Så går matchningen till i “Gift vid första ögonkastet” – experten avslöjar

Går det att förutspå möjlig attraktion mellan två individer? Sexologen Kalle Norwald från succéserien ”Gift vid första ögonkastet” delar med sig av experternas matchningsrecept!

Har du alltid undrat över hur matchningen egentligen går till i SVT:s ”Gift vid första ögonkastet”? Vi tog kontakt med SVT-seriens egen expert, sexologen Kalle Norwald, för att få svar på våra frågor. Går det till exempel verkligen att förutse möjlig attraktion mellan två olika individer innan de ens träffat varandra?

“Går att göra kvalificerade gissningar”

Till att börja med: vad är en lyckad relationsmatchning?
– Det är en svår fråga, eftersom det är väldigt subjektivt vad som är det viktigaste för en person i en relation. Vi experter ställer väldigt många frågor till deltagarna kring vad som är det viktigaste för dem, säger Kalle till LOPPI.

Kalle beskriver att i teorin är basen för en bra vänskap och en lyckad kärleksrelation ganska lika. Det handlar om gemensamma värderingar, att dela intressen och ha samma människosyn.

”Om det uppstår attraktion eller inte är lite av ett lotteri som är svårare att förutspå. Men man kan ändå göra kvalificerade gissningar kring vad folk kommer att attraheras av,” säger Kalle.

Kalle berättar att det kan vara till stor hjälp att själv fundera på vad man attraheras av och vilka grundvärderingar som är viktiga för en att kunna dela med en partner. Har du tänkt kring det så har du ökat dina förutsättningar att lyckas hitta någon, menar han. Han tipsar därför människor som längtar efter att träffa någon om att skapa medvetenhet kring sina egna värderingar, vilka synsätt man anser att det är viktigt att dela – och vilka bitar som är prioriterade i livet, intressen som man vill ge mycket utrymme för och så vidare.

Händer att folk krisar över vad de plötsligt attraheras av

Men det här med attraktion är en svårknäckt nöt, och kanske också något som är lite invant hos oss människor. Vad vi förväntar oss att vi ska attraheras av, och vad vi faktiskt attraheras av i slutändan, stämmer inte alltid överens. Så här säger Kalle:
– Attraktion kan vara svår att förutspå. Många har varit med om att gå på stan och plötsligt slås av attraktionen till någon man kanske inte alls hade kunnat tänka sig, säger Kalle och fortsätter:

– Det händer att folk hamnar i kris när de drabbas av en attraktion de är helt oförberedda på. Särskilt om de exempelvis har identifierat sig som heterosexuella och plötsligt finner sig attraherade av någon av samma kön, och så vidare. Attraktion kan verkligen komma överraskande och är naturligtvis svårt även för oss experter i det här fallet att räkna ut, tillägger han.

Medvetandegör dina mönster för att kunna bryta dem

Kalle säger att det är väldigt vanligt att man upprepar ungefär samma mönster varje gång man träffar någon. Många tänker på det som att det helt enkelt bara är ”sån jag är” och att man inte kan styra över vilken personlighetstyp man dras till eller vem man attraheras av. Men om man inte har hittat rätt och längtar efter att skapa en fungerande kärleksrelation, så kan det vara klokt att försöka medvetandegöra sin inre relationskarta och aktivt arbeta på att förändra sina anknytningsmönster.

– Även om attraktion är subtilt och svårt att ta på så är vi inte förprogrammerade med någon dragning åt ett visst håll som vi inte alls kan kontrollera, säger Kalle och berättar att det som vi upplever som tilldragande kanske inte alltid är det bästa för oss. Det kan lika gärna bara handla om invanda mönster som känns trygga.

Kalle säger att vi ibland kan behöva gå emot våra impulser och våga utsätta oss för nya saker för att hitta rätt i kärlek.

”Därför rekommenderar jag alla att gå i terapi. Det är fantastiskt effektivt för att skapa bättre självkännedom och inte bara vara reaktiv och gå i samma fällor gång på gång.”

Utforska med nyfikenhetsglasögonen

Kalle menar att man har allt att vinna på att våga vända och vrida lite på sig själv så att man kan göra mer medvetna val kring vilken sorts person man önskar träffa och hur man vill bygga en kärleksreaktion. Många tror att kärlek är något som bara kommer att trilla ner i huvudet på dem och sen har man det bara gratis, säger han och förklarar att klyschor som ”är det rätt så går det lätt” kan vara farliga och missvisande.

