Natta barn på semestern – 4 tips

Natta barn på semestern - 4 tips som underlättar

Sommaren medför ofta förflyttningar och resor som innebär övernattningar. Men hur ska det gå att natta sitt barn på semestern på en ny plats, långt borta från trygga sängen, hemma-nattlampan och vardagsrutinerna? Vi har listat 4 tips som underlättar.

Ta med “hemma-saker”

Ett bra sätt att skapa hemmakänsla även när man är på annan ort är att ta med saker barnet betingar med hemmet, och i det här fallet nattningarna. Brukar ni ha gosedjur i sängen? Ta med det! Har barnet en snuttefilt hen älskar? Skriv den högst upp på packlistan! Brukar ni spela musik i samband med nattningen är det enkelt att slå på det via telefonen när man är hemifrån. Dessutom går det utmärkt att streama klassiska inför-läggning-barnprogram som Bolibompa via Barnkanalens app.

Läs också: “10 tvärsäkra tips för att få nattningen att fungera redan ikväll”

Känn in rummet innan nattning

Tänker du att barnet ska somna det första hen gör när hen kommer in i det “nya sovrummet” kan du bli besviken. Precis som vi vuxna kan barn behöva tid att känna in och se sig omkring för att känna att det handlar om en trygg plats att sova på. Se till att ni har tid att vara lite i rummet där ni ska sova. Kanske kan ni läsa några bilderböcker där mitt på dagen, eller så kan barnet vara med och packa upp era saker?

Acceptera sommartiderna

Innan barn var oftast ljuset på sommarkvällarna något man förknippade med njut och härligt. Nu kan det ibland snarare jämföras med en lampa som är omöjlig att släcka när allt man vill är att få det lite kvällsmörkt i rummet där barnet ska sova. Nya rutiner och ljusa kvällar gör det ofta svårare för barn att somna, och ibland kan det vara skönt att bara acceptera och gilla läget. Nattningarna kanske blir lite annorlunda nu under sommaren, men när vardagen kommer tillbaka kommer ni med säkerhet kunna hitta tillbaka till gamla rutiner.

Läs också: “Så får du barnet att somna – bästa nattningsknepen”

Varva ner tillsammans även på semestern

Att gå direkt från kurra gömma-lek i trädgården till att borsta tänderna och sova är inget vinnande koncept. Även om man lättare glömmer bort tiden sommartid underlättar det ofta med tid för nedvarvning. Stirra dig inte blind på klockan utan se till att barnet får chans att slappna av innan det är dags för sängen.

Läs också

  1. 3 vanliga semesterbråk - så löser ni dem!
  2. 47 roliga saker att göra med familjen i sommar
  3. 5 fantastiska saker med att ha semester med barn