Vårtor - så blir du av med dem | Vårtkollen
Så behandlar du vårtor hos barn - 4 tips

Vårtor – så blir du av med dem

Vårtor kan dyka upp på både händer och fötter. Det är den vanligaste typen av hudinfektion som orsakas av virus. Det är i allmänhet ofarliga och de flesta får vårtor någon gång i livet. Barn får dem oftare än vuxna. Här är 4 tips på hur du blir av med vårtorna.

En vårta är en liten, ofta hudfärgad utväxt på huden. En vårta ser ut som en fast blåsa och kan kännas sträv. Vanliga vårtor uppstår oftast på baksidan av tår och fingrar och på knäna. Det är virus som orsakar vårtor och det är den vanligaste typen av hudinfektion. Hos barn försvinner 50% av vårtorna oftast inom 6 månader även utan behandling.

Vårtor smittar och sprids lätt genom direktkontakt men kan också smitta via handdukar, skor eller strumpor. Ett tips är att bära badtofflor i gemensamma duschar eller när du besöker allmänna badhus.

Så får du bort vårtan – 4 tips

1. Enkel behandling med frys – från 4 år
Ett säkert sätt är att använda Wortie Cool som fryser vårtan. Wortie Cool har en patenterad metallspets som gör att det bara är vårtan som behandlas. På så sätt undviker du att den omkringliggande huden skadas. Det är en effektiv och snabb behandling som kan upprepas efter 14 dagar om det behövs. Wortie Cool är lämplig från 4 år.

2. Smidig behandling med plåster
Behandla vårtan med ett Wortie Plåster, ett plåster som tagits fram specifikt för att behandla hand- och fotvårtor som orsakas av humant papillomvirus. Ett plåster från Wortie innehåller 40% salicylsyra för borttagning av vårtor. Wortie Plåster är lämplig från 4 år.

Se filmklippet: Så behandlar du vårtorna med Wortie Plåster ››

3. För gamla och envisa vårtor – från 12 år
Om din vårta är gammal och envis kan det vara bra att använda Wortie Advanced. Det är samma frysteknik som Wortie Cool, men kommer med en ledande gel och skyddande plåster. Gelen är framtagen för gamla och envisa vårtor och genom att applicera gelen koncentreras kylan från metallspetsen bättre och tränger igenom den hårda ytan på vårtan. Det kommer med ett skyddande plåster som kan vara bra att sätta på efter för att minska på trycket och undvika obehag på huden. Wortie Advanced är lämplig från 12 år.

4. Få bort vårtan med flytande behandling
Wortie Liquid är en blandning av välkända syror som används för att behandla vårtor. Den är dubbelverkande och exfolierar toppytan som bildas på vårtan samtidigt som den har en djupverkande peeling av vävnaden. Wortie Liquid är lämplig från 4 år.

Läs mer här om hur du kan ta bort vårtor själv >>

Dela på:

Är det en vårta? Skolsköterskan svarar!

Anna Sohlin Lindqvist är skolsköterska på Elevhälsoenheten vid Mora Gymnasium och har erfarenhet av vårtor hos barn och unga. Har ...
Läs Mer
Wortie - produkter för vårtborttagning

Produkter för vårtborttagning

Behandla fotvårtor och handvårtor med Wortie Cool, Wortie Plåster eller för mer envisa vårtor när du har större barn kan ...
Läs Mer
Guide - så tar du bort vårtan

Behandling av vårtor – så tar du bort vårtorna själv

Vill du veta mer om behandling av vårtor? Här hittar du klippen som visar hur du tar bort vårtorna själv ...
Läs Mer