Recept - ät det du vill äta med ViktVäktarna | #mammapeppen
annons
17 hälsosamma recept med VIktVäktarna

Vi listar 17 hälsosamma, snabba och enkla recept med ViktVäktarna!

Med ViktVäktarna kan du fortsätta äta det du vill äta samtidigt som du går ner i vikt. Här har vi samlat en del av ViktVäktarnas mest populära recept. Fler inspirerande recept som är snabba och enkla att tillaga hittar du hos ViktVäktarna på länkarna nedan. Hoppas det smakar!


Pappardelle med salsiccia och fänkål

Pappardelle med salsiccia och fänkål

 

Ingredienser:

 

250 g Pasta okokt (typ spaghetti), gärna pappardelle
1 stånd Fänkål
1 msk Olivolja
200 g Korv 23%, Salsiccia
1 msk Kycklingfond
1 klyfta(or) Vitlök
1 dl Parmesanost riven

 

Gör så här:

 

Koka upp pastavatten i en kastrull. Salta ordentligt och koka pastan al dente. Sila, men spara någon dl av pastavattnet.
Medan pastan kokar, skiva fänkålen tunt. Hetta upp en stekpanna och häll i oljan. Stek fänkålen och salsiccian på medelhög värme tills fänkålen börjar mjukna och korven börjar få färg.
Häll i fond och pressad vitlök och vänd runt någon minut i pannan.
Häll över pastan i stekpannan tillsammans med lite pastavatten och rör runt. Salta och peppra. Riv över parmesan och servera på en gång.

 

Total tid: 35min
Förberedelse: 10min
Tillagningstid: 25min
Portioner: 4
Svårighetsgrad: Lätt

 

Chiliräkor med pasta

Chiliräkor med pasta

Ingredienser

200 g Pasta okokt (typ penne)
1/2 st, röd/röda Lök
1/2 msk Olivolja
1 klyfta(or) Vitlök
1/2 msk Tomatpuré
1 st, röd/röda Chilipeppar
1 st Paprika, röd
1 1/2 dl Vatten
1/2 st Grönsaksbuljongtärning
1 ask(ar) Cocktailtomater
150 g Sugar snaps
300 g Räkor skalade
2 msk Dill, hackad

Gör så här

Koka pasta enligt anvisning på förpackningen.

Skala och finhacka lök och fräs i olja i en kastrull. Pressa i vitlök och blanda ner tomatpuré.

Finhacka chili och skär paprika i mindre bitar. Lägg ner chili och paprika i kastrullen. Tillsätt vatten och buljongtärning. Låt puttra ett par minuter.

Halvera tomater och sugar snaps och lägg ner tillsammans med räkor i kastrullen. De ska bara precis bli varma.

Blanda ihop pasta med räkorna, smaka av med salt och peppar och strö över dill.

Total tid: 20min
Förberedelse: 10min
Tillagningstid: 10min
Portioner: 4
Svårighetsgrad: Lätt

Tomatpaj

Tomatpaj

 

Ingredienser:

 

1/2 msk Vitvinsvinäger
2 tsk Honung
1 msk Timjan, torkad
1 msk Olivolja
2 tsk Salt
1 1/2 kg Tomat
4 klyfta(or) Vitlök
2 dl Vetemjöl
1 dl Rågflingor
100 g Margarin flytande 80%
1 msk Vitvinsvinäger
2 st Ägg
2 dl Fraiche 5%
100 g Ost riven 17%, lagrad
70 g Sallad
150 g Sockerärter

 

Gör så här:

 

Sätt ugnen på 200°.

Blanda ½ msk vinäger, honung, timjan, olja och salt. Skiva tomater i ca 1 cm tjocka skivor, skiva vitlöken tunt och blanda runt med oljeblandningen. Häll ut på en plåt och ställ in i ugnen drygt en timme.