– Att det går lätt kan också betyda att ni undviker att prata om saker och därför inte kommer nära varandra på riktigt. Man måste vara beredd att göra jobbet också. Göra saker talbara, göra sig tillgänglig för varandra och relationen – och våga vara sårbara tillsammans. Det kräver både mod och självinsikt. Därför är det till stor hjälp om man övat på att skapa både självinsikt och distans till sig själv, så att man kan betrakta utmaningarna med nyfikenhetsglasögonen, säger Kalle och ger som exempel att man kan tänka ”Oj, nu reagerade jag såhär, intressant. Undrar vad som väcks i mig nu ?”.

– Kan man tillsammans utforska på det viset så kommer man långt, tipsar Kalle.

Så går matchningen till i programmet

Vilka metoder har ni använt för att matcha paren?
– Det är väldigt, väldigt mycket prat bakom, medger Kalle.

När du söker till programmet får du svara på frågor i en rad olika blanketter. Fredric Bohm, som är psykolog och en av experterna i programmet, har satt ihop en kombination av psykologiska modeller och strategiska redskap för att kunna avgöra vilka personlighetstyper som skulle kunna trivas bra tillsammans.

– Vi gör omfattande intervjuer och tester med deltagarna för att lära känna dem på djupet och kunna lägga ett pussel. Vi lägger verkligen ner ett gediget arbete på att vrida och vända på ”rubiks kub” i relationerna, berättar Kalle.

I matchningsprocessen får du beskriva dig själv på olika sätt för att experterna ska få underlag att göra sig en bra, tydlig och fördjupad bild av dig som möjlig deltagare. Du får berätta om allt från matvanor och fritidsintressen, till vad som inte fungerat i tidigare relationer och vad du längtar efter.

Susanna, Anton, Lars, Sofia, Johan och Elinor. Foto: Ulrika Malm/SVT

Konkret tillvägagångssätt till matchningen

Matchningen är såklart helt teoretiskt. Kalle berättar att när de gjort en första kartläggning med hjälp av de psykologiska testerna och baserat på vad personerna själva uttrycker att de söker efter och behöver, så fördjupar de processen.
– Då har vi tre experter lite olika områden som vi tittar på, säger Kalle och går igenom de tre experternas olika delar:

Satu Hirsch Fjellstedt, psykoterapeut

– Satu fokuserar mycket på barndom, uppväxt och anknytningsrelationer. Hon kan ge nycklar till grundpersonligheten som hjälper att ge förståelse för vad man söker hos en partner och hur man fungerar i en relation.

Fredric Bohm, psykolog
– Fredric träffar deltagarna tidigt i processen och pratar väldigt mycket med dem om hur deras personlighet utvecklats, vilka personlighetsdrag man tycker om hos sig själv och andra. Baserat på det kan man gissa sig till vad som kommer väcka attraktion. Men vi vet ju så klart inte, för attraktion är så komplext, svårgripbart och svårt att förutspå.  Fredric skapar sig en bild av deras tidigare relationsliv och vad de tar med sig från det, kartlägger värderingsgrund, politisk åskådning, hur man kommunicerar och hanterar konflikter mer mera, berättar Kalle.

Och din egen del då, vad bidrar du med för pusselbitar och bedömningar?
– Jag börjar med att skapa mig en bild av deras hem och vardagsliv. Vi har också mycket samtal om kön, klass, etnicitet och sexualitet. Jag pratar mycket med dem om sexuella preferenser, intimitet och om hur dejting har varit för dem historiskt sett.

Eftersom alla har olika preferenser så försöker Kalle vara så lyhörd som möjligt i processen och riktar ofta in sig på de spår som deltagarna verkar ha starkast koppling till. Som exempel säger han att om någon själv härleder sina tidigare relationsmässiga svårigheter till en komplicerad relation till en förälder, så kan han rikta in en större del av dialogen kring anknytningsmönster och att komma åt dem.

 

Skriven av: Sofie Tallberg

LÄS MER:

Psykologen: Så styr din personlighet vem du blir kär i

Så får du en starkare relation: Följ dessa punkter

6 tecken på att det är dags att gå skilda vägar

Artikelbild: Ulrika Malm/SVT