Så gör du ditt barn till ett ekonomiskt geni

I annonssamarbete med Danske Bank

Det kan vara en svår balansgång, att vilja ge sitt barn allt de vill ha men samtidigt lära dem om pengars värde och att pengar inte växer på träd. Funderar du på hur du ska göra för att lära ditt barn om ekonomi? LOPPI.se ger dig tips på hur du ger ditt barn ekonomisk koll, hittar glädjen i att spara och dessutom hur ditt barn kan tjäna extra slantar när månadspengen inte räcker till.

Ger du ditt barn månadspeng? Då är du inte ensam. Majoriteten av svenska föräldrar ger sina barn månadspeng. Danske Bank och YouGov har gjort en undersökning på ekonomisk kunnighet bland nordiska barnfamiljer. Där framkommer det att den främsta anledning till att svenska föräldrar ger sina barn månadspeng är för att göra dem ekonomiskt ansvarsfulla, något hela 66% uppger. Men hur kan man tänka när det kommer till att lära barnen ekonomi?

Vänta inte – börja tidigt!

Även om ekonomi känns svårt och vuxet kan barn lära sig tidigt, så tidigt som 3 års ålder kan barn börja förstå vissa ekonomiska fenomen. Här kan du som förälder få in lärandet i leken med enkla medel som att leka affär. Låt ditt barn vara delaktig i själva transaktionen när ni handlar – genom att låta barnet få en slant som hen själv sedan får betala med skapar du förståelse för behovet av pengar när man vill ha något. Försök hålla en dialog med ditt barn om pengar och pengars värde. Byt ut slitna fraser som ”Nej du får inget gosedjur, mamma har inte råd” till att utmana ditt barn och säga ”Ja du vill ha gosedjuret men jag tycker inte det är någon bra idé, det är inte värt pengarna”. Förklara för ditt barn vad pengarna ska räcka till och uppmana till att verkligen känna efter om det är en sak barnet verkligen vill ha i längden.

Spara till önskningarna

”Den som spar den har” är ett vanligt förekommande mantra men föga inspirerande, lär barnen vad man ska ha pengar till för att uppmuntra sparbeteende. Pengar är inte bara siffror på ett konto eller mynt i en spargris utan möjligheten till roliga upplevelser och saker. Genom att säga nej till slentrianköp och hänvisa till barnets egna sparande får barnet möjlighet till ökat ansvarstagande och barnet kan själv se hur pengarna växer. Idag finns det smarta digitala lösningar som gör sparandet ännu enklare. Danske Bank har tagit fram en app, Månadspengen, för sina kunder där barnet får tillgång till egna konton, ett kortkonto och ett sparkonto och kan själv flytta pengar mellan sina konton. Här kan du som förälder sätta en gräns på hur mycket barnet får flytta varje vecka och har alltid uppsikt över hur ditt barn spenderar pengarna.

Läs också – Så mycket ska du ge ditt barn i månadspeng ››

Tips för att tjäna extra pengar

Tycker ditt barn att månadspengen är för klen och att sparandet tar för lång tid? Uppmuntra då till enklare uppgifter ditt barn kan göra för en extra slant. Vi har listat några förslag!

– Ordna egen loppis
Svämmar ditt barns rum över av leksaker, urvuxna kläder och prylar som skräpar? Låt barnet städa och rensa bort allt hen inte längre vill ha och boka in er på en loppis i närområdet. På så sätt gör ni miljön en tjänst samtidigt som ditt barn tjänar en extra slant, får öva sig på ansvarstagande och dessutom får rummet städat. Så bra!

– Eller sälj online
Känns tanken på loppis inte lockande kan ni använda er av någon av alla digitala köp-och säljplattformar som finns. Ta bilder, sätt ett pris och lägg upp en annons.

– En sockerbagare…
Gå med ditt barn i området och låt hen knacka dörr i närområdet och trycka upp posters med erbjudande om nybakat bröd till helgen eller bullar till eftermiddagskaffet.

– Hundpromenader
Är ditt barn lite större kan hen erbjuda sig gå ut med grannskapets hundar på promenader för en liten slant. Här får ditt barn dessutom komma ut och röra sig.

– Extra hushållsarbete
Vi tycker det är självklart att barnen ska hjälpa till i hushållet med städning av sitt rum, att ta undan tallriken efter maten och liknande men du kan erbjuda ditt barn lite extra i månadspeng i utbyte mot större hushållsuppgifter. Tvätta fönstren, städa garaget eller klippa gräset – kom överens om något som känns bra för er båda!

Danske Bank har lanserat appen ”Månadspengen” vilket är en mobilbank med bankkort för barn. Med appen kan du som förälder och kund hos Danske Bank enkelt ge månadspengen från din mobilbank till ditt barns egna konto. Ditt barn kan sen handla för pengarna med sitt egna bankkort och du som förälder kan ha översikt över hur ditt barn hanterar pengarna samtidigt som ditt barn lär sig mer om ekonomiskt ansvar. Smart!

Vill du läsa mer om Månadspengen – tryck här!