Tandtrollen tar inte sommarlov – 4 tips för en bra tandrutin | Fluxkollen

Tandtrollen tar inte sommarlov – 4 tips för en bra tandrutin i sommar

Sena kvällar, sovmornar och andra rutiner – eller inga rutiner alls under sommarlovet kan göra att det lätt slarvas med tandborstningen. Här är 4 tips för att behålla en bra tandrutin även under ledigheten. 

Munvård är viktigt alla dagar på året, även på semestern och sommarlovet. Se till att hålla en god tandvårdsrutin varje dag. Här är 4 tips på hur du lättare får till tandborstningen i sommar.

1. Håll i rutinen

Även om kvällarna blir senare och rutinerna ruckas på är det värt att satsa på en god tandvårdsrutin även under semestern. Gör tandborstningen till en viktig del i nattningsrutinen och kom ihåg att borsta tänderna efter frukosten. Borsta alla ytor på tänderna morgon och kväll med en fluortandkräm.

2. Låt tänderna vila

Njut av sommarens alla godsaker och unna dig glass i stora lass men tänk på att det är bättre för tänderna att äta allt på en gång och sedan låta tänderna vila. Att småäta hela tiden är påfrestande för tänderna och utsätter dem för extra stor risk för hål.

3. Gör det tillsammans

Barn gör som vuxna gör, inte som vuxna säger. Det kan underlätta med tandborstningen om ni gör det tillsammans hela familjen. Varför inte turas om att borsta varandras tänder? Tänk på att du som vuxen alltid ska borsta dina barns tänder även om det är bra att de får öva själva också.

4. Gör det till en lek

Försök att hitta på saker under tandborstningen för att göra det lite roligare. Trillingarna Tilda, Maja och Tea brukar göra balansövningar eller tåhävningar när de borstar tänderna. Vad kan ni hitta på hemma i er familj?

Tips! Flux Junior är från 6-års ålder. Gör gärna ”spott-testet” innan ni börjar fluxa, dvs prova att fluxa med vatten – om barnet kan spotta ut är det helt OK att starta med fluorskölj.

Dela på:


Tyck tillLÄS OCKSÅ


Tandtrollen tar inte sommarlov – 4 tips för en bra tandrutin i sommar

Sena kvällar, sovmornar och andra rutiner – eller inga rutiner alls under sommarlovet kan göra att det lätt slarvas med ...
Läs Mer

Så farligt är godis för barnens tänder

Påsken närmar sig och i Sverige äter vi mängder med godis under påskhelgen. Tandhälsan i Sverige är god men tandläkare ...
Läs Mer

”Borsta barnets tänder till 12 års ålder”

Hur viktigt är det att borsta mjölktänderna egentligen? Och hur länge ska man som förälder borsta barnets tänder? Tandhygienisten Anna-Karin ...
Läs Mer