Gravid och trött? Fyll på med järn under graviditeten!

Trött, hängig, andfådd och en känsla av att inte kunna tänka klart? Så ska inte en graviditet behöva kännas! Det kan vara ett tecken på att kroppen har låga nivåer av järn och det kan kroppen behöva hjälp att fylla på. Floradix Blutsaft är Sveriges mest sålda järntillskott och ger dig tillskott av järn under graviditeten.

Järn ingår i hemoglobin i de röda blodkropparna som transporterar syre i blodet från lungorna ut till kroppens alla vävnader. Järn är med andra ord grundläggande för att våra kroppar ska må bra och järnförrådet måste ständigt fyllas på. Vi får i oss järn via kosten och exempel på järnrika livsmedel är kött, blodprodukter, inälvsmat och gröna grönsaker. Ibland räcker kosten inte till och vi kan behöva ett tillskott av järn. Tillskotten finns både som flytande och i tablettform. Men tänk på att kosttillskott inte bör ersätta en varierad kost, samt vikten av en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil.

Varför är det extra viktigt med järn när man är gravid?

Under graviditeten ökar kvinnans blodmängd och eftersom järn är nödvändigt för blodet kontrollerar barnmorskan järnvärdena regelbundet. Det är vanligt att behöva komplettera med järntillskott under graviditeten eftersom kroppen då ska förse både sig själv och fostret med järn. Även efter graviditeten, under amning och kring menstruation kan kroppen behöva extra järn. Järn bidrar dels till normal bildning av röda blodkroppar och hemoglobin samt till att minska trötthet och utmattning.

Skådespelerskan och producenten Claudia Galli Concha fick redan tidigt i sin graviditet veta att hon led av järnbrist. Claudia fick först vanliga järntabletter men efter att hon börjat dricka 20 ml Blutsaft en halvtimme innan frukost kände hon sig både starkare och kunde fokusera bättre. Claudia själv kallar det ett nytt beroende under graviditeten och bestämde sig för att fortsätta dricka Blutsaft även efter förlossningen.

“Blutsaft innehåller alltså massor av saker som är bra för dig och jag kommer absolut fortsätta med min lilla shot varje morgon även när prinsessan har kommit, det är också helt ok att dricka/ta Blutsaft under amning” – Claudia Galli Concha

 blutsaft_claudiagalliconchaSåhär såg det ut när LOPPI-bloggaren Claudia Galli Conchas upptäckte Floridax Blutsaft.

Checklista – vad bör jag äta och inte i samband med järnupptag

JA-listan – livsmedlen som gör att kroppen lättare tar upp järn.

1. Livsmedel rika på C-vitamin

2. Kött

3. Fisk

NEJ-listan – livsmedlen som gör det svårare för kroppen att ta upp järn och därför inte bör intas 2 timmar före/efter man äter järntillskott.

1. Ägg

2. Kaffe

3. Te

4. Kakao

5. Mjölkprodukter

gravid_jarnbrist_trott

Den rekommenderade dagsdosen av Floradix Blutsaft för vuxna och barn över 12 år är 20 ml dagligen. Den som är gravid eller ammar kan, i samråd med sin barnmorska, öka dagsdosen till 40 ml. För att tillgodogöra sig maximalt med järn bör man då ta 20 ml på morgonen och 20 ml på kvällen.

 

Floradix Blutsaft är järntillskottet som svenska kvinnor använt i över 60 år. Det är en välsmakande vitamin- och örtrik fruktjuice, med en speciell typ av järn som kroppen lätt kan absorbera. Läs mer på Floridax Blutsafts hemsida.

 

Vill du prova Blutsaft? Fram till 27/4 2015 kan du tävla om en härlig goodiebag från Blutsaft.