Så bemöter du pedagogens beteende

Olika bemötande från pedagogen om det är en kille eller tjej. Veckans fråga handlar om hur du som förälder kan bemöta en förskolepedagog som behandlar barnen olika.
– Prova att high fiva pedagogen på morgonen en hel vecka varje morgon och nästa vecka hälsar du genom att säga att pedagogen har en väldigt fin tröja idag, är fin i håret eller ser söt ut, säger Kristina Henkel. 

Veckans fråga

Halloj! Jag har precis skolat in mina tvillingar på förskolan. Jag stör mig enormt på att en pedagog bemöter dem så olika i hallen. Min flicka får alltid höra hur söt hon är och vilka fina kläder hon har medan min son får en high five med orden tjena cooling. Det är helt emot mina principer att bemöta dem så olika men jag vill heller inte göra mig osams med förskolepersonalen. Men jag tycker de borde veta bättre? Vad kan jag göra?
/Pernilla

Kristina svarar

– Prova att high fiva pedagogen på morgonen en hel vecka varje morgon och nästa vecka hälsar du genom att säga att pedagogen har en väldigt fin tröja idag, är fin i håret eller ser söt ut. Du kan också ta upp frågan på ett föräldramöte. Men kom ihåg att alla pedagoger vill barnen väl och de allra flesta gör som de själva har blivit uppfostrade. Så helt troligt är pedagogen inte ens medveten om att hen hälsar på tjejer och killar på så olika sätt. Därför behövs ett praktiskt förslag för att kunna förändra, tillexempel att alla pedagoger hälsar på alla barn genom att säga: Hej – var roligt att du är här idag!

Läs mer om Kristina Henkel här >>

 

Ställ dina frågor

Nu kan du ställa dina frågor om normer, integritet och jämställdhet. Hur får jag mitt barn att tro på sig själv? Hur peppar vi barn att visa känslor och vad gör jag om mitt barn blir retat?

Läs också

  1. Experten om jämställdhet, normer och integritet
  2. Så gör du ditt barn tryggare
  3. Sonen får inte ha nagellack för pappan

En kommentar

  1. Lina skriver:

    Måste säga att ditt svar är aningens märkligt. Jag är själv utbildad förskollärare och skulle aldrig göra sådan skillnad på dessa två barn men det är som du skriver, alla är inte medvetna om deras beteende, vilket jag kan tycka är märkligt då vi ofta pratar genus och många går utbildningar om hur man bemöter barn för att ge samma förutsättningar. Alltså lika förutsättningar oavsett kön. Men till saken, att göra som du säger tror jag bara skulle bli konstigt. Tycker nog att det är bättre att ta upp frågan med den personen och vara ärlig. Känner man att det är tufft som hon skriver då tar man upp frågan med förskolechefen så att hen kan prata med sin personal, utbilda, ha diskussionsfrågor osv om just bemötande av pojkar/flickor. Finns ju massor av bra litteratur om dessa viktiga frågor. Och sedan be chefen återkoppla…

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.