Måste barn kramas fast de inte vill? Experten svarar

En påstridig släkting tar för sig och vill kramas – men du ser att ditt barn tydligt signalerar hen inte vill. Vad bör du göra i den situationen? Så här svarar LOPPIs barnexpert Kristina Henkel.

Alla behöver vi ju fysisk närhet och alla mår väl bra av en kram. Eller? Kroppskontakt är inte alltid en självklarhet för alla människor. Många barn kan tycka att det känns obehagligt och försöker undvika kramar och fysisk kontakt, speciellt med släktingar som kan vara lite framfusiga. Att tvinga ett barn till att kramas känns förstås också fel för dig som förälder.

I andra andra sammanhang senare i livet tar vi starkt avstånd från fysisk kontakt i kombination med tvång och få lära oss att det inte är något som är okej. Detta kan ju kännas väldigt förvirrande för oss som föräldrar. Man vill ju bara att ens barn ska må bra men så vill man ju att barnet ska uppträda trevligt och på ett hövligt sätt – så vad gör man?

Fråga: “Måste barnet kramas med sin moster?”

“Min dotters moster är varje gång de träffas väldigt påstridig och ska krama och pussa henne trots att min dotter visar väldigt tydligt med hela kroppen att hon inte vill. Jag och hennes pappa försöker lite fint påpeka att hon inte vill och att de kanske kan kramas senare, men det hjälper inte utan samma sak händer varje gång. Vad ska vi säga för att hon ska förstå? Eller måste hon kramas med sin moster?”

Mostern vill väl – men måste fråga först

Så här svarar Kristina Henkel, LOPPIs barnexpert:

– Att kramas är ett sätt att visa sin kärlek till någon, så först och främst: utgå ifrån att mostern vill väl. Alla vuxna och alla barn behöver lära sig att kramar är något vi ger och tar emot. Det är en del av vårt vardagsspråk. Det är inget som en person gör utan det är ett samspel. 

Därför är det alltid bra att fråga: Vill du ha en kram? Och invänta ett positivt svar innan du kramar. Det går också bra att fråga: Får jag ge dig en kram? Är det svårt att prata med mostern så är mitt tips att när hon kommer så frågar ni henne: Vill du ha en kram? för att statuera ett exempel. Förhoppningsvis snappar mostern upp vinken. Ibland är det enklare att göra om, genom att helt enkelt visa istället för att prata.

Ge barnet som inte vill kramas en chans att säga nej

Det är bra att förklara för ditt barn att mostern vill väl. Hon vill kramas eftersom hon tycker så mycket om dig. Precis som mamma och pappa vill krama dig. Men förklara också att barnet inte behöver kramas mot sin vilja och att det går bra att säga att “jag vill inte kramas”. De flesta vuxna bör kunna ta ett avfärdande av ett litet barn. Det är ganska vanligt att barn inte vill kramas. 

Barn som inte vill kramas med sina föräldrar

Det händer också att barn inte vill kramas ens med sina föräldrar. Barn behöver förvisso fysisk närhet, men när barnet har lämnat spädbarns- eller småbarnsstadiet är det vanligt att de inte är lika kramintresserade längre. Samma gäller här för föräldrarna – var inte för påstridiga. Barnet kommer fråga efter närhet när och om hen känner att hen behöver det.  Alla barn har olika behov och går igenom olika mer eller mindre fysiska perioder i livet. Fråga ditt barn: Får jag en kram? Om du känner att du behöver en kram.

Foto: Shutterstock

 

Läs också

  1. "Min son får inte ha nagellack för pappan" Se expertens svar
  2. Har du ett särbegåvat barn? Här är 15 kännetecken!