Skaffa hund och få friskare barn – därför mår barn bra av husdjur

Fördelar med husdjur: Hund hemma ger friskare barn

Att växa upp med ett husdjur kanske inte gör underverk för våra barn som vi tidigare trott – men att gosa, leka och umgås med dem har ändå sina fördelar.

Enligt en studie som publicerades i tidskriften Anthrozoos kunde man inte se ett tydligt samband mellan barns välmående och husdjursägande. Forskarna menar att det finns en generell bild av att barn som vuxit upp i ett hushåll där familjen haft djur, generellt sett har ett bättre välmående. Men nu visar den nya forskningen att de positiva hälsofördelarna kan bero på andra faktorer.

Läs också: ”De 10 mest bacilltäta sakerna i ditt hem”

Den största studie som gjorts på ämnet undersökte huruvida djur förde med sig både psykiska och fysiska hälsofördelar till barn. Forskarna studerade 2200 hushåll med barnfamiljer som hade husdjur och 3000 hushåll där det inte vistades några husdjur. Forskarna kunde inte se att barn som vistats med djur på något sätt mådde bättre.Jo,

Däremot trodde sig forskarna först kunna se en koppling mellan barnens välmående och husdjur. Men när de tog hänsyn till andra variabler så som familjeinkomst och språkkunskaper insåg de att kopplingen till husdjur inte var övervägande.

Läs också: ”Forskare: Krypande barn påverkas av damm och smuts”

Hund hemma ger friskare barn

Det finns dock mycket forskning som visar på många hälsofördelar med djur. Forskning från University of Alberta såg att kvinnor som hade ett pälsdjur hemma mot slutet av graviditeten och en stund efter barnet var fött, födde friskare barn.

I hushåll med pälsdjur, där över 70 procent av kvinnorna hade hundar, kunde forskarna se att spädbarnen var friskare – något som berodde på två typer av nyttiga magbakterier: Ruminococcus och Oscillospira. Både magbakterierna har kopplats till en minskad risk för fetma och allergier hos barn. Speciellt effektivt är det hos barn som fötts med kejsarsnitt då de går miste om viktiga magbakterier.

Läs också: ”Går det att förebygga matallergi hos barn?”

Fler studier krävs kring barn och husdjur

De flesta studier som gjorts på sambandet mellan barn och pälsdjur gäller hundar. Det krävs därför krävs ytterligare studier för att kunna säkerställa vad andra typer av pälsdjur kan ge för effekt på barn – däribland katter och olika pälsdjur i kombination.

Artikelbild: Pexels

Läs också

  1. Expertens bästa tips när ditt barn inte vill äta
  2. 15 saker du med barn säger dagligen 
  3. 15 aha-upplevelser du får när du skaffar barn