Lägg mjöl, rågflingor och margarin i en mixer och kör till en smulig deg. Tillsätt 1 msk vinäger och kör till en jämn pajdeg. Tillsätt ev en skvätt kallt vatten. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga botten och grädda ca 15 minuter.

Blanda ihop ägg, fraiche, ost, salt och peppar och bred ut i pajskalet. Fördela tomaterna över äggstanningen och baka i ugn ca 20-30 minuter.

Servera med sallad och sockerärter.

 

Total tid: 120min
Förberedelse: 15min
Tillagningstid: 105min
Portioner: 6
Svårighetsgrad: Medel

 

Smulpaj med rabarber och äpple

Smulpaj med rabarber och äpple

 

Ingredienser

 

350 g Rabarber
2 st Äpple
2 tsk Majsmjöl
50 g Syltad ingefära
50 g Margarin flytande 80%
80 g Havregryn
1 1/2 msk Farinsocker
1/2 tsk Kanel

 

Gör så här

 

Sätt ugnen på 190° (varmluftsugn 170°).

Skala och skär rabarber i 1 ½ cm stora bitar. Skala och skär äpple i 1 cm stora bitar. Lägg rabarber och äpple i en ugnsfast form (ca 20 cm lång) och strö över majsmjöl. Blanda väl så att alla bitar blir täckta. Hacka ingefära och blanda ner. Tillsätt lite kallt vatten och tillaga utan att täcka över i ugnen i ca 15 minuter.

Blanda under tiden samman margarin och havregryn. Blanda sedan ner farinsocker och kanel.

Strö smuldegen över frukten och sätt tillbaka i ugnen ytterligare 25 minuter tills den blir gyllenbrun. Servera den varm.

Servera med exempelvis en klick vaniljkvarg.

 

Total tid: 55min
Förberedelse: 15min
Tillagningstid: 40min
Portioner: 6
Svårighetsgrad: Lätt

 

Vill du ha fler pajrecept?

Morotssoppa med rågbröd

Morotssoppa med rågbröd

 

Ingredienser:

 

2 st potatisar, 1 st liten lök, 2 st morötter, 1 tsk olivolja, 2 dl vatten, 1/2 st grönsaksbuljongtärning, 1 dl lättmjölk 0,5%, 2 msk fraiche 5%, saften av 1/2 st apelsiner, 1 krm muskotnöt, 1 tsk hackad persilja, 1 skiva(or) rågbröd grovt med hela korn och 1 msk färskost 11%.

 

Gör så här:

 

Skala och skiva potatisen. Skala och finhacka lök och morötter. Hetta upp oljan och fräs löken, tillsätt morötterna, potatis och därefter vatten, buljongtärning och mjölk. Koka soppan i ca 20 minuter.

Mixa den sedan slät och tillsätt fraiche och saft från apelsinen. Smaka av med salt, peppar och muskot. Garnera soppan med persilja. Bred färskost på brödet och servera till soppan.

 

Total tid: 30min
Förberedelse: 10min
Tillagningstid: 20min
Portioner: 1
Svårighetsgrad: Medel

 

För att se fler smarta sopprecept klicka här ››

Grillad halloumi med päronsallad

Grillad halloumi med päronsallad

 

Ingredienser:

 

2 dl Bulgur, okokt
2 st Päron
1 st Zucchini (squash)
1 st Lök, röd
200 g Halloumi
3 dl Sallad
3 dl Ruccola
1 st, röd/röda Chilipeppar
1 msk Timjan, färsk, eller koriander
1 st Citron
1 1/2 dl Fraiche 8%
1 klyfta(or) Vitlök

 

Gör så här:

 

Koka bulgur enligt anvisningar på förpackningen.

Dela päron i fyra bitar. Skiva zucchini. Skala och dela lök. Skiva halloumi. Lägg päron, zucchini, lök och halloumi på grillen.

Blanda sallad, ruccola och bulgur på ett fat. Lägg på de grillade grönsakerna, päronen och halloumin. Finhacka chili och strö över. Strö över örter, pressa över citron och krydda med salt och peppar.

