Ont i halsen hos barn – symtom och lindring

I annonssamarbete med Ipren®

Ont i halsen är vanligt, särskilt hos barn i förskoleåldern. Oftast går det onda över av sig själv men ibland kan barnet behöva behandling.

När hösten är här tenderar virus och bakterier att hopa sig. Halsont hör till ett av de vanligare besvären och de flesta har ont i halsen någon gång per år och barn som går på förskola kan ha ont i halsen flera gånger per år.

Förkylning och halsfluss

Halsont kan ha olika orsaker. Ofta är det ett virus i samband med en vanlig förkylning som gör halsen öm och irriterad. Men halsont kan också orsakas av andra virus och bakterier, t ex streptokockbakterier vid halsfluss.

Så lindrar man halsont

Det finns en hel del man kan göra för att försöka lindra besvär av halsont. Varm dryck, som lite varm mjölk eller varm choklad kan ha en lenande effekt i halsen. Även glass och kall yoghurt kan kännas bra för en stund. Precis som vid andra besvär är det viktigt för barnet att vila och inte överanstränga sig så länge hen har ont i halsen. Även smärtstillande läkemedel som Ipren® kan hjälpa barn med ont i halsen. Läkemedel med ibuprofen, så som Ipren®, kan lindra tillfällig smärta samt feber vid förkylningssjukdomar. Ipren® verkar smärtstillande, febernedsättande och inflammationsdämpande. Ipren® för barn finns bland annat i flytande form – Ipren® Oral Suspension 20 mg/ml. Den är sockerfri med apelsinsmak och kan passa till barn som kan svälja flytande medicin. Läs mer om Ipren®s olika läkemedelsformuleringar till barn här.

De flesta som har ont i halsen i samband med en förkylning behöver inte söka vård. Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning så snart som möjligt om ditt barn har ont i halsen och feber i flera dagar, men inga förkylningssymtom som snuva, hosta eller nästäppa. På Vårdguiden 1177.se finns mer information om halsont och när man ska söka vård.

Källor: 1177 Vårdguiden och Ipren® oral suspension bipacksedel.

Ipren (ibuprofen) tablett, oral suspension, suppositorier. Läkemedel vid tillfällig värk och feber. Tablett 200 mg från 6 år (20 kg). Oral suspension och suppositorier från 6 månader (7 kg). Max 3 dagars behandling. Läs alltid bipacksedeln, särskilt vid överkänslighet eller annan sjukdom. © McNeil Sweden AB, Box 4007, 169 04 Solna, 2021. SE-IP-2100030

Artikelbild: Kramynina/Shutterstock & Ipren®

Advertisement