15 tips för att gå ner i vikt | #mammapeppen
annons

15 tips för att gå ner i vikt

Börja med att välja ut 5 förändringar som du är säker på att du kan klara och tillämpa dem den här veckan. Prova sedan med ytterligare fem nästa vecka. Alla tips fungerar inte för alla, så prova dig fram vilket som fungerar för dig. Många små förändringar kan ge stora viktminskningsresultat – och du får ett nytt sundare jag!

1. Goda saker kommer i små förpackningar
Dela kaloririk mat som ost och choklad i mindre bitar. Det känns som att du får mer än det egentligen är.

 

2. Krydda mer
Bunkra upp kryddhyllan och anrätta en örtträdgård i ditt fönster. Kryddor och örter ger fantastisk smak till maten för inga SmartPoints.

 

3. Lyssna till dina behov
Om du är i behov av att äta något sött – så gör det, men välj frukt eller liknande istället för godis. Samma gäller för knapriga behov – prova popcorn istället för chips. Det är ett smartare alternativ!

 

4. Börja långsamt
Om du inte är van vid att äta mycket frukt och grönsaker ska du försöka göra en långsam övergång. Tillsätt dem till mat som du redan tycker om. Lägg lite sallad på din macka eller ha frukt i din tallrik med fil.

 

5. Känn igen kaloririk mat
Vill du på enkelt sätt kunna identifiera mat med mycket kalorier i? Håll ett öga på dessa ord: friterad, gratinerad, panerad, ost, alfredo, krämig, carbonara - och njut i måttliga mängder. Här kan du lära dig mer om SmartPoints och få tips på hälsosamma recept.

 

6. Gör inte andra saker när du äter
Om du arbetar, läser eller ser på TV när du äter lägger du inte märke till vad du äter. Från och med idag, sitt ner, tugga sakta och var uppmärksam på smaker och konsistenser. Du kommer njuta mer av din mat och äta mindre.

 

7. Ha koll på portionsstorlekarna
Det är lätt hänt att du underskattar hur mycket du äter. Från och med idag – uppskatta inte bara – var säker. Fråga hur mycket en portion består av, läs det finstilta på etiketterna, mät upp din mat och lär dig vad en portion motsvarar.

 

8. Gör hälsosamma alternativ
Lär dig att byta ut mindre nyttig mat mot dess mer nyttiga motsvarighet. Hitta alternativ som passar för dig: prova lättmjölk istället för standardmjölk eller ät fullkornsbröd istället för vitt bröd.

 

9. Ta med lunch till jobbet
Att ta med lunch hjälper dig att kontrollera portionsstorlekarna. Det är också ett bra alternativ till restaurangmat och take-away där det kan vara svårt att hitta nyttig mat (för att inte nämna hur dyrt det är).

 

10. Fråga efter det du vill ha
Berätta för din svärmor att du inte vill ha en andra portion. Be din partner att sluta ge dig choklad. Tala gott om restaurangen som erbjuder hälsosammare alternativ när du och dina kollegor väljer lunchrestaurang. Prioritera dig själv och uttryck dig.

 

11. Få ut mesta möjliga av dina promenader
Om din promenad har blivit för enkel, öka ansträngningen genom att hitta backar. Men lägg in dem i början av promenaden så att du orkar.

 

12. Gå 199 extra steg till jobbet
Att bara lägga in lite extra motion kan gagna din viktminskning. Ta trapporna istället för hissen, eller gå till kollegan istället för att skicka ett mail.

 

13. Borsta dina tänder efter varje måltid
Det blir en signal till din mun – och din hjärna – att det är dags för att sluta äta. Att borsta tänderna ger dig också en fräsch smak i munnen som du inte vill förstöra med en extra smakbit. Ha en tandborste och tandkräm i din kontorslåda på jobbet.

 

14. Städa din garderob
Detta är ett viktigt steg för att ändra din attityd. Gör dig av med alla de plagg som får dig att se eller känna dig ful. Kasta ut allt som är för stort – ge inte dig själv alternativet att någonsin passa i de kläderna igen. Flytta fram de mindre kläderna för att motivera dig. Snart kommer jeansen som du inte ens ville se innan att passa dig.

 

15. Ta dina mått
Du kanske inte är nöjd med dina mått nu, men du kommer vara glad för att du skrev ner dem när du ser hur många centimeter du har blivit av med. Det är ett annat sätt för att se din framgång istället för att alltid titta på vågen. Ibland när inte siffrorna på vågen går ner så gör dina mått det istället.

Dela på: