Filmklassiker tas bort från Disney Plus – innehåller rasistiska stereotyper

disney plus

Streamingtjänsten Disney Plus som lanserades i september förra året har knappast gått barnfamiljer obemärkt förbi. Men redan i oktober lade de till varningstexter i början av några klassiska barnfilmer, detta på grund av att de innehöll rasistiska stereotyper. Nu väljer Disney att att ta till ytterligare åtgärder.

Flera av de klassiska familjefavoriterna har nu plockats bort från Disney Plus barnanvändare då de bland annat innehåller rasistiska stereotyper. Dumbo, Aristocats, Lady och Lufsen, Aladdin och Peter Pan är några av filmerna som Disney Plus har sett över.

Innehåller rasstereotyper

Anledningen? Motiveringen till varför filmerna har plockats bort skiljer sig en del. I Aristocats finns en siamesisk kattkaraktär som heter Shun Gon som spelar trummor med ätpinnar och har till följd av sitt utseende beskrivits som en karikatyr av östasiatiska personer. I Dumbo är en filmsekvens av ett gäng sjungande kråkor kritiserad för att vara rasistisk mot afroamerikaner. Peter Pan, pojken från landet Ingenstans, har också plockats bort då medlemmar av den amerikanska ursprungsbefolkning kallas för ”rödskinn”.

Disney: ”Programmet innehåller negativa skildringar”

Filmerna kommer i nuläget vara tillgängliga på vuxenkonton på Disney Plus, men med en friskrivningstext från Disney som lyder: ”Det här programmet innehåller negativa skildringar och/eller misshandel av människor eller kulturer. Stereotyper som dessa var fel då, och de är fel nu. Istället för att ta bort innehållet vill vi medge att det har skadliga effekter, lära oss av det och inspirera till samtal så att vi skapar en inkluderande framtid tillsammans.”

I slutet av texten, som för övrigt inte går att hoppa över utan måste ses, bjuder Disney in till att besöka deras webbplats för att öppna upp en dialog där man kan dela med sig av vilken påverkan som berättelser och film haft på samhället. Detta kan den som vill göra under en flik som heter ”StoriesMatter” på Disney’s webbplats.

Bild: Improvisor/Shutterstock.com

Läs också:

Varför du inte vill missa Familjen Bridgerton
Dokumentärer du inte får missa