Är det en vårta? Skolsköterskan svarar! | Vårtkollen

Är det en vårta? Skolsköterskan svarar!

Anna Sohlin Lindqvist är skolsköterska på Elevhälsoenheten vid Mora Gymnasium och har erfarenhet av vårtor hos barn och unga. Har du upptäckt en prick på ditt barns fötter eller händer och känner dig osäker på om det är en vårta? Eller har du en annan fråga om vårtor?

Är det en vårta? Skicka in din bild eller fråga till skolsköterskan Anna!

Skicka din fråga eller bild* till vartkollen@loppi.se och skriv ”Vårtkollen” i ämnesraden.
*När du skickar in din fråga och/eller bild godkänner du att vi får använda bilden på vårtan på Vårtkollen.se.

Är din fråga akut - vänd dig till närmsta vårdcentral eller vårdrådgivare.

Fråga: Hej, såg igår att dottern fått något på två tår som ser ut som vårtor. På ena tån ser det som blåsor under huden och på andra tån sticker de upp mer. Osäker på om det är nåt under nageln med. Tips och råd mottages varmt!

Min tanke var att ringa nån som gör fotvård och få någon bedömning annars, eller rekommenderar man hellre vårdcentralen/Apoteket?

Svar: Hej och tack för din fråga och bilder. Utifrån bilderna ser det ut att vara en vårta. Behandla gärna med en frysprodukt, t.ex. Wortie Cool. Om barnenet ej vill använda frys prova istället gärna Wortie Plåster.

Fråga:
Är detta en vårta, det är som en vårta fast sedan är det som en blåsa också?

Svar:
Hej och tack för din fråga. För mig är denna fråga ganska svårbedömt. Just med hudutslag är det många frågor runt omkring barnets hälsa som behöver ställas, t.ex. frågor som allergier, andra hudbesvär etc. Det kan vara en vårta, men för att vara helt säker bör ni även gå till en vårdcentral för att göra en helbedömning.

Dela på:

Är det en vårta? Skolsköterskan svarar!

Anna Sohlin Lindqvist är skolsköterska på Elevhälsoenheten vid Mora Gymnasium och har erfarenhet av vårtor hos barn och unga. Har ...
Läs Mer
Wortie - produkter för vårtborttagning

Produkter för vårtborttagning

Behandla fotvårtor och handvårtor med Wortie Cool, Wortie Plåster eller för mer envisa vårtor när du har större barn kan ...
Läs Mer
Guide - så tar du bort vårtan

Behandling av vårtor – så tar du bort vårtorna själv

Vill du veta mer om behandling av vårtor? Här hittar du klippen som visar hur du tar bort vårtorna själv ...
Läs Mer