Så luskammar du - steg för steg! | Luskollen | LOPPI.se
Så luskammar du - steg för steg

Så luskammar du – steg för steg

Här får du en guide i hur du enkelt luskammar dig själv, dina barn eller din partner i jakten på löss och lusägg. Ett tips är att göra det noga och låta det ta lite tid.

Du behöver:

• En vanlig hårborste
• En luskam (finns på apoteket)
• En vit handduk
• Vitt hushållspapper
• God belysning så att det är lätt att se

Gör så här:

1. Lägg en handduk över axlarna på den som ska bli undersökt så att de löss som faller ned blir lättare att se. Blöt håret och kamma ut eventuella tovor med en vanlig borste eller kam. För att göra håret lättare att kamma kan man gärna ha i balsam eller balsamspray.

2. Dela upp håret i fyra delar.

3. Kamma en del i taget med luskammen.

4. Se till att kammens tänder lutas nära mot hårbotten.

5. Undersök särskilt noga håret bakom öronen och i nacken eftersom det är där lössen trivs bäst.

6. Torka av luskammen mot hushållspappret efter varje kamning för att kontrollera om det fastnat löss i kammen. Se också efter om löss fallit ner på handduken på axlarna.

7. Upprepa tills du kammat igenom hela håret. Hela undersökningen bör ta mellan 10 och 15 minuter.

Undersök noga bakom öron efter löss

TIPS! Nu finns det en produkt som hjälper dig att undvika lusangrepp. Byt ut ditt vanliga schampo mot Paranix Protection schampo varannan till var tredje dag under två veckors tid när det går löss på skola/förskola. Utöver att hålla lössen borta har det  goda schampokvaliteter och doftar gott. Passar alla över två år.

En vanlig myt när det kommer till löss: ”Det är bara de med smutsigt hår som får löss”

Fel! Löss har ingenting med dålig hygien att göra. Alla kan få löss, men det är vanligast att barn drabbas. Löss sprids främst genom huvudkontakt men kan också spridas indirekt, genom att man lånar varandras saker (halsdukar, mössor, cykelhjälmar etc.) Yngre barn tenderar att ha nära kontakt med varandra. Det är därför dagis och skolan är typiska platser där löss lätt sprids. Nästan hela tiden finns det några få barn i skolan som har huvudlöss. Huvudlöss gör ingen skillnad mellan långt eller kort, rent eller smutsigt hår.

Paranix är en serie med medicintekniska produkter. Läs bruksanvisningen noga innan användning. Perrigo Sverige AB, Box 7009, 164 07 Kista, 08-59 00 29 00, www.perrigo.se | PAR210101SE03

Dela på:

"Paranixa" med Paranix - så fungerar produkterna

Paranix har ett stort utbud av produkter som bekämpar löss. Välj det alternativ som passar dig och ditt barn bäst. Här finns Paranix Spray, Paranix Schampo, Paranix Sensitive och Paranix Protection. Läs mer om du behandlar här. 

Paranix produkter finns att köpa på apotek: Apotek HjärtatKronans Apotek, Apotea


Paranix Protection
Paranix Protection är ett 2-i-1-schampo som både tvättar och skyddar. Dels gör det håret rent, dels skyddar det mot hårlöss genom att torka ut eventuella löss innan ett lusangrepp hinner få fäste. Att skydda sig mot hårlöss har aldrig varit lättare. Skonsamt, behaglig doft och den passar till hela familjen.

Paranix Sensitive – lämplig för långt hår
För dig med långt hår rekommenderar vi Paranix Sensitive som är mild mot hår- och hårbotten, den gör dessutom håret mjukt och lättkammat. Paranix Sensitive tar bort löss och ägg med endast en behandling. Den kan användas på vuxna och barn från 6 månader. Den räcker till 2 appliceringar, beroende på hårets längd och en luskam medföljer.

Paranix ShampoParanix Schampo – lika lätt som att tvätta håret!
Paranix Schampo verkar på endast 10 minuter och gör lusbehandlingen lika lätt som att tvätta håret. Det är viktigt att man undviker kontakt med ögonen då det kan orsaka kraftig irritation. Om det sker ska man skölja noggrant med vatten. I händelse av fortsatt irritation bör man kontakta sjukvården. Efter behandlingen kammar du effektivt bort döda löss och ägg med luskammen som följer med i förpackningen. Paranix Schampo kan användas på vuxna och barn från 2 år och en förpackning räcker upp till åtta appliceringar.

spray_paranixParanix Spray – effektiv vid en behandling
Med Paranix Spray kan du avlägsna löss och ägg snabbt och effektivt med en 15 minuters behandling. Sprayen är luktfri och sprayas enkelt i håret utan att kladda. Den kan användas av vuxna och barn från 6 månader och du får med en luskam i förpackningen. Paranix Spray räcker till cirka fyra appliceringar beroende på hårets längd.

 

 

Sveriges mest använda lusmedel: Nielsen, årsdata 2016, värde & volum.

Paranix är en serie med medicintekniska produkter. Läs bruksanvisningen noga innan användning. Perrigo Sverige AB, www.perrigo.se
PAR210101SE03

Så undersöker du om ditt barn har löss

Så undersöker du om ditt barn har löss

Luskamning är det absolut bästa sättet att upptäcka löss på. Men vad kan du mer göra för att upptäcka de ...
Läs Mer
Hjälp, det går löss på förskolan

Hjälp, det går löss på förskolan!

Hur upptäcker jag om mitt barn har löss? Kliar det på alla som har löss och hur lusbehandlar man bäst? ...
Läs Mer
Så luskammar du - steg för steg

Så luskammar du – steg för steg

Här får du en guide i hur du enkelt luskammar dig själv, dina barn eller din partner i jakten på ...
Läs Mer

Tyck till