Blanda fraiche med pressad vitlök och smaka av med salt. Servera salladen med en klick vitlökssås.

 

Total tid: 40min
Förberedelse: 25min
Tillagningstid: 15min
Portioner: 4
Svårighetsgrad: Lätt

 

Grillade färsbiffar med äppeltzatziki

Grillade färsbiffar med äppeltzatziki

 

Ingredienser

 

500 g Nötfärs 10%
1 st Ägg
1 msk Ströbröd (skorpmjöl)
75 g Salladsost (feta) 10%
1 tsk Salt
2 krm Svartpeppar
1 klyfta(or) Vitlök
2 st Äpple, syrligt
2 dl Grekisk yoghurt 10%
4 skiva(or) Bröd ljust/vitt

 

Gör så här

 

Låt ströbröd svälla en liten stund i mjölken. Bland sedan med färs, smulad salladsost, ägg, salt och peppar till en smidig smet. Blöt händerna och forma till bullar. Grilla biffarna på grill (eller stek i panna tills fin färg, sänk värmen och låt dem steka färdigt på låg värme i ca 5-7 min).

Pressa eller hacka vitlöken, riv ena äpplet grovt och pressa bort lite av vätskan. Blanda med yoghurt och smaka av med salt och svartpeppar.

Tärna det andra äpplet. Rosta brödet och servera med färsbiffar, tzatziki och äppeltärningar.

Tips: Det går även fint att steka färsbullarna i 200 graders ugn. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och låt steka i ca 20 min.

 

Total tid: 30min
Förberedelse: 15min
Tillagningstid: 15min
Portioner: 4
Svårighetsgrad: Medel

 

Fler hälsosamma recept till sommaren?

Rotsaksbiffar med klyftpotatis

Rotsaksbiffar med klyftpotatis

 

Ingredienser:

 

600 g Potatis
1/2 msk Olivolja
4 st Rödbetor, färska
2 st Palsternacka
3 st Morot
2 st Potatis
1 st, gul/gula Lök
1 klyfta(or) Vitlök
2 msk Kapris
3 st Ägg
1 krm Salt
1 krm Peppar
2 msk Olivolja
1 1/2 dl Gräddfil 12%
70 g Sallad

 

Gör så här:

 

Sätt ugnen på 200°.

Klyfta potatis och lägg i en påse. Häll på olja, salt och peppar. Blanda runt och häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter.

Skala och riv rödbetor, palsternackor, morötter, potatis och lök grovt på ett rivjärn. Lägg i en skål, pressa i vitlök och blanda ner grovhackad kapris. Blanda ner ägg. Krydda med salt och peppar.

Forma rotsaksröran till biffar och stek på svag värme i olja tills de börjar få färg. Servera biffarna med en klick gräddfil, potatisklyftor och sallad.

Det går bra att byta ut kapris mot ca 3 msk hackade färska örter. Tänk då på att smaka av med mer salt eftersom kapris bidrar med sälta.

 

Total tid: 45min
Förberedelse: 15min
Tillagningstid: 30min
Portioner: 4
Svårighetsgrad: Medel

 

Linsjärpar med sötpotatisklyftor och tzatziki

Linsjärpar med sötpotatisklyftor och tzatziki

 

Ingredienser

 

500 g Sötpotatis
500 g Morot
2 tsk Rapsolja
1 msk Timjan, torkad
2 dl Röda linser, torkade
1 dl Couscous, okokt
2 st Lök
1 kruka(or) Persilja
3 tsk Rapsolja
3 msk Tomatpuré
2 st Äggula
1 msk Paprikapulver
1 tsk Cayennepeppar
2 tsk Spiskummin
1/2 dl Sesamfrön
1 st Gurka
2 dl Turkisk yoghurt 3,5%
1 klyfta(or) Vitlök

 

Gör så här

 

Sätt ugnen på 225°. Skär sötpotatis och morötter i bitar och lägg på en ugnsplåt. Ringla över olja och krydda med salt, peppar och timjan. Sätt in i ugn ca 30 min tills sötpotatisen är klar och fått fin färg.

Halvera gurka och skeda ut kärnorna. Grovriv och blanda ihop med yoghurt och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.

Koka linser i 5 dl vatten tills de är nästan klara. Tillsätt couscous och sjud tills det är mjukt.

Finhacka lök och persilja och stek i 1 tsk olja. Blanda ner tomatpuré och låt steka med en stund. Ta bort från plattan. Vispa ihop ägg och kryddor, blanda med linsröran, lökhacket och sesamfrön. Smaka ev. av med mer kryddor.

Forma smeten till små bullar och stek i 2 tsk olja. Servera med sötpotatis, morötter och tzatziki.

Om du vill går det lika bra att rulla bullarna i sesamfröna istället för att ha dem i smeten, men se då till att trycka in fröna lite annars bränns de lätt och trillar av.

 

Total tid: 50min
Förberedelse: 20min
Tillagningstid: 30min
Portioner: 4
Svårighetsgrad: Medel

 

Vill du ha fler klimatsmarta recept?

Fransk chokladmousse

Fransk chokladmousse

 

Ingredienser:

 

100 g Choklad mörk
3 st Äggvita
1 krm Salt
2 dl Bär, färska

 

Gör så här:

 

Smält chokladen över ett vattenbad. Ställ chokladen åt sidan och låt svalna utan att stelna. Vispa äggvitor till hårt skum tillsammans med salt. Rör ner lite av äggvitan i chokladen. Vänd sedan ner chokladen i äggvitan. Lägg upp i skålar och ställ in i kylen. Toppa med bär när desserten ska serveras. Tips! Har du SmartPoints över så lägg på en liten klick lättvispad grädde.

 

Total tid: 15min
Förberedelse: 10min
Tillagningstid: 5min
Portioner: 4
Svårighetsgrad: Medel

 

Se fler smarta chokladinspirerade recept ››

Behöver du inspiration till midsommar? Här är goda ViktVäktar-recept att bjuda på

Fyllda ägg på sallad

Portioner: 8
SmartPoints/port: 3

 

8 kokta ägg
4 msk naturell kvarg 1%
1 dl tonfisk i vatten
2 msk kapris

 

sallad
1 knippe rädisor
1 förp alfalfagroddar
salt & peppar

 

Vinägrett
4 tsk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk äppeljuice

 

Gör så här: 

Dela äggen och ta ut gulorna. Blanda samman gulor, kvarg och avrunnen tonfisk. Tillsätt finhackad kapris, smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen i ägghalvorna.
Strimla sallad och rädisor och blanda med groddar.
Vispa samman olja, vinäger och juice, krydda med salt och peppar. Ringla det över salladen.Fördela salladen på ett fat eller små skålar och lägg på de fyllda ägghalvorna.

Filodegspaj med ricotta och lax

Portioner: 8
SmartPoints/port: 9

 

6 filodegsplattor
1 msk flytande margarin
500 g sockerärter
4 salladslökar
400 g ricotta
6 ägg
8 msk hackade örter, t ex basilika
200 g kallrökt lax
salt & peppar

 

Gör så här: 

Sätt ugnen på 180°.
Dela filodegsplattor och lägg i en pajform 3 och 3 omlott. Pensla med margarin.
Lägg sockerärter i kokande lättsaltat vatten 2-3 min. Häll av vattnet och spola dem sedan med kallt vatten. Strimla salladslök. Lägg sockerärter och salladslök i formen.
Vispa samman ricotta och ägg. Salta och peppra. Vänd ner örter och häll det över grönsakerna i formen.
Grädda i ugn 20-25 min. Ta ut och låt svalna. Servera med kallrökt lax.

