Är det viktigt att borsta tänderna på små barn? | Fluxkollen

Är det viktigt att borsta tänderna på små barn? Experten förklarar!

Det kan vara skönt att påminna sig själv om varför en god munhygien är viktig för barnen när det trilskas. Vi ringde upp Anna-Karin Karlsson, leg. tandhygienist, för pepp och stöd.

Vi har själva fått höra att det är viktigt att borsta tänderna, men vet vi egentligen varför det är viktigt? Och framför allt – varför är det viktigt att borsta tänderna på små barn? De ska väl ändå tappa sina mjölktänder sen? Nja, riktigt så enkelt är det inte. Anna-Karin Karlsson är legitimerad tandhygienist på Tandläkarhuset Bromma och möter dagligen familjer som har frågor om vad som egentligen gäller när det kommer till barn och munhälsa. Här delar hon med sig av det som är viktigt att veta om barnens tandhygien!

 Varför är det viktigt att borsta tänderna på barn morgon och kväll?

– Det finns många anledningar till varför det är viktigt att borsta och hålla rent barnens tänder. En av anledningarna är att det är viktigt att tidigt etablera goda munhygienvanor som ska hålla livet ut. Inför nattens många timmar utan föda är det viktigt att tänderna får vila, rengjorda.

Men gör det verkligen något om det blir hål i mjölktänderna, de ska ju ändå tappas sen?

–En tand med hål i kan göra ont och att laga eller ta bort en mjölktand kan vara en negativ upplevelse för barn. En upplevelse man gärna slipper. En annan viktig uppgift mjölktänderna har är att hålla plats i käken och skapa utrymme åt den permanenta tand som kommer under. Utan mjölktänderna kan luckan där permanenta tanden ska komma upp, minska och därmed försvåra uppträngningen.

Hur länge är lagom att borsta tänderna på barnet?

– Jag tycker fokus ska ligga på att det ska vara rent när tandborstningen är klar. Alla ytor på tänderna ska borstas morgon och kväll med fluortandkräm.

Vad ska jag göra om barnet vägrar?

– Försök att leka fram goda vanor. Välj en tandborste med roligt motiv, låt barnet borsta själv och få känna sig delaktig. Borsta på varandra eller samtidigt, var en god förebild. Det allra minsta barnen kan man ge en tandborste på skötbordet och låta dem gnaga på. De lite större barnen kan leka med eltandborsten. Viktigt är dock att vuxna alltid hjälper till. Var uthållig!

När kan jag låta barnet borsta tänderna själv?

– När barnet är i 10-12 års ålder är finmotoriken så pass väl utvecklad att de kan klara av tandborstningen själva. Innan dess bör vuxna hjälpa till.

På vilket sätt kan Flux bidra till bättre tandhygien, även hos barnen?

– Flux hjälper vuxna och barn att hitta lätta, goda och roliga rutiner och vanor kring tandborstning och munhygien. Smak och förpackning är viktigt men också att produkterna är lätta få tag i. Samtliga Flux artiklar är skonsamma, nyttiga för tänderna och uppmuntrar till goda vanor genom lek och fluor.

8-barnsmamman Satu vet att rutiner är a och o – så här ser det ut när familjen fluxar

Flux fluorprodukter finns att köpa på alla apotek och matvarubutiker i Sverige. Har du några frågor om produkterna eller hur du ska använda dem?
Kontakta Flux här ››

Att fluxa är lätt en som en plätt  – se hur Tvillingarna Lagergren gör!

Dela på:


Tyck tillLÄS OCKSÅ


Tandtrollen tar inte sommarlov – 4 tips för en bra tandrutin i sommar

Sena kvällar, sovmornar och andra rutiner – eller inga rutiner alls under sommarlovet kan göra att det lätt slarvas med ...
Läs Mer

Så farligt är godis för barnens tänder

Påsken närmar sig och i Sverige äter vi mängder med godis under påskhelgen. Tandhälsan i Sverige är god men tandläkare ...
Läs Mer

”Borsta barnets tänder till 12 års ålder”

Hur viktigt är det att borsta mjölktänderna egentligen? Och hur länge ska man som förälder borsta barnets tänder? Tandhygienisten Anna-Karin ...
Läs Mer