Kyckling – här är de mest googlade meningarna!

I annonssamarbete med Svensk Fågel


Perfekt temperatur för kyckling, vad skiljer en kyckling från en höna och goda recept på kyckling. Här är de mest googlade meningarna med ordet kyckling – med förklaringar och svar.Kyckling har över 7 miljoner träffar på Google. De vanligaste frågorna om kyckling är olika recept och vilken temperatur den ska ha för att vara som godast. Men det finns även lite andra meningar vi formulerar när vi skriver in ordet kyckling på Google. Här är de mest googlade meningarna om kyckling.

Vad är skillnaden på kyckling och höna?

Hos fjäderfän kallas hanarna för tupp, honorna för höna och när de är unga kallas de för kycklingar oavsett kön.

Hur behandlas kycklingar i Sverige?

Inom svensk matfågeluppfödning arbetar de svenska bönderna enligt strikta djurskyddsregler och tuffa krav på livsmedelssäkerhet. Kycklingarna kommer till gården när de är nykläckta och det finns en myt att de sitter i burar, vilket inte alls stämmer. De får sprätta fritt i stora och luftiga, rengjorda stallar som är uppvärmda med fri tillgång till både mat och vatten. Golvet täcks av kutterspån, flis eller halm och de har mörka perioder på dygnet för vila.

Gula Pippin – vad är det?

Svensk Fågel är en branschorganisation som företräder 98 procent av matfågelproduktionen i Sverige och deras främsta uppgift är att främja en god djuromsorg så att kycklingarna får ett bra liv. Titta efter den Gula Pippin, märkningen som visar att kycklingen är svensk – från gård till produkt med tuffa krav på djuromsorg och livsmedelssäkerhet. Gula Pippin är utöver ursprungsmärkning också en kvalitetsmärkning för högre krav på djurvälfärd och djurhälsa. Här kan du läsa mer om hur kycklingarna har det i böndernas stall.

Mer om en kycklings liv

Är kycklingen dålig?

Om kycklingen har förvarats kallt är det utseende och lukt som avgör om kycklingen går att äta. Ibland kan det behövas att produkten får luftas lite när du bryter upp en förpackning med färsk kyckling. Vakuumförpackningen i sig kan nämligen orsaka en speciell, tillfällig lukt. Därefter kan du lukta och titta på kycklingen för att avgöra om den är ätbar eller inte. Tänk på att alltid genomsteka kycklingen ordentligt innan du äter den.

Temperatur för perfekt kyckling

Vilken är egentligen den perfekta temperaturen för en tillagad kyckling? På en bröstfilé eller lårfilé är det 70 grader och för ben, lår eller en hel kyckling är det 80 grader. Är köttsaften klar, helt utan röda inslag är kycklingen färdig att ätas.

Kycklingtacos recept

För en barnfamilj är fredagarna ofta heliga med tacos på menyn. Varför inte göra en variant på den klassiska tacosen och byta ut nötfärsen mot kyckling? Christian Hellbergs klimatsmarta kycklingtacos kommer garanterat gå hem hos samtliga familjemedlemmar. Det bästa? Kycklingen är svensk och klimatsmart och du behöver varken porslin eller bestick till denna goda rätt.

Fler hälsorecept

Bild: Kronfågel

Friterad majskyckling taco style


Du behöver: 
8 små tortilla
2 majskycklingbröst
Salt, peppar
2 ägg, lättvispade
2 dl Polenta

Gör så här:
Skiva kyckling i cm tjocka skivor. Salta och peppra. Vänd i ägg och sedan polenta. Fritera på 170 grader tills gyllene.

Salsa
Du behöver: 
2 klyftor vitlök, med skal
2 gröna chili
1 kruka koriander
1/2 gurka, skalad
1 avokado
1/2 knippe bladpersilja
1 lime, skal och juice
1/2 – 1 dl olivolja

Gör så här:
Rosta vitlök och chili i torr het panna. Ta bort skall från vitlök och stjälken från chili. Mixa med olivolja. Tillsätt koriander. Smaka av med lime och salt. Strimla persilja fint. Tärna avokado och gurka. Blanda samman. Tänk på att vända i oljan i grönsakerna så det blir en tät och inte för lös salsa, tacos är litet söligt att äta ändå.

Här kan du hitta fler goda kycklingrecept! 

Visste du att…svensk kyckling från Svensk Fågel växer upp på familjegårdar hos svenska bönder? Här har kycklingarna det bra och tryggt i stora stallar med fri tillgång till mat och vatten. Läs mer om Svensk Fågel här.

Bilder: Shutterstock/George Rudy & Svensk fågel