Så mycket ”måste” barnen aktiveras på höstlovet

Hur mycket ”måste” barnen aktiveras på höstlovet? Många föräldrar behöver jobba, eller så har de inte råd att bekosta äventyrsbad, lekland och gokart. Hur hanterar man som förälder barnens argument ”alla andra får ju”? Barnpsykologerna Emilia Thorup, leg psykolog, från FUNKA psykologi svarar på den frågan.

”Barn kan uppskatta att dra ner på tempot”

Barn har, liksom vuxna, behov av att få använda loven för återhämtning och vila. Att som förälder känna krav på att loven ska vara fullspäckade med aktiviteter är därför inte riktigt motiverat utifrån barnens behov.
– Tvärtom kan många uppskatta möjligheten att få ta sovmorgon och dra ned på tempot. Med det sagt mår barn oftast inte heller bra av att vara passiva och sysslolösa. Under terminerna är barn vana vid att andra bestämmer och säger åt dem vad de ska göra. Medan en del barn har massor av egna idéer om vad de vill göra när de är lediga kan andra ha svårt att själva komma på lämpliga aktiviteter. När inte föräldrar eller lärare säger åt en vad man ska göra blir man kanske sittande framför datorn hela dagen, inte nödvändigtvis för att det är det man helst vill, utan för att det är det enda man kommer på. Då kan man som förälder behöva hjälpa barnen genom att föreslå olika saker att göra. Detta behöver absolut inte handla om dyra eller avancerade aktiviteter.

Läs också: Psykologerna: Så gör du barnens skärmtid till något bra

”Gör saker tillsammans”

De flesta barn uppskattar helt enkelt att göra någonting tillsammans i familjen. Att gå på skogsutflykt, cykla en runda, baka en kaka, besöka simhallen eller något av barnens favoritställen räcker ofta mer än väl.
– Självklart har långt ifrån alla föräldrar den ekonomiska eller praktiska möjligheten att vara lediga tillsammans med barnen. En del barn kanske går på fritidsverksamhet, där det inte sällan ordnas extra roliga aktiviteter på lov. Lite äldre barn kanske är hemma själva under lovveckan, och då kan det vara en god idé att fundera ut några förslag på vad barnen själva kan sysselsätta sig med under dagen. Och även om man jobbar som vanligt finns kanske utrymme att hitta på något roligt tillsammans efter jobbet någon dag? Barnen är förmodligen mer utvilade än under en skolvecka, och förutsättningarna för lite senare aktiviteter därmed bättre. Många barn väljer ju också att träffa kompisar och hitta på saker tillsammans. Kanske går det också att samarbeta med kompisars föräldrar. Har man t.ex. möjlighet att vara ledig och hitta på något en dag kan man ta med sig en kompis, och i gengäld kanske det egna barnet kan följa med kompisens familj någon annan dag.

Läs också: 3 vanliga semesterbråk – så löser ni dem

”Alla andra får ju”

Att av sitt barn få argumentet ”alla andra får ju…” kan som förälder upplevas både frustrerande och smärtsamt, särskilt om det barnet vill ha är något man egentligen önskar att man kunde erbjuda.
– Mitt råd är att i den mån det är möjligt förebygga argumentationen genom att i god tid erbjuda egna, realistiska, förslag på vad som ska ske under lovet. Självklart kan barnet ändå, precis som vi vuxna kan, bli avundsjukt på klasskamraten som ska åka till Thailand. Då gäller det att helt enkelt validera barnets känsla. ”Jag vet att du också skulle vilja resa bort som Lisa, jag tycker också att det är orättvist att vi inte kan det”. Om möjlighet finns kanske man kan föra fokus mot något roligt som ska hända längre fram. ”Vi ska ju åka och hälsa på morbror i X-stad på jullovet, ska vi sätta oss någon kväll och planera vad vi ska göra när vi är där?”.

Fråga barnpsykologerna gratis!

Du missar väl inte att du kan ställa frågor om barn, uppfostran och föräldraskap gratis till Emma och Charlotte från FUNKA psykologi?

Ställ din fråga inne hos Vimedbarn >>