”Mammamagen betyder kärlek för mig”

mammamagen

Att kroppen ändras under en graviditet är det många som känner igen sig i. Therese Wickman har fött tre barn och pendlat upp och ner i vikt. Idag är hon kompis med sin kropp och har lovat sig själv att inte spendera en enda dag till med att nedvärdera sig själv. 
–  Jag har aldrig varit så självsäker och nöjd som jag är idag, säger Therese. 

Innan Therese blev gravid hade hon en kropp som hon menar att många skulle kalla ”den perfekta kroppen”. Men hon kände sig inte självsäker i sin kropp och letade fel och såg andra som hade det hon inte hade.
– Jag var smal och passade in i facket som många kallar perfekt. Är det inte lite typiskt kvinnligt att man hittar mer fel med sig själv än saker man tycker om?

”Ville helst inte visa mig i bikini”

Efter tre graviditeter ändrades Therese kropp och till en början tyckte hon att det kändes väldigt jobbigt.
– Att ha gått upp och ner i vikt och lagt på mig över 30 kg under graviditeterna har självklart satt sina spår på kroppen. Jag ville helst inte visa mig i bikini, speciellt inte på offentliga platser. Jag lade mer tid i solstolen på att titta på andras ”perfekta” kroppar och må dåligt över min egen istället för att njuta.

Läs också: Förlossningsskadan ledde till 30 operationer 

”Det är min familj som gör mig lycklig – inte min kropp”

Idag har Therese en sund relation till sin mage och sin kropp. Hon väger fortfarande mycket mer än hon normalt brukar göra men hon har aldrig känt sig så nöjd som hon gör idag. För Therese betyder hennes mage kärlek.
– Det är min familj, mina barn, vänner och mitt liv som gör mig lycklig, inte min kropp. Jag lovade att inte spendera en endaste dag till att nedvärdera den och sen dess mår jag jättebra. Jag menar, den har burit tre barn, fött tre barn och gått upp och ner i vikt, varit vaken olidligt många nätter. Hur kan jag nedvärdera den och mig själv? Min mage har burit tre friska barn och jag brukar kalla alla mina ränder på magen för kärleksränder.

Bli mer kompis med din kropp

För att bli mer kompis med sin egen kropp menar Therese att du ska tycka om det du ser, älska det och acceptera istället för att sträva efter förändringar.
– Titta dig själv i spegeln och tala om hur fantastisk du är och att du inte borde lägga en endaste minut till på att klanka ner på dig själv. Ställ dig frågan om du vill gå i livet med att trycka ner dig själv och hata din egen kropp? Se till vad du har runt omkring dig, hitta lyckan för att inse att din kropp förmodligen inte är det som skulle göra sig lycklig. Njut av livet, njut!

Läs också: Josefin om att förlora sin son – i vecka 36

Slutade följa konton som gav ångest

För att inte påverkas negativt av sociala medier har Therese slutat följa konton som bara ger henne ångest. Istället följer hon konton som ger henne energi och inspiration.
– Det är också viktigt att acceptera att vi alla ser olika ut och att även de som anses ha den perfekta koppen förmodligen också sitter på sina egna komplex. Jag menar, när jag passade in i det facket så var jag inte alls så nöjd och självsäker i min kropp som jag är idag. Mina förebilder på Instagram när det kommer till kroppspositivism är Saraaemiliee och Fiaanderberg.

Therese 3 bästa tips för att bli mer kroppspositiv

1. Ställ dig frågan om du vill spendera ditt liv med att ogilla dig själv? Är det värt det?
2. Acceptera, släpp kontrollen och ångesten. Lev livet fullt ur och tala om för dig själv att du är helt fantastisk.
3. Ta en dag i taget. Njut av din kropp som den är nu!

Läs Therese Wickmans blogg här ››