Så gör du egen barnmat – bästa tipsen

Vill du börja göra egen barnmat och få exakt koll på vad dina kids får i sig? LOPPIs toppbloggare Filippa Rådin delar med sig av sina bästa tips och tre härliga recept.

För Filippa Rådin, 43, har det alltid varit en självklarhet att laga egen barnmat. Mat är en central sak hos familjen och Filippa är noga med vad de stoppar i sig.
– Vi bygger upp våra kroppar och jag tror att vi föder varje cell genom det som vi stoppar i munnen. Jag tror på att äta mycket ekologiskt och att ge kroppen de bästa förutsättningarna. Jag är absolut inte felfri eller pretto, jag kan med gott samvete äta en hamburgare från en snabbmatskedja, men smakmässigt är det godare att göra hemma.

Filippa säger att fördelarna med att göra egen barnmat är många, men först och främst är det att du vet exakt vad du ger till ditt barn, säger Filippa.
– Jag vill att barnen ska äta en allsidig kost och sedan är det billigare att göra egen mat också. Och godare! Du kan göra mycket och frysa in, men var noga med att tillsätta fettet efteråt, när du värmer upp maten. Vi använder oss mycket av en ångkokare vilket jag tycker är perfekt. Det är enkelt och går snabbt. Jag har testat att göra eget äppelmos i ångkokaren och det blev så gott.

För att få mycket och god smak på barnmaten kryddar hon med oregano, vitpeppar, en skvätt grädde eller smör. Om barnet är under ett år är det osaltat smör som är rekommenderat.
– Testa att riva parmesan eller annan ost på maten. Koka grönsakerna i passerade tomater och vatten och släng på basilika och oregano. Testa dig fram, börja med lite och addera mer och mer.

Smakrik palstersnackspuré

Från 6 månader

Du behöver:
2 potatisar
1 1/2 palsternacka
2 msk lök
1 msk osaltat smör

Gör såhär:
Skala potatis och palsternacka och skär i mindre bitar, hacka löken. Lägg tillsammans med smör och vatten i en kastrull. Koka cirka 10-15 min tills allt är mjukt. Mixa och späd med lite av kokvattnet. Vet du med dig att ditt barn inte kommer att hinna äta upp allt inom någon dag och du vill frysa in delar istället väntar du med att tillsätta fettet och lägger bara i en klick av smöret i den portion du tänker servera.
pottis.o.palsternacka

Bilderna visar vad Filippa har använt för ingredienser, inte hur mycket av varje.

Lax med gröna ärtor

Från 6 månader

Du behöver:
3 potatisar
50 g lax
1 1/2 dl frysta gröna ärtor
1 msk lök
2 msk osaltat smör
Vitpeppar

Gör såhär:
Skala potatisarna och hacka löken, skär upp potatis och lax. Lägg potatisen i en kastrull och täck med vatten, koka cirka 10 minuter. Lägg till frysta ärtor, lax och hackad lök och koka cirka 5 min eller tills laxen är klar. Mixa allt till önskad konsistens, späd med lite av kokvattnet och smör. Smaka av med vitpeppar = lyckad lunch!
laxartor_

Medelhavsgryta

Från cirka 8 månader med makaroner

Medelhavsinspirerad gryta med ångkokta grönsaker, smaksatt med oregano, osaltat smör och mjölk.

Du behöver:
Tomat
Zucchini
Morot
Potatis
2 msk lök
1 msk osaltat smör
Torkad oregano
Torkad basilika
En liten klick tomatpuré som smaksättare, smaka av och känn vad du tycker blir gott
En skvätt grädde eller mjölk
Vill man variera eller fylla ut det man redan har kan man också koka upp makaroner som man hackar och blandar i.

Gör såhär:
Lika stora högar av alla grönsaker utom löken, den ska bara vara smaksättare. Jag ångkokar allt. Har man inte en ångkokare funkar det också att koka i vanlig kastrull. Använder du dig av kastrull sparar du kokvattnet och mixar ner delar eller allt om det blir lite kvar med maten, i kokvattnet finns mycket näring. Ångkokar du flyttar du över grönsakerna till en kastrull när dom är färdiga och adderar osaltat smör, mjölk, oregano, basilika och tomatpuré, Mums!
medelhavsgryta_

Läs också

  1. Enkel vardagsmat under 30 minuter – se recepten här
  2. 5 vegetariska middagstips att testa i veckan
  3. 10 enkla middagstips som barnen kommer gilla