Lager-på-lager i 3 steg – så ska du tänka

I samarbete med Polarn O. Pyret

Lagerprincipen är ett bra sätt att hålla ditt barn varmt och torrt när vi går mot kallare tider. I samarbete med Polarn O. Pyret reder vi ut vilket lager som är vilket och hur de används bäst. Vilket material är bäst att ha till lager 1? Och vad menas egentligen med lagerprincipen? Hur många lager är optimalt och hur vet du att barnet är lagom varmt? Här får du tips på hur du kan tänka.
lager1


Lager 1 – Värmer och håller torrt

Lager 1 är det lagret som ska vara närmast kroppen. Det bästa är att antingen ha ett tunt plagg i ull, fleece eller ullfrotté. Tanken är att det här plagget ska få ditt barn att behålla värmen och transportera bort fukt. Det är viktigt att plagget har bra andningsförmåga som släpper ut överskottsvärme och fukt.
lager2Lager 2 – Isolerar och bevarar värmen

Det mellersta lagret, lager 2, fungerar som en värmande isolering. Här är fleece, ullfrotté och ull bra val av material som värmer och andas. Ett tips är att mellanlagret har dragkedja så att det är lätt att ta av och på om det blir för varmt eller kallt. Polarn O. Pyret har en vindfleece med en unik knapplösning som gör att den enkelt knäpps ihop med skalplaggen. Det perfekta plagget då den kan användas som vårjacka längre fram.
lager3

Lager 3 – Skyddar mot alla väder

Lager 3 ska hålla torrt och varmt mot alla typer av väder. Ett riktigt bra ytterplagg ska stå emot regn, vind och snö. Det yttersta lagret ska även vara slitstarkt och tåla mycket lek. Polarn O. Pyrets ytterkläder har massor av smarta funktioner som till exempel reflexer så att ditt barn syns i mörkret från alla vinklar.


Tips! Med lagerprincipen kan pedagogerna på förskolan lätt ta av eller klä på ett lager på ditt barn om vädret slår om. Större barn kan oftast tala om när de blir för varma. Annars är ett tips att känna i nacken för att veta hur varmt eller kallt barnet är.

Foto: Sandra Rogers