Nyårstårta recept – lyxig och glittrig!

Nyårstårta med blåbär och glitter. Snart dags att fira in att 2018 blir 2019. Varför inte bjuda på en härlig blåbärstårta med glitter? Receptet är från Inspobyerki. 

Nyårstårta – Recept

Ingredienser till spröda vaniljbottnar
1,1dl strösocker
1,1dl florsocker
1tsk vaniljsocker
2 ägg
7,5dl vetemjöl
200g smör

Vitchoklad marängsmörkräm
3 äggvitor
1,7dl strösocker
190g osaltat smör
1tsk vaniljsocker
100g vit choklad
Färska blåbär
Ätbart glitter
85g vit choklad
Strössel och eventuell citronmeliss

Gör bottnar såhär:

Blanda alla ingredienser i en matberedare. Låt degen stå i kyl minst en timma.
Sätt ungen på 170 grader. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper och skär ut en vald diameter på ringen, både yttre och inre, gör detta två gånger så du får två bottnar. Grädda i ugn 8-10 minuter. Låt svalna. Jag brukar få deg över, så passa på att tryck ut lite andra små dekorer för att sedan dekorera tårtan med.

Vitchoklad marängsmörkräm

Häll äggvitorna, vaniljpulvret och strösockret i en rostfri bunke och ställ över vattenbad. Rör för hand tills smeten uppnått ca 60 grader, så att du nästan bränner fingret när du stoppar ned den.
Häll smeten i din vispskål och vispa på medelhög hastighet, tar ungefär 7-10 minuter. Skålen ska kännas sval och du har nu fått en fin maräng med toppar. Sätt nu hastigheten på lågmedel och lägg i en smörkub åt gången, tills den blandat sig med resterande, så gör du så tills alla är nere. Nu kommer det inte se fint ut alls, en grynig massa. Men fortsätt vispa på lågmedel, det tar lite tid men den kommer sakta men säkert ändras och bli en riktigt fin marängsmörkräm. Smält chokladen över vattenbad, låt svalna innan du sakta häller den över marängsmörkrämen, rör om försiktigt.

Nu är det dags att hälla marängsmörkrämen i en spritspåse med vald tyll. Spritsa fina kulor på en av vaniljbottnarna och tillsätt även blåbär. Lägg försiktigt på den andra bottnen och spritsa i samma mönster på även denna. Dekorera med hackad vit choklad, blåbär och strö till sist över ätbart silverglitter. Fint att även dekorera med citronmeliss.

Tips! Låt stå i kylen men tänk på att ta ut tårtan en bra stund innan servering så marängsmörkrämen hinner mjukna.

För mer härliga recept – besök Inspobyerkis blogg här