Pollenallergi eller förkylning hos barn? Så vet du skillnaden

I annonssamarbete med Philips

Pollenallergi kan ge rinnig näsa, kliande ögon eller trötthet. Pollensäsongen är här och det kan vara svårt att veta skillnaden mellan pollenallergi och en vanlig förkylning.
– Vanlig förkylning brukar inte innebära så mycket kli i ögon och näsa. Den klingar också av efter någon vecka medan pollenallergi håller i sig längre, säger Marianne Jarl från Astma- och Allergiförbundet.

Våren är äntligen här! Men med våren och värmen kommer tyvärr även pollen. I Sverige lider ungefär 30 procent av någon form av pollenallergi. Vanliga symtom och tecken på pollenallergi kan vara rinnande näsa och nästäppa, klåda i näsan, trötthet, kliande och röda ögon och nysningar. Det kan vara svårt att veta skillnaden mellan en vanlig förkylning och pollenallergi, speciellt hos barn.
– Vanlig förkylning brukar inte innebära så mycket kli i ögon och näsa. Den klingar också av efter någon vecka medan pollenallergi håller i sig längre, säger Marianne Jarl från Astma- och Allergiförbundet.

Pollenallergi hos barn – 3 tecken

1. Rinnande näsa och nästäppa
2. Trötthet
3. Klåda i näsa och ögon

7 tips som lindrar vid pollenallergi


1. Häng inte tvätten ute

Pollen flyger och far och fastnar lätt i saker. Torka inte tvätten utomhus under pollensäsongen.2. Byt kläder

Ett tips är att byta kläder på dig själv och barnen när ni har varit utomhus för att undvika att ta med pollen in.

3. Ta inte in växter
Skippa helt att ta in växter utifrån.

4. Skölj ur håret

Innan läggning kan det vara en bra idé att skölja ur håret.

5. Stäng alla fönster

Håll både dörrar och fönster stängda under dagen. Det håller de värsta av pollenpartiklarna ute.

6. Vädra tidigt
Om du vill vädra huset är det bäst att göra det tidigt på morgonen. Fukten i daggen binder pollen och pollenhalten är som lägst på morgonen.

7. Använd en luftrenare
En luftrenare i hemmet kan hjälpa till att minska besvären av pollen. Philips luftrenare avlägsnar effektivt partiklar och allergener som pollen och bakterier. Läs mer här om hur en luftrenare kan hjälpa till hemma hos dig. Philips har även luftrenare rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet. *

pollenallergi eller forkylning barn

Så påverkas du av inomhusluften

En frisk och ren luft inomhus kan bidra till förbättrad hälsa och mer välbefinnande i vardagen, speciellt för dig som är allergisk mot pollen. Visste du att luften som du andas inomhus oftast är mer förorenad än den luft du andas utomhus? Enligt Världshälsoorganisationen WHO kan luften i ditt hem vara 2–5 gånger så förorenad som utomhusluften. Att ta in en luftrenare i hemmet kan alltså vara en bra idé.
– Ha en luftrenare i sovrummet och var inne när det är höga halter av pollen ute, säger Marianne Jarl, Ombudsman utomhusmiljö, på Astma- och Allergiförbundet.

Sheila med Philips luftrenare

För Sheila Arnell har Philips luftrenare blivit en naturlig del i hemmet och underlättat för dottern Alines pollenallergi.

– Den är tyst, effektiv och förvånandsvärt snygg för att vara en luftrenare. Känns direkt som del av hemmet och för pollenallergikerna i hemmet är den en stor lättnad! Det är även ett stort plus att allt går att se och följa på mobilen! Den är riktigt bra! Vi älskar den, säger Sheila.

Färre symtom på pollenallergi

ECARF, en av världens ledande organisationer inom allergiforskning har genomfört ett kliniskt test som visade att pollenallergiker som använder Philips Air Purifier får betydligt färre symptom på pollenallergi, som nysningar, röda och rinnande ögon, kliande och rinnande näsa och hudbesvär. **

Läs mer om Philips luftrenare här

 

*Rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet. Rekommendationen gäller Philips luftrenare AC3259/10 och driftläge ”2” och passar ett bostadsrum med en volym upp till 48,5 m3

**Efter 90 minuters exponering med Philips luftrenare jämfört med exponering utan filter. Läs hela studien här.