Sluta tjata! Så motiverar du dina barn att borsta tänderna | Fluxkollen

Sluta tjata! Så motiverar du dina barn att borsta tänderna

Som förälder är det lätt att stundtals känna att det enda man gör är att tjata. Måste även tandborstningen vara ett moment det tjatas kring? Självklart inte! Såhär motiverar du barnen att hjälpa till att sköta sin egen munhälsa.

”Nu måste du borsta tänderna!”, ”Nej, du måste borsta längre än så!”, ”Nu glömde du hörntänderna, kom igen!” och ”Du kan ju inte bara suga på tandborsten”. Hur många gånger drar du dessa tjat i veckan, eller kanske om dagen? Eftersom tandborstningen lätt blir lite av en kamp på hemmaplan är det lätt att hamna i tråkiga mönster.

När man tjatar dag ut och dag in är det lätt att fråga sig – har tjat ens någon effekt på barnen? Vi sökte upp Hans Kåreland, barnpsykiater.

– Tjat är lite av ett verbalt angrepp, tycker jag, men man ska också tänka på att det är mottagaren – i detta fall barnen - som avgör om tjatet skadar, motiverar eller inte har någon effekt alls, säger Hans.

Så om tjatet ibland kanske snarare stjälper än hjälper och barnen fortsätter sitt lilla krig kring tandborstningen, vad gör man då? Ger upp? Självklart inte! Hans förklarar att det gamla uttrycket att använda sig av både piska och morot inte ska underskattas när det kommer till barn.

– Det är inte alltid lätt att vara både allvarlig och varmt inkännande samtidigt. Försök ta till dig barnets reaktion, och är den svår att tyda – fråga! Och lita på svaret. Kontakten mellan barn och föräldrar är det viktigaste, den ska vara känslomässigt nära och öppen. De allra flesta barn är måna om sina föräldrar och de allra flesta föräldrar älskar sina barn och vill dem väl. Ibland kan man bara behöva ha lite tålamod.

3 saker att tänka på för att motivera barnen att borsta tänderna

 

Prata –  god kommunikation är a och o. Underskatta inte ditt barns förmåga att visa och förklara.

Piskan – piskan ska inte användas bokstavligen, såklart, men det är viktigt att vara tydlig, konsekvent och bestämd med vad som måste göras.

Moroten –belöningar behöver inte vara glass eller godis. Locka med roliga aktiviteter, beröm eller kanske en tandborstardans?

 

Flux fluorprodukter finns att köpa på alla apotek och matvarubutiker i Sverige. Har du några frågor om produkterna eller hur du ska använda dem?
Kontakta Flux här ››

Dela på:


Tyck tillLÄS OCKSÅ


Tandtrollen tar inte sommarlov – 4 tips för en bra tandrutin i sommar

Sena kvällar, sovmornar och andra rutiner – eller inga rutiner alls under sommarlovet kan göra att det lätt slarvas med ...
Läs Mer

Så farligt är godis för barnens tänder

Påsken närmar sig och i Sverige äter vi mängder med godis under påskhelgen. Tandhälsan i Sverige är god men tandläkare ...
Läs Mer

”Borsta barnets tänder till 12 års ålder”

Hur viktigt är det att borsta mjölktänderna egentligen? Och hur länge ska man som förälder borsta barnets tänder? Tandhygienisten Anna-Karin ...
Läs Mer