Så kan du hjälpa ditt barn att hantera sociala medier

Är du orolig för att ditt barn hänger på sociala medier? Har du insyn in vad hen ser eller gör där? Många föräldrar upplever att de inte är en del av sina barns liv på nätet, men att de gärna vill hjälpa och stötta  även där. Är du en av dem?  

Att internet och sociala medier är här för att stanna är bara att konstatera. På ett eller annat sätt måste vi förhålla oss till alla sociala plattformar oavsett om vi älskar dem eller avskyr tanken på att synas eller tillbringa tid där. Men förutom att ta ett eget beslut huruvida du vill använda social media så behöver vi också hjälpa våra barn att navigera på webben. Tricket är att hitta en balans mellan barnets rätt att uttrycka sig och vara en del i ett socialt sammanhang, kontra att bli besatt av image och destruktiva mönster. Här är några punkter som kan vara bra att ta avstamp i:

 

1. Hjälp barnen att skaffa sig perspektiv på sociala medier

Som vi alla vet är det inte hela sanningen som visas upp på sociala medier. Retuscherade strandkroppar, genomlyckliga människor och ett ouppnåeligt ideal. Även vi vuxna kan ha svårt att komma ihåg att det faktiskt är en väldigt medveten och utvald del som vi ser av andra människor. Enligt en amerikansk studie gjord av University of California är tonåringars största fokus när de är online att visa upp ”rätt image”. Prata om hur många som använder filter, hur selektiva personerna i deras flöden är med vilka bilder de postar och påminn ditt barn om att saker och ting inte alltid är som det verkar.

 

2. Be ditt barn utvärdera sina egna inlägg på facebook  och instagram

Ett perfekt sätt att illustrera ovan exempel. Låt barnet gå igenom sina egna sociala plattformar. Vad har de själva valt att lägga upp? Är det genuina bilder och hela sanningen? Eller är det till viss del en noga utvald bild. Att se sin egen verkligenhet i ett rosa skimmer kan öka förståelsen för att andra gör samma sak.

Läs också: Psykologerna: Så gör du barnens skärmtid till något bra

 

3. Begränsa skärmtiden

Det kan var nyttigt för alla att ha lite skärmfri tid. Men hur mycket och när är så klart upp till var och en. Däremot tycks det vara genomgående att tonåringar kan behöva riktlinjer kring detta då de ogärna lägger ifrån sig padda/mobil frivilligt. Kom överens tillsammans? Ett tips kan också vara att ha alla laddningsstationer i ett rum där familjen inte tillbringar så mycket tid. På så vis på tvingas tekniken att vila.

 

4. Planera in tid tillsammans

Kanske en promenad tillsammans en gång i veckan? En spelkväll varannan helg? Där vänner är inbjudna men inte telefonerna? Att tillbringa tid tillsammans på riktigt, där ingenting är tillgjort eller gömt bakom en skärm, kan ändra allas perspektiv.

Hur ser det ut hemma hos er? Har barnen fri tillgång till sociala medier? Från vilken ålder? Lägger du dig i? Skulle du vilja ha det annorlunda? Dela gärna med er och kommentera!

Läs också: 8 bra appar för små barn – föräldrarna tipsar

Inspiration från lifeasmama.com