Måste barn kramas fast de inte vill?

Måste barn krama en släkting fast de inte vill? Kristina Henkel, LOPPIs nya expert, svarar på era frågor. Veckans fråga handlar om integritet och kramar. 
– Alla vuxna och alla barn behöver lära sig att kramar är något vi ger och tar emot. Alltså det är inget som en person gör utan det är ett samspel, säger Kristina Henkel. 

Veckans fråga

Min dotters moster är varje gång de träffas väldigt påstridig och ska krama och pussa henne trots att min dotter visar väldigt tydligt med hela kroppen att hon inte vill. Jag och hennes pappa försöker lite fint påpeka att hon inte vill och att de kanske kan kramas senare men det hjälper inte utan samma sak händer varje gång. Vad ska vi säga för att hon ska förstå? Eller måste hon kramas med sin moster?

Kristina svarar

– Att kramas är ett sätt att visa sin kärlek till någon så först och främst utgå ifrån att mostern vill väl. Alla vuxna och alla barn behöver lära sig att kramar är något vi ger och tar emot. Alltså det är inget som en person gör utan det är ett samspel. Därför fråga alltid: Vill du ha en kram? Och invänta ett positivt svar innan du kramar. Det går också bra att fråga: Får jag ge dig en kram? Är det svårt att prata med mostern så är mitt tips att när hon kommer så frågar ni henne: Vill du ha en kram? Ibland är det enklare att göra om, genom att helt enkelt visa istället för att prata.

Läs mer om Kristina Henkel här >>

Ställ dina frågor

Nu kan du ställa dina frågor om normer, integritet och jämställdhet. Hur får jag mitt barn att tro på sig själv? Hur peppar vi barn att visa känslor och vad gör jag om mitt barn blir retat?

Läs också

  1. Sonen får inte ha nagellack för pappan