Det här ska du tänka på när ditt barn är nära vatten

Visste du att drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn mellan 1-6 år? Tänk på att alltid vara nära ditt barn som badar för att undvika drunkningsolyckor. Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert från Trygg-Hansa ger sina bästa tips när det kommer till vattensäkerhet och barn. 

badplatsen är det bra att ha extra god uppsikt över barnen. Här är alla tips att hålla reda på!

Experten tipsar om hur man kan undvika drunkningsolyckor

Hur kan man undvika drunkningsolyckor med barn? 
– Det absolut viktigaste är att hela tiden ha full uppsikt och att alltid vara nära barnet, speciellt om det gäller icke simkunniga barn. Att sätta på barnet en räddningsväst som är en flytväst med krage är ytterligare ett bra sätt att öka säkerheten i och vid vatten. Börja också att öva vattenvana tidigt så vänjer sig barnet vid vatten, vilket ökar tryggheten för både dig och barnet.

Hur vanligt är det att barn drunknar i Sverige? 
– Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn mellan 1-6 år. I genomsnitt drunknar ca 10 barn varje år i Sverige.

Ska jag alltid bada tillsammans med mitt barn? 
– Ja, jag tycker att man alltid ska bada tillsammans med sina små barn. Det ger dessutom er möjlighet att ha en rolig stund tillsammans samtidigt som det ökar säkerheten.

Hur länge ska barnet ha simpufffar? 
– Här är det viktigt att tänka på att simpuffar kan ge en falsk trygghet. Även om barnet har simpuffar är det viktigt att du som förälder har full uppsikt och är nära barnet. Speciellt uppblåsbara simpuffar kan gå sönder. Simpuffar är ett bra flythjälpmedel men kan hämma barnet när det ska lära sig att simma. Då är det bra att ha armarna fria.

Läs också: Så hanterar vi barnens oro 

Vid vilken ålder kan man låta barnen bada ensamma?
– Här är det flera faktorer som spelar in tycker jag och det är svårt att säga någon exakt ålder. Många föräldrar jag pratar med tycker att 12 år är en lämplig ålder men det är du som förälder som måste avgöra ditt barns förmåga.  Är barnet simkunnigt och var sker badet exempelvis? Ha i alla fall som regel att ditt barn ska kunna simma och att det alltid badar med sällskap.

Vad är sekundär drunkning? 
– Enligt HLR-rådet kan i ytterst sällsynta fall en person som varit med om ett drunkningstillbud och andats in vätska i lungorna drabbas av nytillkommen andnöd flera timmar efteråt. Det kallades tidigare för sekundär drunkning och är vanligtvis en komplikation som inträffar och behandlas inne på sjukhus.

Alexandras 3 bästa tips på hur du undviker drunkning

1. Uppsikt 
Ha alltid uppsikt över små barn och icke simkunniga barn i och vid vatten. Lägg undan mobiltelefonen!

2. Vattensäkerhet
Lär dina barn vattensäkerhet och börja öva vattenvana tidigt. Det går att börja direkt när man kommer hem från BB.

3. Gå i simskola
Låt dina barn gå i simskola och då gärna i någon av landets sommarsimskolor.

Foto: Unsplash

Läs också

  1. Så undviker du sommarens faror - LOPPI:s olycksguide!
  2. 6 tips som lindrar solbrännan när olyckan är framme
  3. 6 tips för att undvika olyckor på studsmattan