"Hjälp, mitt barn vägrar borsta tänderna!" – 5 tips! | Fluxkollen

”Hjälp, mitt barn vägrar borsta tänderna!” – 5 tips!

Skrik, panik och en liten mun som är omöjlig att öppna. Det är inte ovanligt att barn vägrar borsta tänderna i perioder, men som tur är finns det knep att ta till för att göra tandborstningen smidig hemma.

Någonstans förstår de flesta att tandborstningen är en oerhört viktig rutin att få barnen att anamma, men ändå kan det kännas som något lockande att hoppa över när varje tandborstning framkallar skrik, frustration och osämja. Måste priset för att ge sitt barn en god munhälsa vara att man blir osams? Självklart inte. Här hittar du fem smarta tips för att få barnen mer okej med tandborstningen.

5 tips när barnet inte vill borsta tänderna

 

Gör det till en lek

Det är lätt att spjärna emot när det finns något konkret att ta avstånd från – som till exempel en bestämd förälder som kommer med ett tydligt krav utan att visa vilja på att mötas halvvägs. Ni ska självklart inte kompromissa med den viktiga tandborstningen, men gör gärna ditt bästa för att ta ner det hela på barnens nivå. Prova att göra ett byte där du får borsta barnets tänder och barnet får borsta dina. Skaffa en rolig app som räknar ner tiden det ska borstas. I appen Flux finns låtar för både stora och små som pågår precis så länge som tänderna behöver borstas. Eller varför inte låta barnet själv välja ut en tandborste hen verkligen gillar i affären?

Förklara

Vi får inte underskatta barnen. Som förälder är du ansvarig för barnet och dess välmående, men det kan faktiskt hjälpa att förklara för barnet varför du tycker att det är viktigt att alla i familjen borstar tänderna. Förståelse ökar ofta samarbetsviljan! Undvik hot och skrämsel, men förklara att tänderna ska hänga med och fungera hela livet. Prata gärna om att alla måste borsta tänderna, inte bara barnet och mamma eller pappa – utan till och med drottningen, Zlatan och jultomten.

Låt barnet borsta själv

Det är viktigt att du som förälder borstar det lilla barnets tänder för att det ska bli ordentligt gjort, men det behöver inte utesluta att barnet kan få borsta själv också. Ha varsin barntandborste och jobba parallellt eller låt barnet borsta först själv och kontrollborsta sedan efteråt. Glöm inte att påminna barnet om hur bra det är att hen engagerar sig i tandborstningen, och hur bra tänderna mår av det!

Gör det till en självklar rutin

Det är aldrig för tidigt att introducera tandborstningen för barnen. Även små bebisar kan få en mjuk tandborste utan tandkräm att tugga på innan första tanden ens tittat fram när det är tandborstningsdags för övriga familjen. Undvik att skjuta på eller hoppa över tandborstningen utan gör den till en självklar del av morgon- och kvällsrutinen som alltid sker vid ungefär samma tidpunkt, till exempel precis efter frukost och efter att pyjamasen åkt på.

Ta till rätt knep

När det måste lirkas lite extra finns det flera roliga saker att addera till den viktiga tandborstrutinen. Från tre års ålder kan barn använda eltandborste, och det finns specifika modeller som är utvecklade för just barn (inte sällan med barnens favoritfigurer på). Många familjer tycker att bytet från vanlig tandborste till eltandborste bidrar till gladare miner kring tandborstningen. Du kan också låta barnet samla klistermärken för varje tandborstning, som i slutändan kanske leder till någon rolig aktivitet tillsammans i familjen?

Flux fluorprodukter finns att köpa på alla apotek och matvarubutiker i Sverige. Har du några frågor om produkterna eller hur du ska använda dem?
Kontakta Flux här ››

Här får du 3 tips att ta till när barnen vägrar tandborstningen!

Flux fluorprodukter finns att köpa på alla apotek och matvarubutiker i Sverige. Har du några frågor om produkterna eller hur du ska använda dem?
Kontakta Flux här ››

Dela på:


Tyck tillLÄS OCKSÅ


Tandtrollen tar inte sommarlov – 4 tips för en bra tandrutin i sommar

Sena kvällar, sovmornar och andra rutiner – eller inga rutiner alls under sommarlovet kan göra att det lätt slarvas med ...
Läs Mer

Så farligt är godis för barnens tänder

Påsken närmar sig och i Sverige äter vi mängder med godis under påskhelgen. Tandhälsan i Sverige är god men tandläkare ...
Läs Mer

”Borsta barnets tänder till 12 års ålder”

Hur viktigt är det att borsta mjölktänderna egentligen? Och hur länge ska man som förälder borsta barnets tänder? Tandhygienisten Anna-Karin ...
Läs Mer