Psykiatern: "Därför är det viktigt att umgås med barnen på lovet"

I samarbete med Quality Hotel Friends

Äntligen är jullovet här! Men snart har julefriden lagt sig och frågan som kvarstår är; vad ska vi göra hela lovet? Vi vet hur du ser till att maxa jullovet för hela familjen och har tagit hjälp av barnpsykiatern Hans Kåreland som svarar på hur vi kan tänka på barnens utveckling även under de lata, lediga dagarna. 

”Nej vi ska bara vara hemma och ta det lugnt”
Som idé kändes det bra men snart inser du att lugnet aldrig riktigt infinner sig. Barnen sitter klistrade vid iPaden, streckkollar på filmer, vägrar gå ut och leka ”som man gjorde när mamma var liten!” och bråkar konstant. Du såg framför dig hur ni skulle ha det mysigt och avkopplande ihop – barnen skulle leka ute i snön och komma in med rosiga kinder för varm choklad och bullar, ni skulle lägga pussel och pyssla vid köksbordet, du skulle ligga på soffan med en bok och höra hur barnen donade med sitt i rummet intill. Istället känner du dig nästan utbränd av ledigheten och räknar ner dagarna till skolstart och att vara tillbaka på jobbet.

Skapa situationer för gemenskap

Ha inte dåligt samvete över att det inte känns sådär rosaskimrande mysigt som du minns det från din barndom att ha barnen hemma. I dagens samhälle umgås vi inte på samma sätt i familjen som vi gjorde för bara några decennier sedan. Nu jobbar vi mer, har fler individuella aktiviteter och umgås oftare separat även i hemmet.
I det moderna samhället måste vi skapa situationer och aktiviteter som är bra och nödvändiga för familjens gemenskap; åka skidor, semestra tillsammans, hälsa på avlägsna släktingar, bo på hotell ihop. All den här gemenskapen fanns tidigare redan i vardagen i sättet vi levde på, säger Hans Kåreland, specialist i barn- och ungdomspsykiatri.

Kom som kaos, lämna som familj

Hur kan vi då skapa situationer som främjar gemenskapen? Ett bra alternativ är att åka på semester ihop. Har ni varken tid eller råd med en flygresa till värmen? Semestra hemma i Sverige! Att bo på hotell är ett tillräckligt äventyr i sig. Under skolloven finns det hotell som satsar lite extra på barnen – Quality Hotel Friends i Stockholm öppnar upp något de kallar för ”Eventhotellet för barnen”. Här kan barnen få leka och busa fritt i deras stora lekrum, hoppa sig trötta i hoppborgen eller gasa loss i trampbilarna Mini Speeders. Dessutom är vistelsen full av överraskningar så som tävlingar eller pysselstunder och alla barn får gratis glass och popcorn. Barnen får massor av skoj aktiviteter samtidigt som de får uppleva främmande miljöer.
Det som är främmande för barnen måste introduceras och ger dubbel utdelning: kunskap och gemenskap. Barnen utvecklas som personer av kunskapen och får dela detta med sina föräldrar samtidigt som gemenskapen binder familjen samman ytterligare, summerar Hans Kåreland.

QH-Friends-bild2

Förslag på aktiviteter för jullovet:

 • Åk skridskor!
  Ta en dagsutflykt till någon naturfrusen isbana och packa med er varm choklad, mackor och bullar i matsäcken. Ingen is i närheten? Det finns gott om gratis konstfrusna isbanor runt om i landet – kolla upp vart den närmsta finns i din kommun.
 • Ta en minisemester!
  Man måste faktiskt inte åka utomlands för att få till en rolig semester för barnen. Gör något mysigt med familjen och checka in på hotell i Sverige! Checka in på Quality Hotel Friends i Stockholm som erbjuder familjerum med queensize-säng och väggfast våningssäng i deras familjepaket. Här kan barnen få minnesvärda stunder samtidigt som mamma och pappa får lite avkoppling. Ni har dessutom nära till Mall of Scandinavia som erbjuder både shopping och aktiviteter för hela familjen – helt perfekt!
 • Simma loss på badhus!
  Oavsett om ni har ett äventyrsbad i närheten eller en vanlig simhall är en tripp till badhuset något som alltid går hem hos barnen. Plaska ihop, åk rutschkanan och bubbla i bubbelpoolen. Barnen kommer garanterat somna snabbt på kvällen efter en sådan vistelse.
 • Bowla!
  Vill ni göra något fysisk som passar både stora om små? På de flesta bowlinghallar finns det ställningar som underlättar klotkastandet även för de allra minsta och på loven finns det ofta discobowling! På Mall of Scandinavia hittar du både bowling och ett helt nytt game center där hela familjen kan köra radiobil.
 • Gå på bio!
  Jullovet är en perfekt tid för att mysa ner sig i biostolen och se den senaste familjerullen. Köp en extra stor popcorn att dela på och luta er tillbaka för en härlig upplevelse. Testa Sveriges första IMAXbio på Mall of Scandinavia och få en maxad 3D-upplevelse med ljud som får dig att känna filmen i hela kroppen.

Come as individuals – leave as stars

Quality Hotel Friends är eventhotellet för de stora ögonblicken! Beläget precis intill Friends Arena och Mall of Scandinavia är det här Arenastadens vardagsrum. Här har ni nära till både shopping och upplevelser samtidigt som själva hotellvistelsen bjuder på aktiviteter som passar både mindre och större barn. Under loven satsar de extra på just barnen och skapar ”Eventhotellet för barnen” – ett besök här blir garanterat något att minnas! QHF-fasad

22 dec 2017 – 6 jan 2018 kan du julmysa med familjen på Quality Hotel Friends. Bo 2 vuxna och 2 barn i ett standard dubbelrum med queensize-säng samt kompletterande väggfasta våningssängar. För 1095 SEK/natt får ni:

 • Boende i familjerum
 • Frukostbuffé
 • Tillgång till Eventhotellet för barnen
 • Gratis glass och popcorn till barnen
 • Fri WIFI
 • Tillgång till gym och bastu

Ange rabattkoden LOPPI så får du 100 SEK rabatt på din bokning. Klicka här för att boka din vistelse!