Hejdå sömnstrul! Föräldrarnas BÄSTA nattningstips

Hejdå sömnstrul! Föräldrarnas BÄSTA nattningstips

Vi har alla varit där. Barnens nattningar tar längre och längre tid och till slut sliter vi vårt hår. HUR ska man få barnen att somna gott och i bra tid? Är det omöjligt? Självklart inte. Vi frågade de bloggande föräldrarna på LOPPI.se och Vimedbarn.se om deras bästa nattningstips. Du hittar dem här!

Läs också: ”SÅ gör vi för att natta våra barn – föräldrarna berättar”

Samma rutiner varje kväll

Malin: ”Vi kör samma rutiner varje kväll även för vår bebis så vet dom vad som väntar. Sen tycker jag det är viktigt att barnet känner sig trygg och kanske vill prata av sig lite om dagen eller andra funderingar som dyker upp när man ska lägga sig. Tid är A och O, är jag stressad blir de det med och då kan man inte sova.

Viktigaste är att behålla lugnet

Anna: ”Mysa ner sig med en välling och snutte till godnattvisor/saga. Har funkat för vår dotter från dag 1, hon sover hela nätter från 19-07. Hon är nu 2 år. Gör detsamma med hennes lillebror! Börjar redan vid 18:00 runt Bolibompa att dämpa belysningen och plocka undan leksaker. Viktigaste är att behålla lugnet och inte känna sig stressad, för då somnar de aldrig! De känner av sånt direkt!”

Var bestämd

Linda: ”Ha rätt energi när du går och lägger barnet. Är du på dåligt humör/stressad så är det nog inte heller omöjligt att läggningen blir långdragen eller svettig. Ha ett gott tålamod och tänk på att barnets gråt inte behöver betyda att något är fel, utan det kan vara en vilja om att de inte vill sova. Bädda om och klappa att du finns där, men visa också att det är dags att sova. Mina barn har aldrig fått gå upp igen efter läggning, utan då är det dags att sova. De lär sig annars det och kan sätta det i system sen. Återigen, var bestämd!”

Läs också: ”Hjälp! Mitt barn äter bara korv”

Hitta barnets sovfönster

Malin: ”Hitta ditt barns sovmönster. Vi märkte att tjejerna hade ett sovfönster mellan 19:45-20:00 – då gick det som bäst och blev enklast att lägga dem. La vi dem tidigare så var de fortfarande lite för pigga och la vi dem senare som kom övertröttheten. Att ha tålamod och låta det ta sin tid är mina bästa tips – alla barn är så olika så det gäller att testa sig fram för att hitta något som passar både dig och barnet.”

Apptips!

Linda: ”När det verkligen inte fungerar att bara ha tålamod med mina små (4 månader) så brukar jag använda appen Sleep baby. Det ljud som funkar bäst är rinnande vatten. Det var samma när vår snart 4-åring var bebis.”

Lyssna på sagor

Camilla: ”Vi kör samma rutiner varje dag så de har lärt sig vad som ska göras äntligen. Innan var det ett himla spring, de var kissnödiga, hungriga, ja allt de kunde hitta på som egentligen inte var så. De får alltid kvällsmat nu vilket kan vara till exempel macka eller yoghurt. Sen ska det kissas och borsta tänder så de har gjort allt innan. När de bäddat ner sig får dom lyssna på saga/sagor tills de somnar. Vi sitter inte med utan går ut efter att ha sagt god natt.”

Okej att inte vilja sova

Felicia: ”Vi kör på samma rutiner varje kväll, ifall barnet är ledsen eller arg så bekräftar vi att det är okej att inte vilja sova men att alla andra sover snart. Då går vi igenom alla som sover; mormor, farmor, lillebror osv. Ibland blir det lite kli på ryggen också.”

White noise

Tove: ”Vi kör med ganska strikta rutiner med just nattningen, så att kvällarna ser ungefär likadana ut varje kväll. Viktigast att försöka se när barnet är redo att sova, för att slippa onödigt bökande. OM min åttamånaders ändå råkar bli övertrött och därmed har svårt att komma till ro så brukar jag slå på white noise via en app på telefonen och det funkar varje gång.”

Läs också: ”Hemliga knepet – så slipper du bråk vid varje påklädning”

Tydliga rutiner från start

Sofi: ”Vi kör samma race varje kväll, det tror jag är viktigt. Tvätta sig, borsta tänderna och sätta på sig pyjamas. Sen får hon välja napp ur korgen innan vi hjälps åt att släcka lamporna, säger godnatt till alla och myser ner oss i fåtöljen i hennes rum för att dricka välling. Hon somnar antingen i famnen där och då eller så får hon somna själv med gosedjuren i sängen. Vi fick så tydliga rutiner redan på neonatalen där vi ändå var i två månader, så det kändes dumt att rucka på dem -hon har kunnat somna själv och sova i egen säng hela sitt liv. Vi har varit noga med att nattning och sovrummet alltid ska vara mysigt och lugnt, är hon ledsen bryter vi och gör något annat -det tror jag har gett henne både trygghet och självförtroende.”