Så farligt är godis för barnens tänder | Fluxkollen

Så farligt är godis för barnens tänder

Påsken närmar sig och i Sverige äter vi mängder med godis under påskhelgen. Tandhälsan i Sverige är god men tandläkare har sett en ökning på hål i tänderna hos barn.
– Barns mjölktänder har mycket tunnare emalj än vuxnas tänder. Därför får barn lättare hål i tänderna, säger Anna-Karin Karlsson, Leg. Tandhygienist.

Det är okej att äta godis och sötsaker, men det är viktigt med en bra rutin med tandborstning och kom ihåg att fluxa för att undvika karies. Anna-Karin Karlsson, Leg. Tandhygienist från Tandläkarhuset Bromma svarar på frågor om barns tänder, karies och godis.

Finns det något godis som är bättre än annat för tänderna?

– Allt godis är mindre bra för tänderna. Segt och klibbigt godis fastnar dock lättare i tänderna och sitter kvar i tändernas gropar längre än till exempel en hård sugtablett. Det samma gäller klibbigt matintag överlag, som till exempel cornflakes, säger Anna-Karin.

Är det bättre för tänderna att äta upp allt godis på en gång?

– Frekvensen är mycket viktigare än mängden när det gäller socker. Därför är lördagsgodis så bra. Ät allt godis vid ett och samma tillfälle och låt sedan tänderna vila från socker. Att småäta socker, såväl godis som sockerrik kost, är påfrestande för tänderna och utsätter dem för extra stor risk för hål.

Får man karies av godis eller är det en myt?

– Godis innehåller mycket socker som ger hål i tänderna, det vill säga karies. Frekvensen av sockerintag är den avgörande orsaken, säger Anna-Karin.

Varför får barn karies?

– Barns mjölktänder har mycket tunnare emalj än vuxnas tänder. Därför får barn lättare hål i tänderna. Under tiden som barn har både mjölktänder och permanentatänder, växelbett, är det dessutom extra svårt att hålla rent. Det är också vanligt att barnen i denna åldern vill börja borsta tänderna helt själv. Då uppstår lättare hål.

TÄVLING! Update: Vinnare utsedd och kontaktade!

Nu kan du vinna en påskpåse från Flux värde cirka 700kr. Den innehåller eltandborste från Philips och ett härligt Flux-kit. För att vara med och tävla, kommentera och svara på frågan ”Vilket godis fastnar lättare i tänderna enligt tandhygienisten Anna-Karin Karlsson? Motivera varför just du ska vinna. Vinnaren utses den 23/4 2019. Det finns totalt tre vinstkit. Du kan tävla i kommentarerna här och för att öka dina chanser att vinna kan du även tävla på Loppisveriges instagram ››

Dela på:

19 Kommentarer
 • Mikaela Chamun
  Skriven 14:18, 17 april Svara

  Rätt svar är: Segt och klibbigt godis fastnar lättare i tänderna och sitter kvar i tändernas gropar längre än till exempel en hård sugtablett. Vi har två små stjärnor här hemma som ska inviga påsken med sina första påskägg fyllda med godis, tror det kommer bli succé, dock mindre succé för tänderna och därför vore denna tävling perfekt att vinna.

 • Caroline Torbjörnsen Valberg
  Skriven 14:19, 17 april Svara

  Segt och klibbigt godis fastnar lättare i tänderna.

  Min dotter gillar godis lite väl mycket, så därför skulle jag om detta paket tycke, att det vore en stor hjälp och bra, ja alla skulle detta till barnen ha!

 • Jenniefer Roxström
  Skriven 14:40, 17 april Svara

  Segt och kladdigt godis fastnar lättare i tänderna.
  Vi vill vinna för att flux passar både liten och stor.

 • Johanna Ahlin
  Skriven 14:54, 17 april Svara

  Segt och klibbigt godis fastnar lättast i tänderna!! Precis den typen av godis mina barn gillar bäst.. Mina två tjejer (4 och 5 år gamla) borstar gärna tänderna själva först. Men vi föräldrar avslutar alltid. Jag själv har aldrig haft hål i tänderna och tänker absolut föra vidare den trenden till mina barn. Tandhygien är så viktigt! Mina tjejer skulle älska denna påskpåse och förmodligen skulle tandborstningsrutinerna bli lite roligare.

 • Laura
  Skriven 15:20, 17 april Svara

  Segt och klibbigt godis fastnar lättare i tänderna

 • Rebecka
  Skriven 15:31, 17 april Svara

  Segt och klibbigt godis fastnar lättare i tänderna. Försöker lära barnen värdet av bra munhälsa. Varje morgon och kväll sjunger vi olika egenkomponerade tandborstarvisor och med bra produkter till skulle det bli roligare.

