Galon eller skalbyxor? Barnplaggsguiden reder ut skillnaden!

Galon eller skalbyxor - vad är bäst?

Galon eller skalbyxor – vad ska man välja? Och behöver man verkligen köpa både och till sitt barn? Barnplaggsproffset Sheila Nielsen reder ut våra frågetecken kring höstens viktigaste utomhusplagg!

Ösregn, hopp i vattenpölar eller “bara” lite fuktigt ute – spelar vädret någon roll när det kommer till val av utekläder till barnet? Ja, menar LOPPIs bloggare Sheila Nielsen, som dagligen bloggar om och recenserar barnkläder i sin blogg Barnplaggsguiden. Trots det är hon inte helt övertygad om att både ett set galonkläder och ett set skalkläder behövs i varje hem. Vi bad henne reda ut alla våra frågetecken kring galon vs. skalkläder!

Hej Sheila! Vilka är de främsta skillnaderna mellan ytterkläder i galon- och skalkläder?

– Ytterkläder i galon är oftast 100% vattentäta. Materialet släpper inte in vatten eller nåt annat alls. Det vill säga: plagget andas inte. Andningsförmågan är den största skillnaden mellan skal och galon. Skalkläder andas olika bra, olika märken har olika förmågor. Och fördelen med att plagget andas är att barnets aktivitet och egna värme kan komma ut, det vill säga barnets svett och värme kan transporteras ut och se till att barnet är torr innanför plagget. Med galon kan till exempel aktiva barn bli blöta innanför – av svett.

Vid vilka väder ska man välja galon?

– När det öser ner, när det är supergeggigt eller för små barn som gillar att leka i pölar.

Läs också: Vilka regnkläder är bäst till barn? Spana in LOPPIs stora guide!

Vid vilka väder ska man välja skalkläder?

– Skalkläder är multifunktionella och fungerar ofta väldigt bra i de flesta väder. Många tror att det måste vara “dåligt” väder, med en skaljacka är ett perfekt höstplagg en kall men solig dag!

Behöver man verkligen både en uppsättning galonkläder och en uppsättning skalkläder, tycker du?

– Nja. Ja och nej. Jag kan inte släppa galonet även om skalplagg egentligen är smartast. Mina barn älskar galon och det är så smidigt att skölja av. Men ärligt? Nej, om du inte kan eller vill ha båda, välj då skalplagg. Men jäkligt bra sånna i så fall! Funktionen är allt i detta plagg så köp inget halvdant.

Läs också: Missa inte Barnplaggsguiden för massvis med köptips och recensioner kring barnkläder!

Vilka märken/kedjor tycker du levererar mest prisvärda galon- och/eller skalplagg i höst?

– Kappahl och Ellos har bra galon för en bra peng. Lite dyrare men väldigt bra är Ticket to heaven och SWAYS. Polarn o pyret har otroligt fina skalkläder, liksom Reima! Även Mini Rodini som jag recenserar just nu har ett grymt sett!

Behöver du guidning i galon- och skalklädesdjungeln? Missa inte att spana in Sheilas recensioner av höstens ytterplagg!

Recension: Hummel galon
Recension: Mini a ture reinis – galonoverall

Recension: Skaloverall Minymo

Recension: Fodrat regnställ från kuling

Recension: Regnställ Celavi

Recension: Regnställ Maxomorra

Recension: Regnställ 66 north

Recension: Polarn o pyret skaloverall

Läs också

  1. Vilka regnkläder är bäst till barn? Spana in LOPPIs stora guide!
  2. Barnplaggsguiden: 8 tips för att lyckas på loppis
  3. Barnplaggsproffset: "Det här behöver du köpa inför inskolning!"

2 kommentarer

  1. Agneta skriver:

    Har du inte testat isbjörns skalkläder så gör det! Min son, snart 8 år, har haft dessa sen han var 1,5 år. Aldrig känt behov av galonisar. Dessa är vi otroligt nöjda med!

  2. Olivia skriver:

    Skulle rekommendera galonkläder till små barn som sitter mer still än rör sig, men dessvärre tål de inte att sitta i en vattenpöl allt för länge. Även galonkläder släpper in vatten efter ett tag. Från en erfaren förskollärare! 🙂

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.