Sant eller falskt? Myter om barn och tandvård! | Fluxkollen
myter om tandborstning

Sant eller falskt? 6 myter om barn och tandvård!

Att borsta tänderna på ett barn är inte alltid den enklaste uppgiften. Känner du att den försvåras ytterligare av funderingar kring vad som egentligen stämmer när det kommer till fluor, tandborstar och mjölktänder? Vi har samlat några myter när det kommer till tandvård och barn och ger dig svaret på vad som gäller.

Myt: Barn ska absolut INTE använda fluorprodukter!

FALSKT! Har du också hört att fluor är farligt för barn? Visst är det så att ett för högt fluorintag är farligt och det även för barn – men precis som med allt annat gäller det just för höga halter. Både Livsmedelsverket och WHO uppger att en liten mängd fluor inte innebär någon hälsorisk för barn. Snarare behövs fluor för att stärka tändernas emalj och skydda miljön runt tanden. Tandkräm med fluor anpassad för barn innehåller så pass lite fluor att det inte är någon fara om barnet skulle svälja ner tandkräm. Från 6 års ålder kan man börja använda vanlig fluortandkräm då barnet sannolikt lärt sig spotta ut tandkrämen.

Myt: Man ska inte skölja munnen med vatten efter tandborstning

SANT! Att skölja munnen med vatten efter tandborstningen innebär att du också sköljer bort det skyddande fluoret. Vill du ändå få bort tandkrämssmaken kan du ta lite vatten på tandborsten och gnugga runt. Använd gärna fluorskölj efter tandborstningen för ytterligare skydd under dagen/natten.

Myt: Man ska inte borsta tänderna efter man har druckit juice/läsk

SANT! Juice, läsk och andra sura livsmedel sliter på tandens emalj och orsakar frätskador, i värsta fall kan frätskadan fortsätta djupare in i tanden. Om du då borsta tänderna direkt efter kan du förvärra frätskadan ytterligare genom att gnugga och nöta på tanden. Bäst är om du efter intag av sura livsmedel sköljer munnen med vatten och väntar någon timme tills det är dags för tandborsten.

Myt: Man blir renare i munnen av en hård tandborste

FALSKT! Visst kan det kännas som att en hård tandborste skrubbar bort smutsen bättre men den kan snarare stjälpa mer än den hjälper. En hård borste kan skada tandköttet och göra att tandhalsen blottas. Dessutom trycker du oftast hårdare med en hård borste. Välj istället en borste med mjuka, spänstiga strån och ett ganska litet huvud. Ett litet huvud gör det enklare att komma åt och mjukheten gör att varken tänder eller tandkött skadas.

Myt: Tänderna blir renare av eltandborste

NJA! En eltandborste har generellt sett ett litet huvud och roterar på så sätt att den kommer åt väldigt bra i hela munnen, även bakom kindtänderna som kan vara svåra att nå. Den tar också bort mer plack än en vanlig tandborste. I slutändan beror dock resultatet på dig som borstar – om du tar dig tid att borsta igenom hela munnen och är noga spelar det inte så stor roll vilken borste du använder.

Myt: Man behöver inte vara så noga med tandborstning på barn, mjölktänderna ramlar ju ändå av

FALSKT! Mjölktänderna finns där av en anledning och det är att skapa utrymme för den permanenta tanden att växa ut. Om barnet tappar sina mjölktänder för tidigt finns risk att utrymmet för kommande tänder blir för litet. Dessutom gör hål i tänderna ont och att laga hål i mjölktänder kan medföra onödigt lidande för din lilla. Sist men inte minst är det viktigt att etablera en bra tandvårdsrutin tidigt för att barnet ska ha med sig den genom livet.

Flux fluorprodukter finns att köpa på alla apotek och matvarubutiker i Sverige. Har du några frågor om produkterna eller hur du ska använda dem?
Kontakta Flux här ››

Dela på:


Tyck tillLÄS OCKSÅ


Tandtrollen tar inte sommarlov – 4 tips för en bra tandrutin i sommar

Sena kvällar, sovmornar och andra rutiner – eller inga rutiner alls under sommarlovet kan göra att det lätt slarvas med ...
Läs Mer

Så farligt är godis för barnens tänder

Påsken närmar sig och i Sverige äter vi mängder med godis under påskhelgen. Tandhälsan i Sverige är god men tandläkare ...
Läs Mer

”Borsta barnets tänder till 12 års ålder”

Hur viktigt är det att borsta mjölktänderna egentligen? Och hur länge ska man som förälder borsta barnets tänder? Tandhygienisten Anna-Karin ...
Läs Mer