Grilla i sommar? Här är allt du behöver veta

grilla

Nu kommer sommarens härliga sommarkvällar med grillning och umgänge.  Men vad ska man tänka på när man tillagar sin favoriträtt? Loppi förklarar!

Den här artikeln innehåller reklamlänkar.

Vilken temperatur ska köttet ha? Ska man välja kol eller gasolgrill? Vad är enklast att grilla – kött, kyckling, fisk eller vegetariskt? Vilken utrustning behöver man egentligen? Ja, frågorna är många! Inför grillsäsongen är det dags att uppdatera kunskaperna. Här får du tips på användbara grilltillbehör och hur du går tillväga för att inte misslyckas med sommarmiddagen.

Läs också: Grilla vegetariskt i sommar

1. Grilltemperaturer för nöt och lamm

 

Grilla kött och lamm

Foto: Canva

Griskött och kyckling skall alltid vara genomstekt! Nöt och lamm kan varieras efter gästernas smak. Här är några grundtips för olika temperaturer som man kan låta nöt- och lammköttet landa i:

Rare: 50 grader

Medium rare: 55 grader

Well done: 70 grader

2. Grilla kött

 

Grilla kött

Foto: Canva

De flesta typer av kött gör sig bra på grillen. Det viktiga är att avgöra om köttet ska marineras innan grillningen eller inte. En mör köttbit av nöt ska grillas lite hetare och snabbare än en kotlett av gris som ska grillas längre och på lite lägre värme. Ett grundtips är flitig användning av en grilltermometer.

3. Grilla oxfilé

 

Grilla oxfilé

Foto: Canva

Oxfilén är oftast mager vilket gör att man måste vara extra försiktig så att köttet inte grillas för länge. Börja med att salta och krydda köttbiten. Oxfilén ska uppnå en temperatur mellan 55-70 grader celsius och ska grillas mellan 2-3 minuter på varje sida. Oxfilén serveras med tillbehör som till exempel bearnaisesås, grillade grönsaker, grillbakad potatis, grönsallad och tomatsallad.

4. Grilla innanlår

Grilla innanlår

Foto: Canva

Innanlåret kan man skiva upp och banka ut till tunna skivor som en förberedelse. Då kan man snabbgrilla. Om köttet inte förbehandlas på detta sätt så ska den som en liten stek grillas indirekt på låg värme innan den skivas. Goda tillbehör är en het barbecuesås, salsa och naturligtvis en sallad och grillad potatis.

5. Grilla entrecote

Grilla entrecote

Foto: Canva

En fin bit entrecote gör sig bra på grillen. Förkrydda gärna köttet och behåll gärna fettkappan när du först grillar entrecoten på snabb och direkt värme. Ge den sedan indirekt värme tills temperaturen i köttet är den du önskar. Innerköttet ska ha en temperatur på mellan 55-70 grader celsius och ska grillas mellan 2-3 minuter på varje sida. Under grillningen penslas en glaze på så att köttbiten får en fin yta.

6. Grilla högrev

Grilla högrev

Foto: Canva

Liksom andra mindre möra köttbitar som rostbiff, fransyska, bog och bringa behöver högrevet tillagas mycket långsamt. Men innan du påbörjar grillningen är det bra om köttbiten legat i marinad en natt i kylskåpet med vin, öl och lök.

7. Grilla lammkotlett

Grilla lammkotlett

Foto: Canva

Förbered dagen innan och lägg lammkotletterna i marinad i ett kylskåp. Förutom vanliga kryddor är det bra att bereda marinaden med örter och vitlök. Lammet ska grillas till en värme av cirka 65 grader och kan serveras med en bearnaise eller hollandaise kompletterat med mynta rosmarin eller timjan.

8. Grilla fläskfile

Grilla fläskfile

Foto: Canva

En av de mest populära grillbitarna är fläskfilén. Låt gärna fläskfilén ligga i marinad ett dygn i kylskåpet före grillningen. Fläskfilén är mager och blir lätt torr. Det är därför viktigt att hålla koll på temperaturen. En idé kan vara att linda bacon runt om, det ger en extra saftighet!

