Så klär du din nyfödda bebis i vinter

I samarbete med Polarn O. Pyret

Hur vet man egentligen vad som är lagom mycket kläder på en nyfödd bebis när det är vinter och kallt? Och hur många lager ska bebisen ha på sig när ni är utomhus i kylan? I samarbete med Polarn O. Pyret har vi gjort en guide till hur du bäst klär din bebis i vinter.

När en bebis är nyfödd har den svårt att reglera kroppstemperaturen. En bebis ska därför inte utsättas för hög värme eller kraftig kyla. Ett tips är att känna i bebisens nacke för att veta om den behöver mer eller mindre kläder. En del känner på fötterna eller händerna, men de är oftast kalla på bebisar, oavsett årstid. En vanlig vinterdag när det är minusgrader är det bra att klä din bebis enligt lagerprincipen.
polarn_

Lager 1

Närmast kroppen är det bra att ha ett plagg i ull som håller kroppen torr. Ull absorberar och släpper ut fukt.

Lager 2

Här ska du sätta på ett plagg som håller kroppen varm i vinterkylan. Välj material som fleece eller ull. En sparkdräkt kan vara mysigt och skönt för de allra minsta så slipper man glipor vid magen och ryggen.

Lager 3

För en bebis är det bra med en overall, en som är vindtät och som skyddar mot både fukt och kyla. Vill du skippa overall fungerar det att lägga ner din bebis i en åkpåse i vagnen. Mysigt och praktiskt när det är kyligt ute.
duni_3

På händerna

Om din bebis ligger i en åkpåse med händerna instoppade behövs det inte alltid vantar. Men det är lätt hänt att de små händerna sticker upp ur åkpåsen. Polarn O. Pyret har bra vantar även för de allra minsta.

På fötterna

Tossor i yttermaterial, fleecetofflor eller ullstrumpor värmer bra.

På huvudet

Sätt gärna en hjälmmössa i ull på bebisens huvud. En bebis under ett år behöver ha mössa året om för att skydda mot kyla på vintern och solljus på sommaren.
duni_2Tips! Tänk på att vind och luftfuktighet kan göra att det känns kallare ute än vad det är. Känn efter och gå inte bara efter temperaturen. Vind i kombination med minusgrader kan till exempel göra att det känns riktigt kyligt.

Foto: Sandra Rogers