Hej då, eksem! Så håller du barnen mjuka i vinter

I samarbete med ACO

Visste du att ungefär vart femte barn har atopiskt eksem? Den ger stora besvär med torr och kliande hud och hör ofta ihop med ökad risk att utveckla hösnuva och astma senare i livet. För dig som förälder kan det vara svårt att se om det bara är vanlig torr hud på ditt barn eller om det är atopiskt eksem. Bäst är att uppsöka en läkare som hjälper er få rätt behandling från början.

Jobba förebyggande
Atopisk eksem beror till viss del på ärftlighet och innebär att man har en bristande barriärfunktion i huden som gör den torr och narig. Nygjorda studier visar att barn som ligger i riskzonen för atopiskt eksem som fått regelbundet från födelsen och under sitt första levnadsår löper mindre risk att utveckla eksemet (Simpson EL et al. J allergy clin immunol. 2014; 134: 818-823). Även om studierna än så länge är för små för att dra säkra slutsatser så pågår större studier för att säkra evidensen. Det absolut bästa du kan göra för ditt barn är att jobba förebyggande, oavsett om det rör sig om atopiskt eksem eller bara torr hud.

Fyra saker att tänka på om ditt barn har atopiskt eksem
1. Försök att undvika saker som torkar ut huden – för mycket bad, starka produkter eller kyla kan vara ansträngande för torr hud.
2. Dämpa inflammationen – det finns många bra salvor som dämpar inflammation och minskar klåda och rodnad.
3. SMÖRJ – håll den torra huden så mjuk som möjligt genom att smörja mycket med en mjukgörande kräm
4. Ha tålamod och ta kontakt med vården – har ditt barn atopiskt eksem är det viktigt att du rådfrågar vården om rätt behandling.

Var noggrann med vilken kräm du använder
Okej – det är bra att smörja. Kan man då ta vilken kräm som helst så länge den återfuktar?
Nja – ha i åtanke att vanliga kosmetiska krämer oftast inte genomgår kliniska studier där man kollar på effekten den har på sjuk och skadad hud. Har ditt barn torr hud är det viktigt att den får bästa möjligheten att bli eksemfri under så lång tid som möjligt. Vissa krämer kan till och med förvärra symptomen, exempelvis kan produkter med växtextrakt innehålla så kallade allergener som kan störa sårig och känslig hud och i värsta fall leda till en allergisk reaktion.
Gabriella Joss besökte ACO:s labb för att ta reda på allt du behöver veta om atopiskt eksem och torr hud hos barn.

På Hudkollen med LOPPI i samarbete med ACO kan du läsa allt du behöver veta om eksem och torr hud på barn.