 • Anna Nordin
  Skriven 15:41, 17 april Svara

  Svar: Segt och klibbigt godis.

  Jag är rädd om min TÄNDER, men jag kan inte hålla ordning på mina olydiga HÄNDER. Som ofta tar en KARAMELL. Men jag borstar alltid morgon och KVÄLL.
  Så detta Fluxkit vill jag VINNA, så tandtrollen kan ner i avloppet FÖRSVINNA.

 • Linda Paalberg
  Skriven 16:41, 17 april Svara

  Segt och klibbigt godis fastnar lättare i tänderna.

  Vore jättekul att få vinna ett härligt kit från Flux till kidsen som är bra för tandhälsan. 10-åringen gillar Flux munskölj och lillebror gillar tuggummin. Perfekt efter en påskhelg med mycket påskägg. 😁🍭🍬🐣

 • Linda aldrin
  Skriven 19:52, 17 april Svara

  Svar, segt och klibbigt godis.
  Jag vill vinna detta till min lilla tjej på 8år som precis fått tandställning och behöver då extra fluor. Hon skulle bli supperglad.

 • Sara
  Skriven 20:20, 17 april Svara

  Segt och klibbigt godis fastnar lättare

 • LiseLotte Johansson
  Skriven 20:58, 17 april Svara

  Segt och klibbigt godis fastnar lättast. Min femåring skulle bli nyfiken, glad och inspirerad av Flux-produkterna.

 • Linnéa Gellerfelt
  Skriven 22:30, 17 april Svara

  Segt och klibbigt godis fastnar lättare i tänderna.
  Jag hoppas jag vinner för jag har en riktigt godisgris här hemma som skulle behöva fluxa lite mer.
  En eltandborste skulle göra både honom och hans tänder glada 😀

 • Elin Gruvberger
  Skriven 22:01, 18 april Svara

  Svar: Segt och klibbigt godis fastnar lättare i tänderna, enligt tandhygienisten Anna-Karin Karlsson.

  Fluxa här, Fluxa där,
  Alla hål försvinner när
  Fluxen är dig kär.

  Flux har besparat mig många tandläkarräkningar och med denna vinst skulle det bli lätt för hela familjen att komma igång!

 • Joan
  Skriven 10:23, 19 april Svara

  Segt och klibbigt godis fastnar lättare i tänderna! Gillar tyvärr just det godiset så det hade ju vart toppen och vinna så jag alltid har bra grejer hemma!

 • Ulrika Steidler
  Skriven 21:51, 19 april Svara

  Segt och klibbigt godis fastnar lättare i tänderna och sitter kvar i tändernas gropar längre än till exempel en hård sugtablett.
  Våra barn behöver mer flux i sina liv och med en extra eltandborste kan de borsta i kapp för att sedan skölja med Flux.

 • Veronica W
  Skriven 22:47, 19 april Svara

  Segt och klibbigt godis fastnar lättare i tänderna.
  Hoppas på vinst då jag själv använder Flux tandkräm och skölj samt att min 3,5 åring tuggar Flux och använder Flux tandkräm. Vi pratar ofta om tandvård och vad som händer i munnen om man inte borstar bort tandtrollen.

 • Karin
  Skriven 10:05, 21 april Svara

  Kolor.

 • Hanna Larsson
  Skriven 13:23, 22 april Svara

  Seg och klibbigt godis!

  Jag hoppas att jag vinner, då jag har 2 flickor här hemma på 6 och 3 år som älskar att borsta tänderna. Om dom hade fått välja hade dom borstat tänderna jämt och dom är noga med att göra det 🙂

 • Josefine Gunnarsson
  Skriven 19:59, 22 april Svara

  Segt och klibbigt godis.

  Tänk att barn tycker att det är så jobbigt att borsta tänderna! Vi har haft ett gäng olika knep här hemma med låtar och appar. Det senaste är ett timglas där sanden rinner i 2 min som dottern får hålla och hålla koll på tiden 😊

Tyck tillLÄS OCKSÅ


Tandtrollen tar inte sommarlov – 4 tips för en bra tandrutin i sommar

Sena kvällar, sovmornar och andra rutiner – eller inga rutiner alls under sommarlovet kan göra att det lätt slarvas med ...
Läs Mer

Så farligt är godis för barnens tänder

Påsken närmar sig och i Sverige äter vi mängder med godis under påskhelgen. Tandhälsan i Sverige är god men tandläkare ...
Läs Mer

”Borsta barnets tänder till 12 års ålder”

Hur viktigt är det att borsta mjölktänderna egentligen? Och hur länge ska man som förälder borsta barnets tänder? Tandhygienisten Anna-Karin ...
Läs Mer