Naturreservat – en bortglömd sommarpärla som dessutom är helt gratis!

Naturreservat - bortglömd sommarpärla

Spana in Sommarguiden 2019, fylld med aktiviteter och äventyr för hela familjen! Om ni spenderar en stor del av sommaren och semestern hemma i Sverige så vill vi passa på att tipsa och pusha för något som man inte alltid har i åtanke: naturreservat. Barnsemesterns lilla trumfkort när ideérna och kanske plånboken tryter. Dessutom finns de lättillgängligt för alla, oavsett vart du bor!

Visste du att vi har cirka 5000 naturreservat i Sverige? Cirka 330 av dem ligger i Stockholms län.
Det är inte ovanligt att man inte ens vet om att man bor nära ett eller flera naturreservat, men det är superenkelt att kolla upp. Man går helt enkelt in på sin kommuns webbplats och tittar vart ens närmaste naturreservat ligger någonstans eller så googlar man helt enkelt.

Spana in Djur & natur i LOPPI:s Sommarguide för fler tips ››

Varför naturreservat lediga dagar?

Varför inte? För det första så är det ju en aktivitet som är gratis och som hela familjen kan hänga med på. Har man yngre barn i barnvagn så kan man gå in och läsa på om reservatet som man tänkt att ta sig till och försäkra sig om att det finns en ordentligt vandringsstig som passar för barnvagnar. Eller varför inte använda en bärsele eller bärsjal? För det andra så blir det en riktigt rolig heldag då ni verkligen kan umgås med varandra.

Ni behöver inte komma många meter in i skogen förrän barnens fantasi börjar sprudla och nyfikenheten bubblar igång. Fina pinnar som kan samlas på, stenar som liknar troll, berg att klättra på, skalbaggar och andra insekter som kan upptäckas, myllret i myrstacken som fascinerar, stenar att lyfta på och upptäcka vad som ligger under, fallna träd som förvandlas till krokodiler som man kan gå balansgång på, hål i marken, kanske hittar man en grotta om man har tur – vem bor där i?

Sen har vi ju något som alltid är populärt och som man kan hitta massor av i skogen; bajs! I ett naturreservat har ni aldrig tråkigt och det finns hela tiden saker att titta på och upptäcka.

Ta med matsäck och ät den på en mysig rastplats i reservatet. I vissa reservat finns det sjöar att bada i. Varje naturreservat är unikt i sitt slag och har olika utbud. Det som de alla har gemensamt är att de finns för att vårda, skydda och bevara naturmiljöer, bevara biologiskt mångfald och främja friluftslivet.

Barnen behöver vara ute i naturen

Det kanske låter klyschigt och lite uttjatat, vi vet, men det gör det inte mindre sant. Forskning visar att en grön utemiljö lockar till fantasilek som stimulerar barnen och gör att barnen mår bättre fysiskt och psykisk samt gör att de sover bra och att koncentrationsförmågan blir bättre. Det finns också studier som pekar på att vi är ute i naturen allt mindre under våra längre ledigheter, vilket kan få konsekvenser för barnen bland annat att barnen inte självmant kommer gå ut i naturen när de sen blir vuxna. Barn gör ju som vi gör, och besöker vi inte skog och mark tillsammans med våra barn, så kommer inte våra barn göra det heller. Så vänj barnen vid skog och mark, klippor och sten, åkrar och ängar, berg och stigar – för det kommer att gynna dem just i detta nu och för all tid framåt.