Mammamage – så tränar du den

mammamage

Mammamage – då kan du träna den. LOPPIs träningsbloggare Lina Spansk tipsar om träning för mammamagen. 
– Börja med övningar för bäckenbotten och dina inre magmuskler, säger Lina Spansk.

Desto längre in i graviditeten man kommer, desto mer separeras de stora raka magmusklerna för att göra plats för barnet. Vissa känner inte av detta alls och vissa kan känna lite obehag och att det drar och stretar. Efter förlossningen är kroppen i full gång med att dra ihop sig och sakta men säkert ska även magmusklerna gå tillbaka. För de allra flesta gör dom det, men vissa kan behöva hjälpa till med anpassad träning som kan hjälpa till med det sista med att återfå kontrollen i magmusklerna. För vissa få hjälper tyvärr inte ens träning, och upplever man besvär av sin delning kan man behöva en operation.

När kan jag börja träna efter förlossningen?

– Det är väldigt individuellt. Men de allra flesta kan börja träna inom loppet på 8-12 veckor efter förlossningen. Vid kejsarsnitt bör man vänta minst 12 veckor. Vid återbesöket på MVC bekräftar alltid BM när det är OK att börja träna, så en bra riktlinje kan vara att avvakta återbesöket innan man sätter igång, säger Lina Spansk.

Läs också: ”Mammamagen betyder kärlek för mig”

Hur kommer jag igång?

– Börja med övningar för bäckenbotten och dina inre magmuskler. Därefter kan du successivt bygga på träningen. Uttrycket ”Det tar 9 månader att skapa ett barn och 9 månader att komma tillbaka” tycker jag stämmer bra. Försök se de första 9 månaderna efter förlossningen som en tidslinje då du successivt ska stärka upp din kropp till där den var innan graviditeten. Om du är osäker på passande övningar så rådgör och sök dig till någon med rätt typ av kunskap och ta hjälp. Kliver man på för snabbt eller med fel typ av träning, är risken att man drar på sig onödiga skador.

Hur viktigt är det att träna just magen efter en graviditet?

– Enligt mig superviktigt. Core musklerna är vårt mittcentrum och påverkar hur vi klarar av vanliga vardagssysslor. Som att dra en vagn i uppförsbacke, bära runt på ett barn (kanske fler) och ta oss upp ur sängen på morgonen. Har vi en svag core kommer dessa sysslor bli tunga och svåra. Efter allt våra magar får utstå under en graviditet, så tycker jag att den förtjänar lite extra kärlek efter.

Hur vet jag om jag behöver operera ihop magmusklerna eller om det räcker med träning?

– De allra flesta börjar med träning för att se om delningen går att påverka. Gör den inte det, och man lider av besvär från det, så söker man hjälp hos någon som är utbildad inom området och som kan hjälpa en avgöra om man behöver en operation.

Läs också: Förlossningsskadan ledde till 30 operationer

Vad har du för relation till din egen mage efter graviditeten?

– Respekten och tacksamheten jag fått för min kropp efter att jag fick barn är otrolig, jag är stolt över min mage. Jag har lagt mycket tid på att stärka upp min mage efter graviditeten och börjar nu, 6 månader senare, känna mig stark igen. Skillnaden är att min hud är lite mindre tight och min navel fått en liten annan form sen innan. Men herregud, vilka bagateller, vad gör det?

Vilka är dina tre bästa övningar för mammamagen?

  1. Bäckenbottenövningar i alla dess former
  2. Andnings- och kontroll övningar
  3. Övningar där du får träna på att hålla kontroll under en längre tid

Spana in Linas Instagram för fler bra övningar ›› 

Vill du ha fler konkreta råd och tips för träning under eller efter graviditeten besök Linas sida www.fitbylina.com 

Läs också

  1. Ellie har drabbats av ovanliga diagnosen