Vårtorna försvann på några veckor - Vårtkollen | Vårtkollen
Skolsköterskan om vårtor hos barn

Svårt att bli av med vårtor? Skolsköterskan svarar!

Är det vanligt med vårtor och vad är den största utmaningen med att behandla dem? Skolsköterskan Anna Sohlin Lindqvist svarar på vanliga frågor om vårtor.
– Jag har behandlat några elever hos mig efter att de själva eller föräldrarna har köpt vårtpreparat på apoteket, säger hon.

Är vårtor vanligt?
– Ja, det är vanligt. Men dessbättre har de flesta enstaka vårtor på händer eller fötter. En del elever söker till oss inom Skolhälsovården för att de har besvär av dem, eller tycker att det är missprydande.

Finns det någon ”vårtsäsong” – alltså tid på året när man lättare drabbas?
– Nej, min erfarenhet är att vårtor är ett året-runt-problem.

Vad är utmaningen med att behandla vårtor?
– Vanligtvis är vårtor envisa och svåra att bli av med och många unga tycker att egenvårdsbehandlingar är svåra och lite läskiga att göra hemma. Jag har behandlat några elever hos mig efter att de själva eller föräldrarna köpt vårtpreparat på apoteket.

Brukar ni inom skolhälsan rekommendera någon särskild behandling?
– Jag brukar rekommendera att man går till apoteket och får råd av utbildad personal. Ibland har det varit så omfattande problem att jag har hänvisat eleverna till vårdcentral.

Jag har förstått att du har provat Wortie på din sons vårtor. Berätta!
– Min son är 12 år och har haft besvärliga vårtor under ena hälen i flera års tid. Det har varit ett stort område på trampdynan som har gjort ont och orsakat problem. Många små vårtor har suttit i en klunga och varit väldigt envisa att få bort.

”De försvann på några veckor”

Hur blev han kvitt dem?
– Under en skolsköterskekongress i Älvsjö fick jag med mig en provförpackning för Wortie från Trimb. Jag tänkte: ”Jag kan testa på honom”. Vi behandlade tre av vårtorna på området (de största). Jag hade egentligen inga större förhoppningar att få bort dem, men efter bara några veckor kunde man inte ens se vilken häl han hade haft vårtorna.

Läs mer om vårtor och hur du kan behandla dem här >>

Är det en vårta? Skicka in din bild med fråga eller enbart fråga till skolsköterskan Anna!

Anna Sohlin Lindqvist är skolsköterska på Elevhälsoenheten vid Mora Gymnasium och har erfarenhet av vårtor hos barn och unga. Har du upptäckt en prick på ditt barns fötter eller händer och känner dig osäker på om det är en vårta? Eller har du en annan fråga om vårtor?

Skicka din fråga eller bild* till vartkollen@loppi.se och skriv ”Vårtkollen” i ämnesraden.
*När du skickar in din fråga och/eller bild inkl. fråga godkänner du att vi får använda bilden på vårtan på Vårtkollen.se.

Är din fråga akut - vänd dig till närmsta vårdcentral eller vårdrådgivare.

Så enkelt frysbehandlar du vårtan med Wortie Cool

Se hur du snabbt och enkelt samt helt smärtfritt tar bort en vårta själv genom att frysbehandla den med Wortie Cool.

Dela på:

Är det en vårta? Skolsköterskan svarar!

Anna Sohlin Lindqvist är skolsköterska på Elevhälsoenheten vid Mora Gymnasium och har erfarenhet av vårtor hos barn och unga. Har ...
Läs Mer
Wortie - produkter för vårtborttagning

Produkter för vårtborttagning

Behandla fotvårtor och handvårtor med Wortie Cool, Wortie Plåster eller för mer envisa vårtor när du har större barn kan ...
Läs Mer
Guide - så tar du bort vårtan

Behandling av vårtor – så tar du bort vårtorna själv

Vill du veta mer om behandling av vårtor? Här hittar du klippen som visar hur du tar bort vårtorna själv ...
Läs Mer