Så kommer du igång med amningen – 4 tips som underlättar

I annonssamarbete med KRY

Vad som sker de första dagarna efter förlossningen har stor inverkan på amningen. Så här skapar du och din partner de bästa förutsättningarna för att amma.

Ont i underlivet, i rumpan och livmoder. Känslor och hormoner i gungning. Därtill ska amningen komma igång. Här är 4 användbara tips som kan underlätta de första dagarna efter förlossningen. 

1. Låt dig curlas

Ungefär ett dygn efter förlossningen så ska amningen komma igång. Det bästa sättet är att amma så mycket man bara kan. Under den här perioden behöver du därför allt stöd och all vila du kan få för att orka med. Se till att din partner och dina anhöriga serverar mat och pysslar om dig så att du kan fokusera på amningen.

2. Bebisens tag om bröstet

Det viktigaste för att amningen ska fungera är att bebisen får rätt tag om bröstet. Hakan i – näsan fri, är en bra minnesregel! Bebisen andas genom näsan och ska ha hela munnen full av bröst och själva bröstvårtetoppen ligger då längst bak i gommen. Förutom att det hjälper mjölken att rinna till så är det mest skonsamt för mammans bröstvårtor. Om bebisen får fel grepp, för in ett finger försiktigt i bebisens mungipa och börja om. Vänta tills munnen öppnas fullt, hjälp då till att få in en så stor del av vårtgården som möjligt. 

Ta hjälp med amningen hos KRY. Ladda ner appen här!

3. Håll ut

“Amning är ett heltidsjobb med nattjour”, som en barnmorska sa. Och som vilket annat arbete som helst så tar det tid att lära sig. Första veckorna ska du och bebisen hitta era nya rutiner. Mjölken ska rinna till och ni komma till ro i den nya tillvaron. Bröstvårtorna kommer också att härdas och inte göra lika ont framöver. Redan efter några dagar blir det bättre för att inte göra ont alls efter ett par veckor.

Läs också “När amningen krånglar – här finns hjälpen” >>

4. Sök hjälp och vård när det behövs

Vänta inte med att söka hjälp! Har man mycket ont, en bebis som skriker otröstligt och oroar sig för om mjölken räcker så kan man kontakta Krys digitala amningshjälp.  Tjänsten är kostnadsfri och du behöver inte boka tid i förväg. Amningshjälpen är tillgänglig varje dag 08.00- 19.00 och du har möjlighet att boka uppföljningsmöten med samma barnmorska eller sjuksköterska så länge du behöver hjälp.

Gör så här för att komma i kontakt med KRYs amningshjälp:
Installera KRY-appen och välj symptomet ”amningsbesvär”. Där får du svara på några frågor om dina besvär och efter det ställs du i kö till ett möte med en sjuksköterska som är expert på amning.

Läs mer och installera appen här >>