9. Grilla fläskkotlett

Grilla fläskkotlett

Foto: Canva

En fläskkotlett kan bli riktigt bra på grillen. Krydda en kvart före grillningen. Låt sedan fettkappan sitta kvar under själva grillningen som ska ske relativt snabbt och med hög värme tills kotletten fått en fin grillyta. Under grillningen är det bra att pensla med glaze eller smör så att den behåller sin saftighet. 

Ett tips är att ha ett avlastningsfat bredvid grillen så att du kan lägga upp de kotletter som bli klara före andra. Låt sedan kotletterna ligga på avlastningsfatet tills servering sker. Strax före servering lägger du på kotletterna igen och värmer dem snabbt så att de är varma när de kommer på tallriken. Goda tillbehör kan vara en smaksatt bearnaise eller hollandaise.

10. Grilla kyckling

Grilla kyckling

Foto: Canva

Kyckling kan bli härligt gott på grillen men börja alltid kvällen innan och lägg dem i en marinad i kylskåpet. Se till att den blir genomstekt men grilla inte för länge och hårt. Filéer av kycklingbröst blir lätt torra om man inte är vaksam. De flesta kryddor du kan tänka på fungerar bra med kyckling.

Innertemperaturer som rekommenderas för kyckling är:

För en hel kyckling (intill benet): 82 grader

Kycklingfilé: 72 grader

Kycklingklubba (intill benet): 82 grader

Kycklingvingar: 82 grader

Grilla kycklingfilén i ca 6 minuter på varje sida och kycklingklubban till knappt en kvart.

11. Grilla fisk

Grilla fisk

Foto: Canva

Grundtips för fiskgrillning:

För att undvika att fisken fastnar på grillgallret kan det vara en bra idé att använda ett halster. Feta fiskar som lax och makrill blir oftast bra på grillen men var vaksam så att inte magrare fiskar som torsk, aborre och gädda blir torra.

12. Grilla lax

Grilla lax

Foto: Canva

Laxen är tålig och perfekt att grillas hel, med eller utan skinn. Lägg gärna på lite rökspån för att uppnå olika smaker.

13. Grilla torskrygg

Grilla torskrygg

Foto: Canva

Torskryggar är fina bitar av torsken som är fasta och extra tjocka. Börja med att grilla torskryggen snabbt i 2-3 minuter på varje sida och låt den sedan vila i 3-5 minuter på låg indirekt värme. Med fördel grillas torsken i en aluminiumfolie på grillen. Blanda i sådant fall i grönsaker och en klick örtsmör.

14. Grilla vegetariskt

Grilla vegetariskt

Foto: Canva

Alla typer av grönsaker på grillen med glaze och förberedda i marinad blir supergott. Pensla grönsakerna med olja både före under och efter grillningen. Om du grillar med spett kan det vara klokt att sätta samma grönsaker på olika spett eftersom grönsakerna kan ha olika grilltid.

15. Grilltillbehör

För att få en riktigt bra grillning så behöver du rätt verktyg. Nedan hittar du vår favoriter som är A och O för en lyckad grillupplevelse.

Grillborste

Grillborste

Grillborsten gör att du enkelt kan rengöra grillen på grillen utan att behöva ta in den i köket för diskning. Hitta denna produkt HÄR.

Grillförkläde

Grillförkläde

Grillförklädet har ett tryck med “King of Grill” eller “Queen of grill” och gör det lättare att slippa matspill på kläderna. Dessutom skyddar det lite för lågorna som kan uppstå från grillen. Hitta denna produkt HÄR.

Grillset

Grillset

Grillsetet innehåller grilltång, stekgrillspade och grillgaffel. Hitta denna produkt HÄR.

Grillmatta

Grillmatta

Grillmattan gör att du enkelt kan grilla fisk, grönsaker, skaldjur, halloumi eller kött. Med en grillmatta behöver du inte linda in maten och matfettet rinner inte ned i grillen och skapar oönskade lågor.  Grillmattan är gjord av teflon och är 40 x 33 cm i 3-pack. Låt grillen svalna något innan du använder mattan och använd inte trasiga grillmattor. Du hittar produkten HÄR.

Bärbar grill

Bärbar grill

En bärbar grill kan enkelt bäras med till grillplatsen och möjliggöra grillning där du är. Hitta denna produkt HÄR.

Artikelbild: Canva

Mer:

Tips på sommarmat