Hjälp – mitt barn slår mig!

LOPPIs läsare Sanna har en utåtagerande son. LOPPIs bad Kristina Henkel svarar på era frågor. – Att ha barn som slåss är något av det svåraste. Det väcker så mycket känslor i oss, säger Kristina.

Arga barn som reagerar på ilska genom att slåss är inte särskilt ovanligt. När du som förälder får problem med att hantera ilskan och slagen ska du söka hjälp. Läs läsarfrågan och expertens svar om barnet som agerar utåt genom att slå sina föräldrar.

Läsaren: ”Min son slår mig väldigt hårt”

– Hjälp! Min son är väldigt utåtagerande och slåss och skriker när han blir arg eller ledsen. Han har väldigt svårt att berätta varför han blir arg och jag önskar att jag kunde hjälpa honom uttrycka sina känslor med ord istället för med våld. Han slår dessutom väldigt hårt så det gör ju ont på mig när han slår. Hur ska jag nå honom? Jag vill inte att han gör illa sina kompisar och heller inte att han stänger inne sina känslor helt. /Sanna

Läs också: 8 orsaker till att ditt barn fåt utbrott

Experten svarar: ”Undersök känslor när ditt barn inte är arg”

– Att ha barn som slåss är något av det svåraste. Det väcker så mycket känslor i oss. Det är inte alltid lätt att veta varför vi blir arga, både barn och vuxna har svårt att sätta ord på detta. Men frustration och ilska behöver få komma komma ut på något sätt. Undersök och lek med känslor när ditt barn inte är arg eller frustrerad. Sätt på musik och danska arga dansen, nyfikna dansen, fnissiga dansen, blyga dansen, rädda dansen och så vidare. Sedan när ni har lekt och dansat kan ni prata tillsammans vad vi kan göra när vi är glada? Vad vi kan göra när vi är frustrerade? Då kan vi hitta strategier för att få uttrycka känslor utan att skada oss själva eller någon annan. Vilken plats får känslor i leken? Prova att leka att Actionfigurerna slår varandra eller skjuter varandra och sedan säger: aj det gör ont! Vad kan ni göra för att trösta när Spiderman är ledsen?

Läs också

  1. "Min son får inte ha nagellack för pappan" Se expertens svar
  2. Måste barn kramas fast de inte vill? Experten svarar
  3. Så bemöter du pedagogens beteende