Liktorn och vårta är samma sak! Här är 5 myter | Vårtkollen
5 myter om vårtor

”En liktorn och en vårta är samma sak!” Här är 5 myter och sanningar om vårtor

Du kan få vårtor av paddor eller av att gå barfota i ett badhus. Vilka myter har du gått på och vad är sant? Här är 5 myter och sanningar om vårtor.

5 myter och sanningar om vårtor

1. ”Liktornar och vårtor är samma sak!” Myt eller sanning?
Myt! Många förväxlar vårtor och liktornar eftersom att de ser lika ut. Ibland har även läkare svårt att se skillnaden. Det är två helt olika saker. Liktornar kan bara finnas på fötter medan vårtor kan finnas över hela kroppen. 

Är du osäker på om det är liktorn eller vårta? Skicka in din bild till skolsköterskan här. 

2. ”Du kan få fotvårtor av att gå barfota i ett badhus.” Myt eller sanning?
Sant! Vårtor sprids inte lätt men de kan överföras från person till person genom nära kontakt eller kontakt med infekterade föremål eller ytor som till exempel golvet i ett badhus. Det är större risk att smittas om din hud är våt eller skadad.

3. ”Det är bara vissa typer av människor som får vårtor.” Myt eller sanning?
Myt! De flesta får vårtor någon gång under livet. Vissa är mer mottagliga än andra och det beror på immunsystemet som reagerar olika på viruset HPV som orsakar vårtor.

4. ”Barn får oftare vårtor än vuxna.” Myt eller sanning?
Sant! Både barn och vuxna kan få vårtor men barn får det oftare än vuxna. Läkarna vet inte varför vissa barn får vårtor och andra inte. Det kan bero på att vissa personers immunsystem som bekämpar infektioner gör dem mindre benägna att få vårtor.

5. ”Du får vårtor om du lyfter upp en padda.” Myt eller sanning?
Myt! Alla paddälskare kan vara lugna. Du får inte vårtor av att ta på en padda. Du får inte ens det av en vårtig padda. Det kanske inte är en bra idé att regelbundet bära runt på paddor, men du får inte vårtor av det.

Läs mer här om hur du kan få bort vårtor ››

Är det en vårta ditt barn har? Skicka in din bild!

Anna Sohlin Lindqvist är skolsköterska på Elevhälsoenheten vid Mora Gymnasium och har erfarenhet av vårtor hos barn och unga. Behöver du hjälp av skolsköterskan Anna för att veta om det är en vårta du eller ditt barn har, eller har du frågor om vårtor? Skicka din fråga eller bild till Anna på Vårtkollen här ››

Dela på:

Är det en vårta? Skolsköterskan svarar!

Anna Sohlin Lindqvist är skolsköterska på Elevhälsoenheten vid Mora Gymnasium och har erfarenhet av vårtor hos barn och unga. Har ...
Läs Mer
Wortie - produkter för vårtborttagning

Produkter för vårtborttagning

Behandla fotvårtor och handvårtor med Wortie Cool, Wortie Plåster eller för mer envisa vårtor när du har större barn kan ...
Läs Mer
Guide - så tar du bort vårtan

Behandling av vårtor – så tar du bort vårtorna själv

Vill du veta mer om behandling av vårtor? Här hittar du klippen som visar hur du tar bort vårtorna själv ...
Läs Mer