"Borsta barnets tänder till 12 års ålder" | Fluxkollen

”Borsta barnets tänder till 12 års ålder”

Hur viktigt är det att borsta mjölktänderna egentligen? Och hur länge ska man som förälder borsta barnets tänder? Tandhygienisten Anna-Karin Karlsson svarar på det.

Att få in en bra tandvårdsrutin tidigt är viktigt. Så fort barnen får tänder ska du som förälder börja borsta dem. Tandhygienisten Anna-Karin Karlsson från Tandläkarhuset Bromma svarar på de vanligaste frågorna när det kommer till barn och tandvård.

Så viktigt är det att borsta mjölktänderna

Många föräldrar tror att man kan vara lite slarvig med borstningen av mjölktänder eftersom att de ändå ska tappas. Det finns många anledningar att borsta mjölktänderna, här är tre av dem.

1. Mjölktänder utgör en bra grund

Tiden för mjölktänder är en bra och lång inlärningsperiod för barnet att lära sig just borsta. Att lära sig borsta tänderna och grundlägga goda vanor är viktigt att göra i tidiga år.

2. Obehagligt att laga hål

Mjölktänderna har tunnare emalj än de permanenta tänderna och drabbas lättare av karies vilket i sin tur kan leda till smärta och obehag för barnet. Inte minst kan det vara obehagligt att behöva laga hål eller ta bort tänder i unga år.

3. Håller plats och guidar

En annan fördel med mjölktänder är att de hjälper till att ”hålla plats och guidar” de permanenta tänderna medan de växer upp. Om man behöver plocka bort mjölktänder med hål i riskerar de permanenta tänderna att växa upp på annan plats än önskat.

”Borsta efter sista måltiden”

Ger du ditt barn en flaska mjölk eller välling vid nattningen? Det bästa är att borsta tänderna efter det menar Anna-Karin Karlsson.
– Det mest optimala för tänderna är att man borstar dem efter sista måltiden och låter tänderna vila under natten. Har man små barn kan det dock vara svårt då barnet ibland somnar i samband med matningen. Vart eftersom barnet växer brukar natt och kvällsmål naturligt fasas ut och tandborstningen bör då få avsluta kvällsrutinen.

Borsta barnets tänder tills de är 12 år

Vid ungefär 12 års ålder är finmotoriken hos barn så pass utvecklad att de kan klara av tandborstningen optimalt.
– Vi vet dock av erfarenhet att det kan vara svårt att få hjälpa till så pass långt upp i åldrarna. Mitt råd är därför att göra det så länge som möjligt, men minst upp till 10–12 års ålder.

Därför är fluor så viktigt

Fluor är ett helt naturligt grundämne som utgör den bästa förebyggande basen för våra tänder.
– Genom att så enkelt som att borsta tänderna med fluortandkräm 2ggr/ dag stärker vi tändernas emalj och gör dem mer motståndskraftiga mot karies, det vill säga hål i tänderna. Små hål kan t.o.m. läka ut och lite större stanna av.

Dela på:


Tyck tillLÄS OCKSÅ


Tandtrollen tar inte sommarlov – 4 tips för en bra tandrutin i sommar

Sena kvällar, sovmornar och andra rutiner – eller inga rutiner alls under sommarlovet kan göra att det lätt slarvas med ...
Läs Mer

Så farligt är godis för barnens tänder

Påsken närmar sig och i Sverige äter vi mängder med godis under påskhelgen. Tandhälsan i Sverige är god men tandläkare ...
Läs Mer

”Borsta barnets tänder till 12 års ålder”

Hur viktigt är det att borsta mjölktänderna egentligen? Och hur länge ska man som förälder borsta barnets tänder? Tandhygienisten Anna-Karin ...
Läs Mer