraget. Förklara att det ser olika ut i olika familjer, både upplägg och förutsättningar, och kom överens om en summa som känns bra för er båda. Kanske är ditt barn redo att ta större ansvar för den egna ekonomin?

Se hur Månadspengen fungerar i filmen:

 Danske Bank har lanserat appen ”Månadspengen” vilket är en mobilbank med bankkort för barn. Med appen kan du som förälder och kund hos Danske Bank enkelt ge månadspengen från din mobilbank till ditt barns egna konto. Ditt barn kan sen handla för pengarna med sitt egna bankkort och du som förälder kan ha översikt över hur ditt barn hanterar pengarna samtidigt som ditt barn lär sig mer om ekonomiskt ansvar.
Vill du läsa mer om Månadspengen – tryck här!