Så gör du ditt barn tryggare

Måste alla barn vara supersociala och älska kalas med massor av människor? LOPPIs nya expert Kristina Henkel svarar på era frågor. Veckans fråga handlar om en flicka som blir blyg när hon måste träffa många nya människor på en gång. Mamman är orolig att det ska hämma dottern som egentligen gärna vill börja dansa men vågar inte.
– Kanske kan ert barn ta med en kompis på kalaset eller på dansen, säger Kristina Henkel.     

Veckans fråga

Vår dotter som är 7 år är väldigt blyg och trivs inte alls på stora kalas eller när hon måste träffa många nya människor på gång. Jag och hennes pappa brukar försöka vara med henne så mycket det går men nu när hon börjat skolan blir hon bjuden på fler och fler kalas och det är ju ingen annan som har sina föräldrar med på kalasen så jag märker att hon samtidigt som hon vill ha oss nära tycker det är lite pinsamt när vi är med. Hon älskar dans och vill gärna börja på dansa men vågar inte. Hur kan vi hjälpa henne bli tryggare i sig själv utan att pusha henne för hårt?
/Josefin

Kristina svarar

– Det är många människor som inte trivs på stora kalas eller att vara med många människor på samma gång. Så ett sätt kan vara att ert barn bara går på några kalas istället för alla, att ni tillsammans bestämmer det. På så sätt slipper ert barn att öva på att möta så många människor för ofta. Vi behöver alla få ta saker i vår egen takt. Kanske kan ert barn ta med en kompis på kalaset eller en kompis på dansen. Så blir det mindre läskigt. Eller kanske finns det en favorit dinosaurie eller kanin därhemma som kan följa med? Att ha ett gosedjur eller leksak som en känner sig trygg med i väskan är ett bra stöd. Livet är långt och fyllt av både dans och fest så det kommer garanterat fler tillfällen!

Läs mer om Kristina Henkel här >>

 

Ställ dina frågor

Nu kan du ställa dina frågor om normer, integritet och jämställdhet. Hur får jag mitt barn att tro på sig själv? Hur peppar vi barn att visa känslor och vad gör jag om mitt barn blir retat?

Läs också

  1. Expertens bästa tips när ditt barn inte vill äta
  2. Sonen får inte ha nagellack för pappan
  3. Måste barn kramas fast de inte vill? Experten svarar