Gravid och illamående? Då ska du söka vård

Gravid och illamående

Gravid och illamående är långt ifrån en ovanlig kombination. Vissa kan dock uppleva ett mer extremt illamående under graviditeten. Här får du reda på när du ska söka vård.

Att vara gravid och illamående är väldigt vanligt och för det mesta ingenting att oroa sig över. Väldigt många är illamående vissa stunder under dagen.

Kräkningar är vanliga och de är inte skadliga vare sig för den gravida eller för fostret.

Gravid och illamående – kan behöva vård på sjukhus

Några få kan dock uppleva ett extremt illamående under graviditeten, de kan må dåligt en hel dag och de kräks mer än andra. Därför är de rekommenderade att kontakta en barnmorskemottagning.

Eftersom att det kan var svårt att få i sig näring, för en gravid person med extremt graviditetsillamående, kan sjukvård behövas då näringslösning via dropp borde ordineras. Det finns inga läkemedel som med säkerhet hjälper mot illamåendet, men att ta det lugnt och undvika stress är alltid bra.

Besvären lättas oftast

Om du kräks så pass mycket att du blir torr i munnen, känner dig yr och har svårt att kissa borde du ringa Vårdguiden på 1177, de kan hjälpa dig vidare med vart du kan söka vård.

Som närstående till den gravida som är extremt illamående kan det vara lätt att känna sig maktlös. Försök därmed att prata med den gravida för att se vad du kan göra för att hjälpa till. Det är i varje fall vanligt att det extrema illamåendet blir bättre under graviditetens gång. Besvären lättas oftast runt graviditetsvecka 20.

Källa: Vårdguiden

Foto: EmiliaUngur / Shutterstock

Läs även:

Gravid och illamående? 10 tips som kan lindra graviditetsillamående

Graviditet och träning? 5 tips från träningscoachen

Mocktails: 3 alkoholfria drinkar för dig som är gravid och inte dricker

Coronaviruset – det här ska du tänka på som gravid