Har du också drabbats av pollenplågan?

I samarbete med Philips

Klåda i ögonen, rinnig näsa eller nästäppa. Pollensäsongen är här med full kraft och det påverkar de flesta av oss, stora som små.
– Mina ögon rinner, min son nyser väldigt mycket och vi känner oss sjuka, säger Jenny Pitkänen som driver bloggen Stockholmsjenna.se

I Sverige är cirka 30 procent av befolkningen allergiska mot pollen. Symtom på pollenallergi kan vara hostningar, huvudvärk, klåda i halsen, nysningar och rinnande ögon. Det är något som bloggaren Jenny Pitkänen och hennes son William, 1 år, har fått känna på.
– Jag är allergisk mot gräs- och björkpollen. Så fort säsongen sätter igång blir jag förkyld eller täppt i näsan. Mina ögon rinner och jag nyser väldigt mycket. Jag vet inte än om min son William reagerar mot just pollen, men jag upplevde att även hans ögon började rinna och att han nös väldigt mycket så fort pollensäsongen startade. Det värsta är att jag känner mig sjuk fast jag inte riktigt är det, säger Jenny Pitkänen.
Anledningen att så många reagerar på pollen från björk, gräs och gråbo är för att de finns i så stora mängder. De sorterna är dessutom vindpollinerade vilket innebär att pollenet sprids med hjälp av vinden.

Andra symtom på pollenallergi är svullna ögon och trötthet. Det är symptom som både bloggaren Ida-Marie Isaksson och hennes sambo Mikael känt av sen pollensäsongen drog igång.
– Min sambo blir väldigt täppt och får svullna ögon. Jag blir tung i huvudet och känner mig trött, säger Ida-Marie Isaksson som driver bloggen idamarieisaksson.com.

Det finns hjälp att få mot pollenplågan

Du kan passa på att vädra tidigt på morgonen, skölja ur håret och byta kläder när du har varit ute. Du kan också ta in en luftrenare i ditt hem för att lindra dina symtom. Inomhusklimatet påverkar allergier och astma och vi tillbringar mycket tid i hemmet. Vi tar 24 000 andetag per dygn och det finns forskning som visar att inomhusklimatet påverkar vår hälsa och livslängd.

“Enorm förbättring”

Till luftrenaren kopplas en app där du kan se luftkvalitet inomhus och utomhus, få pollenrapport och du kan kontrollera luftrenaren var du än befinner dig.
– För oss har det varit en enorm förbättring med luftrenaren. Vi har placerat den i sovrummet och skillnaden märks tydligt. Ibland när lillen vaknar och vi går in och sover med honom i ett annat rum märker vi skillnaden direkt, säger Ida-Marie Isaksson.

Jenny Pitkänen känner också att hon har blivit hjälpt med pollenbesvären.
– Sen vi började använda Philips luftrenare hemma upplever jag att besvären minskat. Hemma rinner inte ögonen alls och jag är mindre täppt i näsan och nyser inte lika mycket som förut. Det märker jag speciellt på William. Jag skulle varmt rekommendera luftrenaren till andra då den lindrar besvären när man är hemma och även för att det är viktigt med ren luft inomhus, säger Jenny Pitkänen.

Läs mer om Philips luftrenare här

Källa: Astma- och Allergiförbundet