Experterna svarar – 10 vanliga frågor om ditt barns hud

I annonssamarbete med Eucerin

Smörja eller inte smörja? Hur ofta ska barn bada och hur kan man lindra en hud som kliar? Experterna svarar på de 10 vanligaste frågorna om barns hud.
– Rikligt och regelbundet är en bra regel, säger Jenny Rydell, barnsjuksköterska, om att smörja in barn.

Under hösten och vinterhalvåret kan barns hud kännas torr och behöva lite extra omtanke. Barnsjuksköterskorna Jenny Rydell och Eila Hedekvist från BVC Lillugglan i Göteborg ger tips och svarar på frågor om torr och kliande hud. Hur ofta ska man smörja in barn med torr hud och hur kan man minska klåda? Eila och Jenny har svaren på frågorna och Eucerin tipsar om passande produkter.

lillugglan

Fråga 1

Barnet använder napp eller slickar sig ofta om munnen och får röda utslag och prickar runt munnen. Vad kan man göra?
Svar: Tröstnapp bör endast användas som tröst vid sömn eller vid specifika händelser. Inte vid lek eller mys. Mätta huden med fett. Smörj med en fet mjukgörande salva, framförallt innan utelek men även rikligt under dagen. Om barnet blir röd om munnen och får utslag om hen äter röda bär, frukt och grönsaker, till exempel tomat och paprika som innehåller histaminer, bör dessa livsmedel undvikas.

Tips! AtoControl Acute Care Cream från Eucerin är speciellt framtagen för att ge en intensiv vård när huden är som mest irriterad. Den passar både vuxna, barn och spädbarn över 3 månader och kan användas både i ansiktet och på kroppen.

Fråga 2

Under vinterhalvåret blir barnet torr och irriterad i ansiktet, särskilt runt munnen och på kinderna. Vad hjälper?
Svar: Använd en hudsalva som innehåller lite vatten. Tvätta inte ansiktet precis före utelek. När det är dags att tvätta av sig kan ni med fördel använda en vårdande duscholja som är återfuktande. Använd produkter som är kontrollerade gällande innehåll, håller god kvalitet och som har kliniskt visad effekt.

duscholja eucerin

Fråga 3

Barnet har torr hud som blir värre under vinterhalvåret och som lätt blir irriterad och kliar. Hur hjälper man bäst mot torrhet och klåda?
Svar: Rikligt och regelbundet är en bra regel. Använd en bra duscholja som vårdar huden redan i badet. Rikligt med hudcreme för torr hud minst två gånger per dag. Lagom mängd är två pumptryck per insmörjning (vid användande av pumpflaska). En pumpflaska bör ta slut efter cirka 2 månader. Fortsätt smörja även när huden inte är torr. Barn reagerar olika på hudcremer så använd den creme som fungerar för ditt barn.

Fråga 4

Bör barnet duscha/bada varje dag?
Svar: Duscha och bada utifrån hud och behov. Ett litet barn är inte smutsigt, svettas inte och behöver därför som regel inte bada varje dag, framförallt inte under vintersäsongen. Vatten torkar ut huden. Om barnet tycker om att bada och lättare kommer till ro för natten kan det behöva bada varje dag. Men det kan då räcka med underkroppen. Smörj barnet med mjukgörande creme för att bibehålla fukten som badet har gett huden.

Tips! Ta några droppar AtoControl Bath and Shower oil i badet. Den rengör på ett skonsamt sätt och lugnar en torr och irriterad hud. Den hjälper även till att skydda hudens barriär mot ytterligare torrhet och klåda. Ett plus är att den skummar härligt i badet!

Fråga 5

Mitt barn tycker inte om att bli insmord. Några tips?
Svar: Ta reda på orsak. Det kan bero på att huden är torr och när cremen kommer på gör det ont eller kliar. Det kan också bero på vilken creme som används. En del salvor innehåller ämnen som barnen upplever kliar och då är det värt att få tips via BVC om andra sorter. Prova dig fram. Förklara, motivera och gör det till en lek. Positiv förstärkning efter insmörjning som att sätta klistermärken på en plansch och göra något mysigt tillsammans när planschen är full med märken kan vara en idé.

lotion eucerin

Fråga 6

När ska man börja få in en hudvårdsrutin för små barn?
Svar: Det är utifrån hud och behov. När barnen börjar bli torra är det bra att smörja dagligen, ofta och mycket.

Fråga 7

Barnet har svårt att komma till ro och somna på kvällen för det kliar på kroppen. Finns det något som hjälper snabbt?
Svar: Det finns olika produkter som har en klådstillande effekt. För större barn finns även sprayprodukter. Det kan också hjälpa att skydda barnet från att klia på huden med en pyjamas. Korta naglar minskar risken för kli och sår. Att ha en svalare temperatur i sovrummet är också bra.

Tips! Lindra klådan med svalkande och lugnande AtoControl Anti-Itch Spray som gör att den kliande känslan försvinner på bara 60 sekunder. Den har effekt upp till sex timmar. Sprayen får användas på barn från 3 år och kan sprayas på lite avstånd utan att behöva smörjas ut.

Fråga 8

Hur ofta bör man smörja in ett barn med torr hud?
Svar: Minst två gånger per dag, plus vid behov.

Tips! Direkt efter badet eller duschen när huden fortfarande är fuktig är det perfekt att smörja in den med AtoControl Body Care lotion. Då går den lättare in i huden och återställer fukt- och fettbalansen.

eucerin anti itch spray

Fråga 9

Hur vet man om barnet har en atopisk hud?
Svar: Huden har torrfläckar utan annan orsak som till exempel allergi. Vid misstanke om atopisk hud rådfråga BVC eller läkare.

Fråga 10

Barnet har väldigt torra händer som lätt spricker. Vad bör man tänka på?
Svar: Smörja, smörja, smörja! Använd en bra olja vid handtvätt istället för tvål. Smörj händerna efter varje handtvätt men även extra många gånger under dagen. Använd gärna vantar vid utelek.

Visste du detta?
AtoControl Body Care Lotion har utsetts till Bäst i test hos Pricerunner. “Eucerin AtoControl Body Care Lotion är en riktig fuktbomb, som inte bara väldigt effektivt lyckas pressa in fukt i en torr hud. Den stillar även klåda och verkar lugnande på en irriterad kroppskostym.” Utdrag ur motiveringen för AtoControl Body Care Lotion. Läs hela motiveringen här.

Foto: Eucerin, Gettyimages