”Så har vi delat upp föräldraledigheten” – influencers berättar

foraldraledigheten

Hur får man till ett jämställt föräldraskap egentligen? Många menar att det börjar i uppdelningen av föräldraledighet. Vi har frågat några av våra toppbloggare hur de delat på föräldraledigheten och varför. Här är deras svar! 

Gabriella Joss – sonen Jason och dottern Jolie

gabriellajoss
Hos familjen Joss har pappa Fjodor tagit hela föräldraledigheten samtidigt som Gabriella jobbat hemifrån med sina sociala medier.

”Tycker att det är upp till varje familj och vi gjorde så då vi fick möjligheten till att vara hemma alla tillsammans då. Så värdefullt att få spendera tid med barnen när dom är små. Alla vet ju själva hur det blir bäst både gällande familjetiden och ekonomiskt.”

Johanna Kajson – sönerna Charles och August
johanna kajson

Johanna Kajson driver det egna företaget Great Weddings, har skrivit boken ”Planera ditt drömbröllop” och har tagit fram en bröllopsapp. Johanna har tagit hela föräldraledigheten med barnen och jobbat på sidan av.

”Likt många andra här så passade detta just vår familj bäst, min man blev delägare och VD för ett bolag någon månad innan Charles föddes och jag driver eget och kan anpassa arbetstider, uppdrag osv. lättare så därför passade det oss bättre att jag har tagit all föräldrarledighet – jag tycker verkligen varje familj ska få välja själva utefter sin egen situation – vi måste ha tillit till att varje familj och varje föräldrarpar vet bäst vad som passar just deras familjesituation.” 

Läs också: 11 tips för att överleva föräldraledigheten

Susan Törnqvist – mamma till två döttrar
interiorbysusan

Susan driver två egna bolag inom inredning där hon stylar och gör inredningsprojekt. Hon har tagit majoriteten av föräldraledigheten med båda barnen men kunnat jobba samtidigt. Både hon och maken Daniel driver egna företag men Susan har möjlighet att jobba hemifrån och mer flexibelt på ett sätt som inte går för maken.

”Skulle Daniel vara hemma 6 mån så skulle hans företag inte ha några jobb kvar så det är tyvärr inte möjligt. Jag tycker att varje familj ska få dela upp föräldraledigheten efter dom behov som just familjen har. Svårt att låta staten bestämma. I vissa familjer kanske inte mamman kan vara ledig men pappan kan.”

Emily Ödmark – döttrarna Noelia och Junielle
emilysliv

Emily bloggar på vimedbarn.se och inspirerar med inredning, pyssel och fantastiska DIY-tips.

”Jag tog hela föräldraledigheten med båda barnen och jobbade samtidigt hemifrån! Tycker att det borde vara upp till varje familj att bestämma själva då allas förutsättningar ser olika ut.”

Läs också: Hjälp för ett mer jämställt föräldraskap

Nina Malmström – dottern Isabella och en bebis på väg

ninamalmstrom

Nina var ensam hemma med dottern Isabella i lite mer än 2 år men kombinerade föräldraledigheten med distansstudier och de sociala medierna.

”Det har blivit många sena pluggkvällar framför datorn när hon somnat för natten… Inom Gabriels yrke finns dessvärre inget som heter föräldraledighet, men nu i höst kommer han ha möjlighet att jobba hemifrån betydligt mer än tidigare så förhoppningvis kan vi dela lite mer på huvudansvaret än med Isabella. Jag har även själv tänkt passa på att jobba hemifrån och så fortsätta med studierna på halvfart, men vi får se hur det väl känns där och då. Jag tar det lite som det kommer, det hela beror på bebisen. Vi har ju bott utomlands större delen av min föräldraledighet och såväl i Spanien och Italien som i Brasilien tror de att jag är helt galen när jag berättar om hur länge vi har möjlighet att vara hemma med våra småttingar i Sverige. Där är det 3, max 4 månader mammaledighet som gäller – men att man därefter har ett jobb att komma tillbaka till är inte alltid en garanti. Så sorgligt tycker jag!”

Linnea Seidel – sönerna Axel och Isac
linneaseidel

Linnéa jobbar heltid med sin blogg Linnéas Skafferi och har bland annat givit ut en bok samt vunnit priser som bästa matblogg och Årets företagssamma kvinna.

”Jag tog all föräldraledig med båda barnen. Min man hade precis tagit över sitt företag efter sin pappa och hade han varit hemma 6 månader hade det inte funnits något jobb för honom att gå tillbaka till. Så för oss var det inget alternativ. Men jag vet att om rollerna vore dom ombytta, då hade han tagit föräldraledigheten och jag arbetat.”

Läs också: ”Jag startade eget företag när jag var mammaledig”

Victoria Sandberg – sönerna Hugo, Jonathan och Enzo

victoriasstil

Victoria driver bloggen och Instagramkontot @victoriasstil och är nu mammaledig med yngsta sonen Enzo.

”Jag har tagit hela föräldraledigheten och kommer göra det nu med Enzo också samt att jag jobbar hemifrån.  Jag anser att det är upp till var och en vad som passar familjen bäst eftersom allas förutsättningar ser helt olika ut. Det finns liksom inget rätt eller fel.”

Nadja Mayr – döttrarna Hollie och Nora
nadjamayr

Nadja Mayr jobbar som lärare och har tagit majoriteten av föräldraledigheten både med dottern Hollie och nu också med lilla Nora.

 ”Jag har tagit det mesta då jag kunnat kombinera det med jobb, men mannen har varit ledig 2-3 månader sommartid så vi har fått en lång tid ihop alla och så har vi delat på inskolningarna. För oss har detta främst berott på ekonomin.”

Läs också: Ska familjerna själva få bestämma över föräldraledigheten
Läs också: Så funkar flerbarnstillägget
Läs också: Bonusdagar för ensamstående och tvillingföräldrar? 


Se LOPPIs Valguide för att få en överblick över partiernas ställning i valets viktigaste frågor