Följ med till förlossningen

Vad ska man ta med sig till förlossningen? Vad ska man använda för smärtlindring? Och hur ser det egentligen ut på BB? LOPPI magasin följde med barnmorskan Carina Rylander till förlossningsavdelningen på Danderyds sjukhus. Här är allt du behöver veta inför den stundande förlossningen. 

 

2014-08 Loppi magasin #3 Danderyd-60

Text: Theresa Westermark

Foto: Petra Kyllerman
Modell: Annika Wiktorsson (som väntar sitt första barn)

 

Det råder ett oväntat lugn i de långa korridorerna. Från något rum hörs ett dovt ljud och ibland kan man höra stegen från en barnmorska som går mellan patientrummen. Men tystnaden bedrar. Bakom de stängda dörrarna pågår nämligen livets mirakel. Här välkomnas varje dag 20 nya barn till världen.
Vi har fått följa med barnmorskan Carina Rylander till förlossningsavdelningen på Danderyds sjukhus. Hon har arbetat som barnmorska i tio år och det märks tydlig att hon älskar sitt yrke.

– En förlossning är det mest fantastiska som man kan få vara med om. Det är alltid en speciell känsla att kliva in i ett födelserum. Min roll som barnmorska är att stötta föräldraparet med att skapa lugn och trygghet. Jag ser mig själv framför allt som en stödperson som bistår och inte som ”förlösande” barnmorska eftersom det är att ta ifrån kvinnan att hon faktiskt gjort jobbet tillsammans med sin partner.
Förutom sitt arbete på förlossningen så driver Carina Rylander även företaget Babyz Of Sweden, som ger coaching och profylaxkurser till blivande föräldrar för att öka möjligheten till bli ett kraftfullt team och för bästa förlossningsupplevelse. Under sina tio år som barnmorska har hon varit med och förlöst/ bistått vid födslar för flera tusen barn.

– Jag tappade räkningen efter de första fem åren, säger hon skämtsamt och tillägger samtidigt:
– Men även om jag upplevt många födslar så är varje förlossning unik. Som barnmorska måste man alltid vara beredd på att hitta nya kreativa lösningar under varje förlossning.

1

Barnmorska Carina Rylander lyssnar på hjärtljud.

 

Tre vanliga frågor:

Hur förbereder man sig bäst inför förlossningen?
– Det är väldigt viktigt att man känner sig trygg i förlossningssituationen. Läs på om förlossningsförloppet så att du har god kunskap om vad som händer i din kropp. Öva på din andning. Gör gärna avslappningsövningar.

Hur ska man hantera smärtan under värkarna? 

– Jag gillar egentligen inte att använda ordet värkar utan föredrar att säga sammandragningar. Värkarna är ju ingenting negativt i sig. Det gäller att se det positiva – för varje sammandragning så kommer du lite närmare ditt barn. Vi barnmorskor finns där och leder dig genom förlossningsarbetet.

Hur ska man veta vilken smärtlindring som är bäst? 

– Det är stunden som avgör. Du behöver inte bestämma dig innan eller göra en plan utan ta hellre en sammandragning i taget. Om och när du är i behov av så hjälper vi barnmorskor till.

5 medicinska smärtlindringsmetoder

Lustgas
Ryggbedövning
(epidural)
Lokalbedövning
Paracervikalblockad, PCB
Pudendusblockad, PDB


5 icke-medicinska smärtlindringsmetoder

Bada
Massage
Sterila kvaddlar
Tens
Akupunktur



4
När toppen på värken är över kan man släppa masken eftersom den smärtlindrande effekten finns kvar i cirka 30 sekunder

2014-08 Loppi magasin #3 Danderyd-149Under öppningsskedet är det många som tycker att det är skönt att få massage.

6

För att variera ställningarna under värkarbetet kan en gåstol vara bra att luta sig mot.

 

7 bra saker att packa i BB-väskan

  • Kläder till dig själv
  • Kläder till barnet
  • Id-kort
  • Kamera
  • Bilbarnstol till hemfärden
  • Morgonrock
  • Frukt och/eller godis för att fylla på krafterna