Små rösti med rom

Antal: 12
SmartPoints/st: 1

 
2 potatisar
1 palsternacka
1 morot
2 msk flytande margarin
½ dl lätt crème fraiche 15%
1 msk röd stenbitsrom
färsk dill
½ rödlök

Gör så här:
Skala och riv potatis, palsternacka och morot på ett rivjärn. Lägg i en skål och blanda.

Värm margarin i en stekpanna och klicka i matskedstora klickar av de rivna rotfrukterna. Platta till och stek dem gyllenbruna på båda sidor. Lägg upp på ett fat.

Lägg på en liten klick fraiche och rom. Dekorera med dill och finhackad lök.

Ost- och skinkmuffins

Antal: 6
SmartPoints/st: 6

 

½ gul lök
50 g rökt skinka
2 tsk rapsolja
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk senap
½ krm svartpeppar
50 g flytande margarin
1 ägg
1 ¼ dl mjölk 0,5%
50 g riven ost 17%
1 msk hackad gräslök

 

Gör så här: 

Sätt ugnen på 180°.
Skala och hacka lök. Skär skinka i små bitar. Stek några minuter i olja.
Blanda ihop mjöl, bakpulver, senap och peppar i en bunke. Blanda ihop margarin, ägg och mjölk och blanda ner det i mjölblandningen tillsammans med ost, skink- och lökblandningen och gräslök.
Fördela smeten i 6 muffinsformar och grädda i ugn ca 25 minuter. Låt svalna innan servering.

Lammstek med salsa verde

Portioner: 8
SmartPoints/port: 1

 

500 g lammstek
½ citron
3 vitlöksklyftor
2 msk färsk rosmarin
salt & peppar
 
Salsa verde
1 vitlöksklyfta
1 msk kapris
100 g saltgurka
2 tsk olivolja
1 msk dijonsenap
2 dl persilja
1 tsk balsamvinäger
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Gnid in lammsteken med pressad citron, 3 grovt krossade vitlöksklyftor och rosmarinkvistar. Salta och peppra generöst. Sätt in steken i 175° och sänk temperaturen till 110°. Stek i ca 30 minuter tills innertemperaturen är 55°.

Hacka eller kör vitlök, kapris, gurka, olja, senap, persilja och balsamvinäger i en mixer till en grov salsa. Smaka av med salt och peppar.

Skär upp köttet och servera med salsan.
 
Tips! Vill du ha denna rätt som en vanlig middag räcker den till 4 personer. Då är det gott att servera den med t ex pressad potatis.

Polkabetssallad med ruccola och apelsinvinägrett

Portioner: 4
SmartPoints/port: 3

 
5 polkabetor
1 påse ruccola
2 msk olivolja
1 apelsin
½ tsk salt
⅓ tsk svartpeppar
2 msk pinjenötter
 
Gör så här:
Skala betor och skiva dem tunt på en mandolin. Blanda med ruccola och lägg på ett fat.

Häll olja i en skål. Riv i apelsinskal från ½ apelsin och pressa i ½ dl apelsinsaft. Krydda med salt och peppar. Ringla över salladen.

Rosta pinjenötter i en torr stekpanna och strö över salladen.

Laxsida med midsommarrubb

Portioner: 8
SmartPoints/por t: 6

1 msk torkad fänkål
1 msk senapsfrön
1 msk farinsocker
1 msk salt
1 ½ tsk nymalen svartpeppar
1 kg laxsida med skinn
 
Gör så här: 

Sätt ugnen på 120°.

Mortla fänkålsfrön och senapsfrön till ett pulver. Tillsätt farinsocker, salt och nymald svartpeppar. Mortla ihop allt.

Torka av laxsidan och lägg den med skinnsidan nedåt på dubbelvikt folie. Klappa in kryddblandningen och baka i mitten av ugnen tills laxen har en innertemperatur på 54° i den tjockaste delen. Servera varm eller kall.

Tips! Variera rätten genom att byta ut kryddorna mot t ex hackad rosmarin och timjan.

Dela på:


Tyck till